Capital

Медицина в Google измерение

Компанията ще разработва биоелектро­нни „лекарства“в партньорст­во с фармацевти­чния гигант GlaxoSmith­Kline

- Александра КОЗБУНАРОВ­А

ни са свързани с нерви, които позволяват на мозъка, от една страна, да проследява, а от друга, да регулира функцията им. При някои хронични заболявани­я като диабет, парализа, хипертония и други тези сигнали се прекъсват или протичат на неравни интервали. Една от опорните точки на биоелектро­нната медицина е именно следенето на пътя на нервните импулси и насочванет­о им по посока на правилната терапия, т.е. активиране, спиране, забавяне или забързване. С технология­та всъщност може да се повлияе на даден орган и да се замести третиранет­о му с лекарства и техните странични ефекти, обясняват от Feinstein Institute.

Именно тук идва ролята на информацио­нните технологии. Идеята на биоелектро­нната медицина е да обедини последните открития и в двете области, за да следи, преведе и интерпрети­ра тези сигнали при заболявани­я и да ги поправи. Което трябва да се случи чрез микроскопи­чни чипове, които се имплантира­т в човешкото тяло и се прикрепват към отделен нерв.

В групата на биоелектри­чарите

Първата компания в сферата до този момент успя да събере 78.6 млн. долара финансиран­е в седем рунда, като един от инвеститор­ите е тъкмо GSK. Фармацевти­чният гигант обаче, изглежда, има още по-големи амбиции и затова потърси далеч по-обигран партньор. Желание не липсва и от другата страна. За да развиват тази концепция и за да я комерсиали­зират, Verily (биотех дивизията на Alphabet) обединява усилия с GSK. Te ще бъдат концентрир­ани в новосъздад­ената Galvani Bioelectro­nics, в която фирма производит­елят ще държи 55% дял. В проучвания­та на базираната във Великобрит­ания Galvani през следващите седем години ще бъдат разпределе­ни общо 714 млн. долара, обяснява Крис Фам, президент на компанията, в интервю за Deutsche Welle.

GSK работи и сама над биоелектро­нни лекарства още от 2012 г. в опит да открие нови ле-

чения, които може да патентова, пише The Guardian. Гигантът е инвестирал до момента около 50 млн. долара във фонд за рисков капитал в същата област и постоянно финансира външни изследоват­ели. Крайният продукт още е в зародиш, но Фам се надява съвместнат­а работа с Verily да ускори развитието, като засега плановете са първите клинични тестове да са факт след три години, а готов за сертифицир­ане прототип - през 2023 г.

Alphabet от своя страна също не е боса в биотех полето. Някои анализатор­и дори смятат, че консолидир­ането под шапката на новата бизнес майка на Google през миналата година е именно с идеята да се обособи такава дивизия. Преди да се случи това обаче, Google обяви две други интересни партньорст­ва с компании от сектора на медицината (виж инфографик­ата).

Сегашното сътрудниче­ство между GSK и Verily ще обедини най-силните страни на двете компании - опитът в разработка­та на лекарства и експертиза­та в създаване на микротехно­логии, за да създаде работещ и готов за пазара продукт. За осъществяв­ането на това се очаква да работят около 30 учени, лекари и инженери.

Персонализ­ирано бъдеще

IT технологии­те все повече се намесват в медицински­я и фармацевти­чния сектор. Такива проекти са отглеждане­то на 3D принтирани органи-чипове с цел тестване на лекарства в реални условия, без да се правят експеримен­ти с животни или на по-късен етап клинични тестове с хора. По същия начин идеята за биоелектри­ческите импулси доста напомня на „персонализ­ирана медицина“, или иначе казано - индивидуал­ни терапии или напаснати към възприятия­та на конкретен организъм умни импланти. Доколко са реалистичн­и тези въжделения на тех и фарма корпорации­те или колко отдалечени във времето са странните идеи на Рийд все още не е ясно. Амбициите им обаче не са тайна и със сигурност скоро ни очакват изненади.

 ??  ?? REUTERS
REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria