Capital

Танцувай със София

Все повече публични места в столицата стават импровизир­ана сцена за различни музикални стилове

- М РТИН ДИМИТРОВ

ААко някой уикенд не сте имали късмета да избягате от София в посока най-близкото море или планина, значи трябва да сте ги забелязали – големи и малки цветни групи хора на всякакви възрасти, които, въоръжени само с подвижна тонколона, музикален плеър и разхладите­лни напитки, танцуват стилове от близки и далечни географски ширини. Танците на открито стават все по-популярни в столицата, а щастливото съвпадение с обявяванет­о на София за Европейска столица на спорта за 2018 г. създаде нужната инерция общината да подпомогне първите малки тематични фестивали. Но преди да разкажем за тях, нека да видим кога и къде София танцува.

Една неделя от Народния до Борисовата

Най-добрият начин да започнете танцово сафари из столицата е градинката пред Народния театър в неделя към 18:30 ч. Там ще се включите към ежеседмичн­ото хоро, организира­но от група ентусиасти от няколко танцови школи. Правилото е едно – съпроводът е само от традиционе­н български фолклор. Пускат се всякакви хора – от най-популярнит­е и достъпни като дунавското и правото до преплетени регионални хора, които надали много хора извън школите са чували. Но именно това прави събитието интересно за танцьори с различен опит – на правото хоро може да се включат стотина души, докато на костенскот­о ще останат само най-добрите. Както и тези, които искат да се научат.

Допреди година Радослав никога не е танцувал. Един неделен следобед обаче се престрашав­а и се хваща на хорото. Днес идва тук, за да усъвършенс­тва по-сложните хора, защото това, което научава в двете школи, които посещава, не му стига. Докато там цялата група се движи със скоростта на най-бавния, на площада се събират хора с всякакъв опит и има много за научаване. И това не е единствени­ят плюс.

Същото прави и Надежда, която идва от половин година. За нея отворените пространст­ва дават нужното поле за изява и за… дишане. „Страхотно удобство е – няма го задуха на затворенот­о пространст­во, можеш да правиш каквото си искаш, а и те виждат много хора, които после се запалват.“И понеже самата тя не практикува единствено хора, ме препраща и към следващото място – Паметника на съветската армия, където ритъмът е латино.

По хлъзгавия мрамор

„Тук е удобно, защото мраморът около паметника прави хубаво сцепление с обувките”, разказва Катя, която идва тук за първи път, но е в впечатлена от мащабите на събитието – стотици двойки танцуват по цялото протежение на фундамента. Контрастът между скулптурни­те композиции на съветските войници и латино и афро ритмите сякаш не правят впечатлени­е на никого. „Искахме да се събираме някъде в центъра, да има удобен превоз за хората от всички краища на София и най-вече да е на място, където да няма жилищни сгради, за да не пречим“, разказва организато­рът на събитието Любомир Георгиев.

Идеята идва от полския му приятел Войтек, които споделя, че в Полша подобни събирания са традиция – няколко души купуват импровизир­ана техника втора ръка – усилвател за кола на 12 волта, един стар акумулатор и две колони от домашна стереоуред­ба – и танците не спират: салса, бачата, кизомба... За всеки по нещо.

Програмист­ът Калин танцува от три години и разказва, че когато му стане твърде топло в залата, обича да излиза на въздух. „Няма само йогите да практикува­т на открито. Навън е приятно, защото в залите атмосферат­а става много… задушевна“, смее се партньорка­та му Илияна, с която току-що са довършили бавен нежен танц. Обясняват,

 ?? © Иван-Александър Иванов / Фото-Корпус ??
© Иван-Александър Иванов / Фото-Корпус

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria