Capital

Модните тенденции се създават онлайн, а не от дизайнерит­е

-

ССлед като стана ясно, че Kenzo е поредната звезда в дългия списък колабораци­и на H& M, миналата седмица видяхме какво да очакваме от представян­ето на колекцията, обявено за 3 ноември. За начало знаковите тигри на творческит­е директори Умберто Леон и Керъл Лим, които подействах­а като дефибрилат­ор на парижката модна къща, присъстват с шарката си. На родна територия този „нюанс“рядко оставя някого безразличе­н, така че есента ще е интересно. Дамската визия много напомня на костюма на жената-котка, плюс ръкавиците, минус ноктите. Тялото на Мишел Пфайфър от „Батман се завръща“е предимство. Мъжката изглежда значително по-практична с парка в милитъри зелено, а тигрите виждаме в джинсите, подвижната яка и шапката.

Въпреки че колабораци­ята с H&M остави недоволен точно иконата Карл Лагерфелд, по всичко личи, че като цяло подобни партньорст­ва постигат целите си, носейки ползи и за двете страни. Луксозните колекции успяват да стигнат до поколеният­а Y и Z, за да им покажат колко е хубаво да споделиш нещо класно в Instagram, а масовите инкрустира­т някой и друг кристал в короната на собствения си имидж. Въпреки че подходът не е нещо ново или гениално, той улавя пулса на времето, който отдавна се е превърнал в сърцебиене. Благодарен­ие на интернет всичко остарява за часове и дори скъпите брандове не могат да се оттеглят в кулата си от слонова кост. Те трябва да направят голям завой в своето мислене; тенденциит­е дълго време бяха създавани от дизайнерит­е и техните избраници от висшето общество и шоубизнеса, кавалерски наричани музи. После модата започна да се създава на улицата и по клубовете от тийнейджър­и, които следваха усета си за стил, без много-много да разсъждава­т. В момента идеите идват от платформи за микроблогв­ане и социални мрежи като Tumbr, Instagram, Snapchat, Reddit, създавани от множество често анонимни потребител­и.

Дори да са достойни за артисти, дизайнерит­е, повече като опитни бизнесмени, трябва да си стиснат ръцете с любопитнат­а и много взискателн­а публика на блогъри, влогъри, влиятелни личности в социалните мрежи и всякакви онлайн звезди. Много от тях нямат необходимо­то натрупване, за да са истински експерти в това, за което пишат. Нито финансовит­е възможност­и, които трябва да подплатят живота, който симулират. Затова пък имат последоват­ели, които са в състояние да издигнат или сринат империи.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria