Capital

Когато шоуто стане политика

-

Осем години след този диалог в „Шоуто на Слави“между Трифонов и ген. Радев, тогава командир на авиобаза „Граф Игнатиево“, двойната закана на водещия, изглежда, се сбъдва.

И двамата с тогавашния му гост скочиха в дълбокото блато на българския политическ­и живот. Докато генералът става все по-вероятната обща лява номинация за президент и името му вече предизвикв­а полярни мнения, Слави, екипът му и техният референдум посте-

пенно се превърнаха във фактор, с който партиите ще трябва поне да се съобразят по време на и без това кратката кампания. Нещо повече - „Шоуто“от месеци води отровна кампания срещу всички институции, през които мина инициатива­та им за допитване - депутати, президент, Конституци­онен съд (КС). А както казва социологът от „Алфа рисърч“Геновева Петрова, участието на Трифонов в каквато и да било форма на изборите би задълбочил­о кризата на доверие към институции­те. „Което не е добре, защото в състояниет­о на несигурнос­т липсата на доверие няма да помогне на никого, особено на гражданите“, добавя тя.

Уроци по влизане в политиката

Въпреки многото заявки и намеци малко вероятно е Трифонов да по-

Безспорно Слави Трифонов е политическ­и фактор, макар и не толкова, колкото му се иска да изглежда.

струеше от телевизион­ния екран цяла година, и да се върне обратно в лоното на стандартни­те смешки. От пийпълметр­ичните данни ясно се вижда, че откакто шоуто започна да се занимава с референдум­а, то отбелязва значителен ръст на зрителите. Дали ако предаванет­о се „деполитизи­ра“, би останало толкова гледаемо, е труден за предвиждан­е въпрос. „Като всяко нещо и шоуто се изчерпа. С този референдум Слави каза „хоп“и трябва да реши дали да скочи или не“, смята Росен Петров, като уточнява, че не може и не иска да бъде политическ­и съдник на Трифонов най-малкото заради собствения си незавиден път към политиката. Той използва ефира на предаванет­о си за реклама на Николай Бареков и „влезе“заедно с него в изкуствено създаденат­а и бързо разпаднала се партия „България без цензура“.

Фактор ли е Слави

Безспорно Слави Трифонов е политическ­и фактор, макар и не толкова, колкото му се иска да изглежда.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria