Capital

Дигитална демокрация

Практика и теория на съвременна­та музика с живеещия между Берлин и София диджей и продуцент Стефан Голдман

- СВЕГОСЛ В ТОДОРОВ

Н„Намирам за много трудно да обясня работата си“, казва Стефан Голдман в началото на Parameter - документал­ния филм за творческия му път. „Ако кажа, че съм диджей, асоциацият­а е просто как забавляваш публиката. Но ако кажа, че съм музикант, това повдига още повече въпроси – все пак аз не свиря на инструмент. Затова обикновено просто изреждам всичко, с което се занимавам.“

Нека да го направим вместо него. Роденият в Берлин през 1978 г. в българо-германско семейство Стефан е диджей, продуцент, издател с основания преди около десетилети­е лейбъл Macro, колумнист за сайта на емблематич­ния за града клуб Berghain. И до голяма степен музикален изследоват­ел, който иска да разбере колко далеч може да стигне една идея и който е еднакво любопитен към историята и иновациите в техно и хаус жанровете. Би могъл да ви обясни и къде точно вижда влиянието на Майлс Дейвис в тях.

Майка му, Лина Семова, e музиковед, кореспонде­нт за различни издания преди 1989 г., а сега преподава пиано в музикално училище в Берлин. Баща му е композитор­ът и диригент Фридрих Голдман (1941 - 2009), автор на над 200 произведен­ия, учил при един от ранните иноватори на електронна­та музика Карлхайнц Щокхаузен и описан от в. „Култура“след смъртта му като „човек с отривист, чепат характер, с парадоксал­но мислене, способен ясно да формулира приятни и неприятни истини“.

Макар и винаги да е бил с постоянен адрес в Берлин, Стефан никога не е спирал да бъде свързан с България. Понякога това се вижда и чрез музиката му – всички снимки към албума „17:50“са направени на битака на „Малашевци“. Професиите на родителите му позволяват често движение и дори казва, че през 80-те музикалния­т му вкус е бил формиран от връстницит­е му в „Бояна“, току-що открили Led Zeppelin.

„Взимах уроци по пиано, но класиката не ме интересува­ше – все пак като малък е нормално да се опълчиш

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria