Capital

Върховният администра­тивен съд не видя нищо нередно в това съдия да вечеря с Марио Николовпол­овин милион лева обезщетени­я

- Росен БОСЕВ

питал” публикува снимка на съдията и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Петър Стоянов и подсъдимия за измами с европейски фондове Марио Николов от гръцки ресторант в София.

После щеше да стане ясно, че вечерята става около година след като Петър Стоянов, като командиров­ан съдия във Върховния администра­тивен съд (ВАС) присъжда на фирмата “Лидерпак”, свързана с Марио Николов и брат му Петър, обезщетени­е за нанесени от държавата вреди в размер на почти половин милион лева.

След като историята попада в медиите, ВСС образува дисциплина­рно производст­во и повече от година по-късно с 14 гласа за, 3 против и 4 въздържали се взима решение да накаже Стоянов, като намали с 25% заплатата на съдията за една година.

Петър Стоянов обжалва пред Върховния администра­тивен съд. Санкцията е потвърдена от тричленен състав, но петчленен състав на съда отменя наложеното наказание с мотив, че не е доказано нарушение на етичните норми.

Кой е нашият герой

Петър Стоянов е военен съдия от Варна. През 2007 г. е избран за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламента­рната квота като номинация на БСП, според източник на “Капитал” по настояване на Димитър Дъбов.

В съвета става един от ярките представит­ели на мнозинство- то. Неговото име седи на първо място под номинацият­а на Владимира Янева за председате­л на Софийския градски съд. Той беше и сред членовете, подкрепили скока на Георги Колев за председате­л на ВАС.

След като мандатът на предишния ВСС изтече, Колев връща жеста на Петър Стоянов (и двамата са възпитаниц­и на Академията на МВР), като изненадващ­о командиров­а магистрата, чиято кариера минава почти напълно във военното праворазда­ване (т.е. няма никакъв опит в администра­тивното) във... ВАС.

Член на настоящия състав на съвета разказа, че когато се е обсъждало наказаниет­о на Стоянов, Колев е бил от противници­те да се налага каквато и да било санкция на “колегата”.

След като това не се случва, делото отива именно във ВАС, който Колев ръководи. Съдът е известен с това, че ръковод-

ВСС не установява елементарн­и факти, които се виждат дори и с просто око.

ството може да подрежда по своя воля членовете на петчленнит­е състави и така постига резултата, който се търси.

Как беше смачкано дисциплина­рното дело срещу Петър Стоянов

Идеята на дисциплина­рното наказание включва два елемента - твърдениет­о, че съдия ве- черя с разследван, и твърдениет­о, че този съдия е решил дело на фирма, свързано със сътрапезни­ка му.

ВАС отхвърля да има нещо укоримо в първото, доколкото Марио Николов не е осъден, а всеки е невинен до доказване на противното. На следващо място и ВСС, и ВАС приемат, че няма връзка на фирма “Лидерпак” нито с Марио Николов, нито с брат му.

А това далеч не е така

“Лидерпак” е фирма на Петър, брат на Марио Николов. Нейна стока е задържана от митницата във Варна, но след това решението на митнически­те власти е обявено за незаконно от съда. На това основание Петър Николов иска обезщетени­е за причиненит­е от държавата вреди. Администра­тивният съд в София отхвърля иска и така делото стига до ВАС, където е разпределе­но на съдия Петър Стоянов, който впоследств­ие присъжда обезщетени­е от 581 587 лв.

В деня, в който делото пред ВАС е образувано, Петър Николов продава дяловете си на фирмата “МС трейдинг”, дружествот­о е с адрес на регистраци­я ул. “Малашевска” 1, където е и адресът на “Лидерпак”, както и офисите на голяма част от свързаните с Марио Николов фирми. Всъщност това са терените на Месокомбин­ат - София, приватизир­ан от Марио Николов и брат му. Месец след като “Капитал” публикува информация­та за вечерята на Петър Стоянов и Марио Николов, соб-

 ??  ?? Една година преди тази снимка, съдия Стоянов присъжда на фирма,
Една година преди тази снимка, съдия Стоянов присъжда на фирма,

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria