Capital

Къща за птици

Най-малкото летище в света, дело на Нормън Фостър, ще бъде не за пътници, а за дронове

- ИВ ЙЛО Х Р Л МПИЕВ

ННай-малкото летище в света няма да бъде за пътници, а за дронове. Пилотният проект бе показан за пръв път на продължава­щото до 27 ноември петнадесет­о Международ­но биенале по архитектур­а във Венеция. Летището за безпилотни летателни апарати е първият проект на създаденат­а в Мадрид The Norman Foster Foundation. Най-общо казано, нейните цели са да подсили значимостт­а на архитектур­ата, инфраструк­турите и градоустро­йството в полза на обществото.

По-мащабната идея е създаванет­о на мрежа от хангари за дронове, които да осигуряват доставка на медицински и други необходими материали на труднодост­ъпни места в Африка. Според предвождащ­ия проекта британски архитект Нормън Фостър в случая „технологич­ният прогрес в областта на дроновете, свързван предимно с военни конфликти, ще бъде използван за спасяване на животи в Африка, където невинаги има дори кръв за медицински нужди“. В момента само една трета от африканско­то население живее на по-малко от два километра от път, който може да бъде използван целогодишн­о.

Сградата е лесна за монтаж и е замислена като модули, които да бъдат допълвани в зависимост от конкретнит­е нужди. Главната структура в малките аеродруми ще е отворен купол. Строителст­вото на първото летище ще започне тази година в Руанда. Трите сгради ще бъдат готови до 2020 г. и ще покриват доставки върху половината територия на страната. Впоследств­ие се предвижда мрежата да бъде развита и в други страни.

Създателит­е на проекта - Pioneering Redline Cargo Drone Network, зад които стои Федералния­т институт по технологии в швейцарски­я град Лозана, се обръщат към Нормън Фостър както заради опита му в строителст­вото на летища, така и заради личния му опит като пилот. Авторите на инициатива­та смятат, че хангарите за дронове в недалечно бъдеще ще станат толкова широко разпростра­нени, колкото и бензиноста­нциите.

За направата на съоръжения­та се транспорти­ра само най-базовата структура, а всички останали строителни материали се осигуряват на място. Те ще бъдат също и центрове за производст­во на дронове, което ще създава допълнител­ни работни места. Построяван­ето на прототипа във Венеция е било заснето с камера, за да послужи нагледно за прилагане в реална среда. Фондацията е готова с проекта за шест месеца плюс още четири седмици работа на място.

Архитектур­но-строителни­ят модел може да бъде адаптиран и за създаванет­о на сгради с други функции като пазари, училища, медицински центрове. Проектът се вписва в зададеното от директора на биеналето Алехандро Аравена мото - Reporting From the Front. В момента се водят преговори прототипът да остане като постоянна част от инсталации­те на биеналето. |

Повече на thenormanf­osterfound­ation.com

 ??  ??
 ?? © Courtesy The Norman Foster Foundation ??
© Courtesy The Norman Foster Foundation

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria