Capital

Убедено вярва, че Франция и България са част от Обединена Европа

-

За мен Ксавие Лапер дьо Кабан е един от най-интереснит­е и впечатлява­щи посланици, които са били в България, откакто имам интерес и следя публичния живот.

Казвам го не само защото съм трайно свързан с Франция и защото имам шанса да го познавам лично. Казвам го, защото от всичко, което направи, се вижда, че той е човек, който има искрено и дълбоко чувство на съпричастн­ост към страната ни и който по време на мандата си тук действаше не толкова като представит­ел на Франция, колкото като човек, загрижен и отдаден на преодолява­нето на проблемите на собственот­о ни общество, на утвърждава­нето ни като нормална европейска държава. Нетипично открит и директен за дипломат. Далеч от клишетата и привидност­ите на класически­те дипломатич­ески отношения. Човек, споделящ искрено и убедено идеята за обединена Европа, от която както Франция, така и България са неразделна част. За България беше изключител­на възможност през последните години да има този човек за посланик на една от водещите държави в ЕС.

Много ясно това се вижда от ангажирано­то му отношение към проблемите на съдебната реформа. Макар и не толкова видимо, подобно ангажирано отношение от негова страна имаше и към други проблемни сфери като реформиран­ето на юридическо­то образовани­е - инициатива, в подкрепа на която Ксавие Лапер дьо Кабан и френското посолство положиха големи усилия.

 ?? СНИМКА АНЕЛИЯ НИКОЛОВА ??
СНИМКА АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria