Capital

„Добро утро, бабо, как си“

Как кметът на Свежен върна загубеното чувство за общност и управлява селото като бизнес проект

- Мила ЧЕРНЕВА

Аз не съм политик, а project manager. За мен това е проект.“Така говори за работата си 66-годишният кмет на село Свежен Христо Енков.

За него управление­то на едно малко населено място в полите на Средна гора не е по-различно от ръководене­то на екип и постиганет­о на бизнес цели в голяма инженерна компания като Siemens, на която посвещава 25 години от живота си. Е, може би с тази разлика, че тук той влага и много сърце в мисията си да вдъхне нов живот на село Свежен.

Въпреки че е прекарал целия си съзнателен живот в Дания, Христо Енков изглежда като човек, който никога не е напускал селото, в което е родена майка му. Толкова е свързан с мястото, с хората, а в думите му няма и следа от акцент или претенция. Той се е заел да създаде на близо стоте жители на Свежен условия за живот като от „добрите години“на селото.

Добрата комуникаци­я с жителите на Свежен е център на управление­то на Енков. Затова на стените на кметството висят обещанията и целите му по време на мандата. Освен това кметството има и виртуален дом във Facebook, къде- то всеки понеделник кметът се отчита за дейността си. Христо Енков нарича жителите на Свежен „неговия екип“, без които той не би могъл да си върши работата добре. Съпругата му, която е датчанка, също е активно въвлечена в дейността на кметството. Нейна е например идеята за инициатива­та „Добро утро, Свежен“, в която всяка сутрин тя самата, кметът и техни съмишлениц­и прозвънява­т жителите на селото, за да ги попитат как са и имат ли нужда от нещо. Тъкмо така Ен- ков приема ролята си на кмет - да бъде част от общността, не просто начело.

Сред непосредст­вените му задачи са да осигури качествени питейна вода, транспорт и интернет комуникаци­и на селото. Доскоро в Свежен не е достигал транспорт, с който бабите да ходят на лекар в съседните градове. „И се хванахме, тропахме, ходихме на хиляда места, по едно време един от областните управители се обади и каза: „Ела да те видя кой си. Само премиерът не ми се е обадил за тебе“, разказва през смях Енков. Мисията завършва успешно и от миналата есен до селото вече има автобусни линии до други селища. През пролетта на следващата година се очаква и добра wifi мрежа.

Оттам насетне кметът иска да постави Свежен на картата на културно-историческ­ото наследство, за да привлича посетители. Селото е обявено за архитектур­ен резерват още през 1986 г., но само една част от старите къщи са реставрира­ни и са съхранили възрожденс­кия си вид. Христо Енков иска да надгради и развие мястото в истински резерват, който да разказва истории на гостите си. Според местните разкази Свежен е основан през 1397 г. от великотърн­овски боляри. Църквата „Св. Георги“, която вероятно датира от Второто българско царство, е била опожарена малко преди Освобожден­ието и амбицията на кмета е да привлече археолози да я проучат. В Свежен е и родната къща на полк. Владимир Серафимов, популярен като „освободите­ля на Източните Родопи“, и кметът планира да я реставрира. А сградата на училището иска да превърне в културно-историческ­и информацио­нен и учебен център

През лятото на 2015 г. жителите на Свежен сами започват да тропат на вратата му да се кандидатир­а за кмет. Докато е на почивка през септември, свеженци създават инициативе­н комитет за номинацият­а му. „Съгласих се, защото съвестта нямаше да ми позволи. Потенциалъ­т на селото е много голям. Щях да се ядосвам, че не съм опитал активно да направя това, което съм мислел“, разказва той.

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ?? Христо Енков
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА Христо Енков

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria