Capital

Повредата е във вашия канал

-

Протестът на жителите на Драгалевци, един от кварталите с на практика нулева канализаци­я, е оправдан. Решението на проблема с отходните води, които тук понякога изскачат по улици и детски площадки, изглеждаше възможно заради пълния ремонт на бул. „Черни връх“. Но нищо такова няма да се случи.

Драгалевци е заложник на всички класически проблеми с инфраструк­турата в София. Колекторът, с който трябва да започне канализира­нето на Драгалевци, се строи на 500 метра от „Черни връх“от десет години и все още не е готов. За това време там се появиха огромен мол, нов булевард и метро. Причината е, че некадърно направения­т устройстве­н план е проектиран в някой кабинет, без да отчита факта, че там, където има улици, понякога има частни имоти. Когато става дума за канализаци­я, общината няма пари за отчуждаван­е и няма да има скоро.

По закон жителите имат два избора - или да се включат в канализаци­ята (такава просто няма), или да имат собствени изгребни ями. Така отпадъчнит­е води трябва да се извозват на определен период от време, но на практика ямите се перфорират и се изливат в почвата или в близките дерета. И мирише.

Ако София иска да се раздели със средновеко­вните практики, и държавата, и общината ще трябва да мислят по-гъвкаво. Законите ще трябва да позволят нови и различни ре- с намаляващи­я интерес към пловдивско­то изложение.

Със сигурност обаче избраният от държавата метод – разделяне на дела между двете общини и впоследств­ие размяната на варненския за имот в центъра на морския град – изглежда напълно неприемлив. Тази, меко казано, непрозрачн­а схема е гарантиран подарък от около 60 млн. лв. за Гергов, който от своя страна ще се раздели с неизползва­ем имот за 5 млн. лв. Варна ще получи кредит за погасяване, а Пловдив – дял от дружествот­о, с който няма да може да участва в управление­то и развитието на панаира. И в крайна сметка: Всички за един! шения - защо не например и компостира­щи тоалетни. Общината ще трябва да реагира по-бързо и по-гъвкаво, като се съобразява с живия живот на града. А хората ще трябва да осъзнаят, че общата инфраструк­тура е важна за всички и изисква някои компромиси. За завършване­то на ВиК системата на София са нужни 1.6 милиарда лева. Тях ги няма, така че липсата на пари изисква наличие на фантазия. Иначе ще продължи да мирише.

За завършване­то на ВиК системата на София са нужни 1.6 милиарда лева.

 ??  ?? ИЛЮСТРАЦИЯ МИХАИЛ ВЪЛКАНОВ
ИЛЮСТРАЦИЯ МИХАИЛ ВЪЛКАНОВ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria