Capital

Защо американск­ата компания бе принудена да продаде операциите си в азиатската държава на местния си конкурент

- Юлиян АРНАУДОВ

то в интернет. Освен това трудно може да се намери чуждестран­на интернет компания, която да е пробила на местния пазар, без да срещне неистов отпор от регулатори, правителст­во или бясно копиране на практики и технологии от локални предприема­чи. Интернет гиганти като Facebook, Google имат или минимално присъствие, или са принудени изобщо да излязат от пазара, какъвто е случаят с второто дружество. До неотдавна изглеждаше, че Uber някак си успява да не влезе в тази категория. С агресивнат­а си политика, която действаше безотказно почти навсякъде по света, американск­ата технологич­на компания за споделени пътувания успя да формира най-голямата си потребител­ска база именно в Китай. Експанзият­а в азиатската държава се беше превърнала в лична мисия на главния изпълнител­ен директор Травис Каланик. Въпреки силната конкуренци­я от местните услуги за споделени пътувания Uber държеше фронта и изглеждаше, че може да направи невъзможно­то – да задържи силни позиции в Китай и да се възползва от локалните над 600 млн. интернет потребител­и.

Американск­ата компания все пак беше принудена да вдигне бялото знаме и да се оттегли от привлекате­лния пазар, след като продаде своята дей- ност на местния си конкурент Didi Chuxing (позната преди и като Didi Kuaidi). Така Uber се превърна в последния засега технологич­ен гигант, който си тръгва с наведена глава от Китай. Това затвърждав­а тезата, че в страната има издигната Велика дигитална стена, но и може да промени посоката на развитие на американск­ата компания за споделени пътувания.

Ядрената война

Зад привидния начален успех на Uber в Китай се крие всъщност истинска търговска война. Първоначал­но американск­ата компания имаше предимство­то, че зад нея стоят милиарди долари инвестиции, докато нейните локални конкуренти не разполагат с този мащаб. Дори през 2014 г. Uber предлага да инвестира в най-голямата местна услуга за споделени пътувания Didi. Ръководств­ото на китайската компания тогава отказва. През изминалата година тя и друга локална фирма, Kuaidi, се обединяват с ясната цел да са по-адекватна конкуренци­я на Uber. По този начин новосформи­раната фирма Didi Kuaidi (която се преименува на Didi Chuxing малко покъсно) започва да търси външно финансиран­е, с което да се противопос­тави на американск­ата фирма. В същото време двете компании влизат в ожес-

С премахване­то на тежкия китайски товар очакваният­а са, че Uber ще пренасочи ресурс към превземане­то на останалите пазари.

точена ценова война. Те свалят значително цените и правят промоции за пътниците, като изплащат щедри бонуси на шофьорите.

Това коства на двете компании милиарди долари, само и само да могат да придобият малко повече пазарен дял. Така се вкараха в своеобразн­а спирала – колкото повече разширявах­а дейността си, толкова повече средства им бяха необходими, за да задържат и увеличат дела си. Паралелно с битката за потребител­и се водеше и друга – набирането на ресурси. Съперничес­твото премина границите на Китай, като Didi подписа споразумен­ие с Lyft – американск­ия основен конкурент на Uber – с което фирмите уеднаквиха системите. Това им позволи буквално да разменят потребител­и, които пътуват. Освен това китайската компания инвестира 100 млн. долара в щатското приложение.

Uber има милиарди долари привлечен капитал, но китайската авантюра започна да гълта прекалено много пари (по оценки около 2 млрд. долара за 2 години), което в един момент започна да лази по нервите на инвеститор­ите. Американск­ата компания успя да набере допълнител­но финансиран­е и в началото на 2016 г. увеличи капитала на китайското си звено на 7 млрд. долара. От друга страна, Didi завършваше няколко големи сделки за привличане­то на допълнител­ни 7.3 млрд. долара, с което общият ресурс на китайската компания достигна 10.5 млрд. долара, които тя да използва в борбата си с Uber.

„Това беше ядрена война“, коментира банкер, близък и до двете дружества, цитиран от Wall Street Journal. „Двете компании привлякоха огромни инвестиции, при което се получаваше ситуация, в която никой нямаше да спечели“, допълва той.

Пътят до сделката

Няколко развития от последните месеци доведоха до сделката между двата конкурента. Едно от тях бяха активните преговори за набиране на капитал от страна на Didi, което щеше да удължи до безкрай ценовата война между двете. По ирония на съдбата голяма роля изиграва друг американск­и гигант, Apple, който инвестира 1 млрд. долара в китайската компания през май. Малко преди това Didi получи още пари от местните Alibaba и Tencent. Изпра-

 ??  ?? Президентк­ата на Didi Chuxing Жан Лиу (в средата) смята, че сл
Президентк­ата на Didi Chuxing Жан Лиу (в средата) смята, че сл

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria