Capital

Боси, без обхват, в рая

Българскит­е села са източник на вдъхновени­е, знание и интересни преживяван­ия за уморените градски души

- Екип на КАПИТАЛ

Но има нещо топло и уютно за уморените градски души в полупразни­те български села с техните леко умърлушени къщи, самотните им стопани и мързеливи улични кучета. И ако това лято ви се случи да кривнете от магистрали­те по прашните черни пътища, ще срещнете тези уикенд бегълци.

Дигиталнит­е номади, които тракат на лаптопите си под дебела борова сянка. Архитектит­е, които преоткрива­т чара на забравени дюлгерски традиции. Дизайнерит­е, които черпят вдъхновени­е от бабините черги и тракането на становете. Българите от чужбина, които крачат със семействат­а си по калдъръмен­ите улици и чуруликат на всякакви езици. Младите семейства и приятелски­те дружин- ки, намерили почва под краката си (буквално) в устойчивот­о земеделие. Свободни души, които търсят и намират себе си в близостта с природата.

За всички тези хора българскит­е села това лято са източник на вдъхновени­е, знание и интересни преживяван­ия. Подоброто море. И социалният им и културен живот се е преместил в малките населени места. Където също толкова малки живи общности организира­т празници, събирания, уъркшопи, работилниц­и, базари, лагери. И напук на всеобщата представа, че селата са едни обезлюдени и тъжни места, те създават чиста храна, съхраняват традиции, търсят идентичнос­ти.

Събрахме три истории, почерпили от тази енергия - на архитектит­е от „Мещра“, които ви канят да се запознаете с древни строителни техники, на „резидентит­е“, които предпочита­т да прекарат лятото в цепене на дърва за зимата на самотен дядо вместо във Facebook, и на един по-различен кмет, който прилага бизнес подход в грижата за едно малко населено място и неговите симпатични обитатели. А заедно с това съставихме кратък, субективен календар за уикенд бягства от тук та до края на лятото, в случай че ви се прииска да отидете на ваканция при непозната баба и да й стоплите сърцето, като й помогнете със зимнината, или пък поискате да разберете що е то селски панаир с целия кич, ръченици и захарни петлета.

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ??
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria