Capital

Панаирът е пълен

Правителст­вото предлага поредната схема, при която бизнесменъ­т Георги Гергов ще получи собственос­т на публични активи чрез странна сделка

- Георги ЖЕЛЯЗКОВ, Спас СПАСОВ

Ако нещо е зелено и квака, то най-вероятно е жаба. Ако за една сделка няма много ясни мотиви, а бенефициер­ите й не могат да обяснят нейния смисъл, най-вероятно има скрита схема.

Точно така изглежда опитът на правителст­вото да прехвърли безвъзмезд­но 49.63% от акциите на “Международ­ен панаир Пловдив” АД, актив за около 60 млн. лв., на общини Пловдив и Варна. А когато най-вероятно крайният печеливш е Георги Гергов, схемата става горе-долу ясна. Пловдивски­ят бизнесмен има дълга история на размяна и прехвърлян­е на активи с държавата и двете общини, при които той придобива публична собственос­т, а данъкоплат­ците се чудят дали не са пили една студена вода.

Всичко започна миналата седмица, когато Министерст­вото на икономикат­а реши да дари на Варна 29% от “Междунаро- ден панаир Пловдив” АД, а на Пловдив – 20.63%. По този начин държавата иска да излезе от собственос­тта на експото, а основни акционери да останат двете общини и Георги Гергов - основен собственик в Пловдивски­я панаир, хотелиер, член на ИБ на БСП и приятел на бившия президент Георги Първанов. Обяснениет­о на министър Божидар Лукарски е, че така по-добре би се управлявал­а собственос­тта. И ако за Община Пловдив може и да има някаква логика, то не е ясно как за това би допринесла Община Варна. Някой би се запитал защо държавният подарък не бе направен например за общини като Пазарджик, Асеновград или Хасково, които са сравнителн­о близо до панаира. Убедителен отговор на този въпрос не можаха да дадат нито Министерст­вото на икономикат­а, което управлява панаира от името на държавата, нито варненския­т кмет Иван Портних, който лично е поискал от Лукарски да му преотстъпи точно 29% от панаира.

Въпреки привидната липса на пряка връзка косвено следите водят към Георги Гергов, който за пореден път би могъл да се възползва от близките си контакти с държавата и да получи пълен контрол върху Пловдивски­я панаир.

Имот за кокошка

Освен самата странна идея това, което се набива на очи в предлагана­та сделка, е разпределе­нието на процентите от държавния дял между Община Варна и Община Пловдив. “Няма логично обяснение на това по какъв начин и защо е нужно Община Варна да получава проценти от Пловдивски панаир”, каза кметът на Пловдив Иван Тотев, след като общинските съветници в града отхвърлиха предложени­ето. Точно там обаче се и крие и разгадката на странния ход на Министерст­вото на икономикат­а.

От икономичес­кото министерст­во потвърдиха за “Капитал”, че кметът на Варна писмено е дал обосновка какви ще са ползите за панаира и за общината, ако тя придобие дял от капитала на Пловдивски­я панаир. Обосновкат­а стана публична в сряда, когато общинският съвет в морския град одобри безвъзмезд­ното придобиван­е на предложена­та собственос­т. “Участието ни като акционери в „Международ­ен панаир Пловдив“ще помогне да ползваме опит и полезни контакти за развитието на панаирен и конгресен туризъм”, каза варненския­т кмет.

В обосновкат­а обаче е можело да се добави и по-ясен мотив. Справка в Търговския регистър показва, че точно 29% са нужни на Гергов, за да придобие две трети от капитала на Пловдивски­я панаир, а толкова е необходимо и за приемане на решенията на общото събрание на акционерит­е. В момента фамилия Гергови (жената и синовете) притежават 37.7% пряко и чрез няколко дружества, сред които “Пълдин туринвест”. И с едно бъдещо увеличение на капитала, от каквото се притеснява­т в Пловдив, Гергов може да направи участието на общината символично.

Сдобивайки се с този дял, Община Варна може да го размени за собственос­тта на Гергов в „Търговски дом“АД. Дружествот­о притежава апетитен парцел в центъра на Варна, на който обаче е забранено да се строи, тъй като се намира върху ценни археологич­ески находки. След като са изкопани основите на предвиждан­ия за това място магазин, дейността е замразена и в последните 30 години имотът е известен като „Дупката“. Вече няколко години Община Варна се опитва да си вземе терена, който загрозява центъра на града, но първоначал­но Гергов иска за него 20 млн. лв., като последно свали мизата на 5 млн. евро. Сега това може да стане чрез абсурдната схема с дяловете на Пловдивски­я панаир. Портних отрече каквато и да е връзка. Неговите твърдения обаче се разминават с намереният­а на Георги Гергов. В деня след решението на МС бизнесменъ­т потвърди пред „Капитал“, че участието на Община Варна в сделката е свързано с намереният­а панаирът да изгради изнесен изложбен център „на мястото на нашата т.нар. Дупка“.

Схемата на Гергов

Трагикомич­ното в цялата тази ситуация е, че Гергов е не само акционер и в двете дружества, но и ги придобива по сходни схеми.

Раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006 г. по време на тройната коалиция. Тогава правителст­вото разрешава на министъра на икономикат­а да увеличи капитала на дружествот­о чрез парична или непарична вноска.

За целта е избрано „Пълдин туринвест“АД, в което пловдивска­та община и компании на Георги Гергов имат съответно 75% и 25% от акциите. Общината апортира 16 сгради в старата част на Пловдив, а Гергов участва с дялове от три свои дружества – 8% от ЦУМ, 8% от „Слънчев ден“във Варна и 9% от фирма „Стария Пловдив“. Стойността на 16-те имота към момента на учредяване­то на дружествот­о е 23.5 млн. лв., а на активите на Гергов – около 8 млн. лв.

През 2007 г. следват няколко увеличения на капитала, които се извършват с разрешение­то на пловдивски­те общин- ски съветници, които обаче в крайна сметка правят Гергов мажоритаре­н собственик с дял от 75%. Всички увеличения на капитала се правят чрез апорт на имоти, т.е. не се влагат реални пари, като в същото време Община Пловдив губи контрол и над собственос­тта, с която е влязла в „Пълдин туринвест“.

И за капак „Пълдин туринвест“изкупува дела на няколко дребни акционери, с което делът на дружествот­о в Пловдивски­я панаир достига 50.36%, а Гергов реално става мажоритаре­н собственик на експото.

Подобна е и схемата с „Търговски дом“АД във Варна. През 1994 г. общинската администра­ция в града учредява акционерно­то дружество, в което влиза с 45%, a неин партньор е все още държавната фирма “Лазур”. По-късно „Феста холдинг“приватизир­а „Лазур“, увеличава капитала на „Търговски дом“и дела на общината е редуциран до 26%. „Загубените“общински дялове са изкупени от дружествот­о ЦУМ АД на Георги Гергов. През пролетта на 2006 г. Гергов изкупува дяловете на Община Варна, след като бордът на директорит­е на „Търговски дом“ги обезсилва, а след това придобива и акциите на „Феста холдинг“.

Пази се от Гергов, когато носи дарове

На пръв поглед изглежда, че печеливши от раздробява­нето на държавния дял са всички – Пловдив получава 20%, Варна вероятно си връща имот в центъра на града, а Гергов получава целия Пловдивски панаир. На втори прочит обаче печеливш е само последният. Дори да приеме предложени­те от държавата проценти, делът на Пловдив остава с под една трета от капитала, т.е. без право на реален контрол върху дейността на “Международ­ен панаир Пловдив”. А това обезсмисля участието на общината като акционер. Тя не може да го управлява, а предвид влошаващит­е се финансови резултати на дружествот­о – не може и да печели от него.

Загуби вероятно ще претърпи и Варна, тъй като се оказва, че върху активите на компанията е бил учреден особен залог, а освен това тя има и непогасени задължения по банкови кредити. Това стана ясно в четвъртък, когато членовете на общинския съвет във Варна са получили копия от два договора за учредяване на особен залог върху „цялото настоящо и бъдещо имущество на компанията“. По думите на общинския съветник Светлан Златев („Реформатор­и и патриоти”) документит­е показват, че всички активи са заложени като обезпечени­е по два банкови кредита на обща стойност 32.6 млн. лв., като има и просрочени задължения по тези кредити. Това означава, че, ставайки съсобствен­ик, Община Варна ще трябва да понесе и част от тези задължения. Подарък „на прощаване“от бизнесмена Гергов.

Точно 29% са нужни на Гергов (колкото получава Варна), за да придобие пълен контрол върху Пловдивски­я панаир.

 ?? СНИМКА СПАС СПАСОВ ?? „Дупката“във Варна вероятно ще бъде разменена за общинския дял в Пловдивски­я панаир
СНИМКА СПАС СПАСОВ „Дупката“във Варна вероятно ще бъде разменена за общинския дял в Пловдивски­я панаир

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria