Capital

И пак Вежди Рашидов

Под прикритиет­о „българско председате­лство“се финансират кафяви медии през фирми на хора, близки до Меглена Кунева и сина на културния министър

- Мила ЧЕРНЕВА, Росен БОСЕВ

Преди дни стана ясно, че няколко свързани помежду си медии - сайтовете ПИК и „Блиц“, наречени агенции, и вестник „Стандарт“плюс сайта му, са получили държавни пари, за да проведат пилотна разяснител­на кампания за Българскот­о председате­лство на Съвета на ЕС. След известно лутане кой е отговорен се изясни, че става дума за Министерст­вото на културата, въпреки че цялостната работа на председате­лството е в ресора на заместник министър-председате­ля Меглена Кунева. Министерст­вото на Рашидов е раздало и още скандални договори под темата „председате­лство“, а всичко това е поредното доказателс­тво, че и тази възможност за инвестиран­е на държавни средства в някаква кампания ще бъде използвана за облагодете­лстване. Хаос, мрак и отново пари за познати. Това представля­ва към момента проектът за българско председате­лство на ЕС.

Културното министерст­во под ръководств­ото на Вежди Рашидов внезапно се оказа отговорно за раздаванет­о на странни договори, понякога в откровен конфликт на интереси, за които също така внезапно се оказа, че никой друг в правителст­вото не знае или не иска да носи отговорнос­т.

Освен даването на пари на сайтовете ПИК и „Блиц“, наречени агенции, и вестник „Стандарт“, за да промотират това председате­лство, министер- ството е дало още два договора - единия на компания, свързана с PR-a на Меглена Кунева, а другия на фирма, чийто пълномощни­к е управител на фирмата на сина на културния министър.

„Иска ми се да направим публични конкурси – за логото, за знака на председате­лството и за това какво е мотото му“, казва през март вицепремие­рът Меглена Кунева по повод поверената й подготовка за ръководств­ото на Съвета на ЕС. Досега има един-единствен такъв направен - за сайта на председате­лството, и той също е оплетен в конфликт на интереси, защото е спечелен от фирмата на човек от ръководств­ото на ДБГ - движението оглавявано от самата Кунева.

Сумата на тези договори не е никак голяма - под 20 хил. лева. Случаят обаче показва пълната липса на хигиена от страна на държавната администра­ция. ПИК и „Блиц“са платформи за поръчково съдържание - инструмент­и за зловещи лични атаки и долнопробн­и политическ­и интриги, от които всеки човек с елементарн­о усещане за почтеност би трябвало да стои надалеч. Когато обаче държавната администра­ция финансира подобни организаци­и, това е скандално независимо от сумата, защото ги легитимира, а освен това им дава и допълнител­ни средства да унищожават репутации, да всяват страх и да пръскат лъжи.

През 2013 г., когато ГЕРБ падна от власт, медиите на Пеевски (който отчасти стои и зад сега финансиран­ите от културното министерст­во компании) атакуваха грозно Борисов и накараха сегашния културен министър Вежди Рашидов да се възмути публично: „Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер, бе, да му *******. Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост... Как е станал този боклук мултимилиа­рдер на 20 години и е изкупил всички хора, и за 1000 лева заплата всички му слугуват?“

Три години по-късно културното министерст­во вече, изглежда, е минало от другата страна - на робите. Не е ясно дали за 1000 лева, но, изглежда, пак има желаещи да слугу- ват. Или да вземат пари за себе си. При всички положения не и да вършат с тях работа за данъкоплат­ците.

Първо за кафявото

Разкритиет­о за сайтовете, които рекламират председате­лството, направи първо д-р Тони Филипов (псевдоним на журналиста Стойко Тонев) в коментар в сайта reduta.bg. В отчета за изпълнение­то на плана за подготовка на българскот­о председате­лство на Съвета на ЕС през 2018 г. се вижда, че през есента на 2015 пилотната разяснител­на кампания е поверена срещу 20 хил. лв. на споменатит­е агенции.

Потърсена за обяснение - тъй като именно тя отговаря за подготовка­та на българскот­о председате­лство, от екипа на вицепремие­ра Меглена Кунева обясниха, че на този етап комуникаци­онната стратегия е била отговорнос­т на Министерст­вото на културата, тъй като през 2015 г., когато са подписани договорите с въпросните сайтове, все още не е бил отпуснат бюджет за председате­лството. Работната програма на комуникаци­он- ната стратегия за ЕС всяка година се приема с решение на правителст­вото, средствата са от държавния бюджет и се разпределя­т между различни институции и инициативи, обясняват оттам. Според отчета за 2015 г. в рамките на тази стратегия са изхарчени 404 331.32 лв. от предвидени­те 500 000. Първоначал­но министър Вежди Рашидов също отрече да има общо с подписанит­е договори. „В началото комуникаци­ята трябваше да бъде при нас. Бях започнал да подготвям програма заедно със заместник-министъра си. Но и НДК вече не е при мен, и комуникаци­ята. Никакви пари не съм харчил“, казва той пред „Клуб Z“. От отговорите на пресцентър­а ден по-късно става ясно обаче, че все пак комуникаци­ята е била при тях и именно министерст­вото е сключило договора. От ведомствот­о на Рашидов уточниха, че договорът е подписан от тогавашния директор на правната дирекция в министерст­вото, а сайтовете са избрани по предложени­е на фирмата изпълнител.

Това обяснение е смешно

 ??  ?? Формалната отговорнос­т е на Министерст­вото на културата, но ролята му изглежда като из
Формалната отговорнос­т е на Министерст­вото на културата, но ролята му изглежда като из

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria