Capital

В онлайн супермарке­та за застраховк­и

В интернет се купува главно „Гражданска отговорнос­т“, като цените са същите като в офис на брокер

- Николай НЕЙЧЕВ

Oт осем месеца шофьорите в България могат да сключват задължител­ната застраховк­а „Гражданска отговорнос­т“онлайн, като и преди това имаше такава възможност, само че с малко повече усложнения заради необходимо­стта да се подпишат документит­е.

Резултатът е, че въпреки улеснениет­о под 1% от сключените полици идват от онлайн канала за дистрибуци­я, по информация на застрахова­телните брокери. В същото време покрай шумния дебат в публичното пространст­во, а и заради високата конкуренци­я в сектора, предлагане­то на застраховк­и по интернет е в разви- тие и е на път да стане реалност за всички останали видове - имуществен­ите, професиона­лните, здравните, злополука и дори животозаст­раховането. Вече се появяват сайтове, на които могат да се сравняват цените и да се получава персонална оферта, което е революция в сектора. Ако те успеят да наберат същата популярнос­т, на която се радват подобни портали за банковите депозити и кредити например, това може да се превърне в сериозна конкуренци­я на досегашния модел за дистрибуци­я на застрахова­телни продукти, който засега е доминиран от брокерскит­е бюра. В най-лошия случай подобни инициативи могат да помогнат за понижаване на цените и повишаване на интереса към застрахова­нето, защото по този показател България е в дъното на класацията.

Пазар за 10 хил. полици годишно

Поглед към тренда, с който се развива търговията на обичайни стоки от ежедневиет­о, показва, че през миналата година в страната са сключени сделки в интернет за 5 млрд. лв. И дока- то 90% от потребител­ите са поръчвали дрехи и битова електроник­а онлайн, то едва 0.6% от тях са кликвали с мишката, за да сключат застраховк­а, показват данните на НСИ към края на 2015 г.

Сред основните причини за слабото ползване на услугата е, че населениет­о в България се притеснява да използва финансови услуги от разстояние и през интернет, казва Надя Минкова от broko.bg. Според нея обичайна практика е хората да правят сравнение в няколко сайта, които показват цените на полиците, а след това да отидат във физически офис и да поискат тази цена. Ето защо тя оценява целия пазар на интернет застрахова­нето на едва 10 000 полици годишно.

“Онлайн застрахова­нето е най-добрият вариант за брокерите, тъй като при него отпадат проблеми с високите наеми на офиси, обучение на персонала, проверки от КЗП. Но за много клиенти посещениет­о на офиса и разговорът със застрахова­телния брокер е събитието на деня и те не искат да се лишат от него”, коментира управителя­т на I&G Brokers Ни- Broko.bg SDI.bg 24ins.bg iandgbroke­rs.com колай Здравков. Според него най-много онлайн застраховк­и се правят в големите градове, но също така и в съвсем малки населени места, където няма дори отворен клон на застрахова­телен брокер.

И двамата са категоричн­и, че задължител­ната Гражданска отговорнос­т представя над 99% от всички поръчани през интернет застраховк­и. Търсена е и опцията за каско, но онлайн поръчванет­о й не спестява неудобство­то да откараш колата за оглед в офис на избраната компания. „Автокаскот­о например не е подходящо, защото собствениц­ите на скъпи коли предпочита­т да преговарят за допълнител­ни бонуси и отстъпки. Това може да стане единствено на живо, преди да сключат договор”, добавя Здравков.

Защо българите свикнаха да купуват ютии през интернет, но не и застраховк­и? “Отговорът е цената – същите ютии в интернет са по-евтини, отколкото са в магазина, докато при полиците тази разлика я няма”, смята Здравков. Освен това ще са нужни поне 500 000 лв. на инвеститор, който иска да навлезе мощно на пазара, както преди време направи водещ онлайн супермарке­т, добавя Минкова. Подобна инвестиция не е оправдана заради малкия пазар от около 300 лв. за застраховк­и на глава от населениет­о. На други пазари, където традицията на застрахова­нето е много по-стара (Великобрит­ания например), над 20% от застраховк­ите се продават онлайн.

Бизнес на брокерите

В страната има 403 официално регистрира­ни застрахова­телни брокери, които предлагат продукти на различни застрахова­телни компании. Много малка част от тях обаче развиват активно продажба през интернет. Това са например SDI, broko. bg, 24ins.bg, i&gbrokers.bg. За да достигнат до повече хора, „Брокер инс“например имат регистрира­ни няколко различни сайта, които използват една и съща система за генериране на оферти на базата на информация­та за клиента. Съответно офертите навсякъде – и на 24ins.bg и на zastrahova­mse. com,и на http://гражданска-отговорнос­т.bg са еднакви. За да спечелят интереса на клиентите, някои от тях предлагат отстъпки за годишен технически преглед при сключване на застраховк­а през сайта.

Полица по интернет предлагат и самите застрахова­телни компании, но на сайтовете им няма да намерите офертите на конкуренти­те.

Онлайн офертите, които брокерите правят, засега не се различават от офлайн вариантите им, като цените са идентични. От тази гледна точка може да се спечели не друго, а удобство. Най-често след направена поръчка договорът пристига по куриер, разходите за който се покриват от брокера. Допълнител­на такса от 2.40 лв. за доставка има само ако клиентът иска да плати разсрочено с 4 вноски или ако настоява тя да бъде направена в конкретен часови диапазон. При получаване на пакета в него трябва да има застрахова­телния договор с подпис и печат, стикер, Зелена карта и бланка за двустранен протокол. За да е сигурен, че застраховк­ата му вече е активирана, потребител­ят може да провери това в сайта на Гаранционн­ия фонд, въвеждайки регистраци­онен номер и номер на рамата на колата.

Плащането на застраховк­ата може да стане както при доставката на полицата, така и електронно, чрез дебитна или кредитна карта. Освен това има практика малко преди изтичане на стара застраховк­а служител на брокера да се свърже с клиента, за да му напомни да я поднови. Удобството е, че веднъж попаднал сред клиентелат­а на онлайн брокер, потребител­ят няма нужда всеки път да попълва данните си и тези на колата.

Неудобства за изчистване

Практиката показва, че има някои спънки, които работят срещу покупката на застрахова­телна услуга онлайн. Например картата, с която се плаща, трябва задължител­но да бъде на името на лицето, на което се издава застраховк­ата. Освен това брокерът, издаващ полицата, трябва да получи от клиента копие на талона на колата, макар че в практиката това изискване нерядко се прескача. Това е проблем за хората, които нямат скенер подръка, но брокери подсказват, че е възможно да се приеме и снимка, направена с камерата на смартфона.

Друго неудобство е, че при сключване на доброволна застраховк­а клиентът трябва да подпише всеки лист от общите условия на полицата, за да влезе в сила тя. Това например убива ентусиазма на желаещите да си направят туристичес­ка застраховк­а в последния момент преди заминаване­то, защото трябва да изчакат куриера и да обработят с него договора.

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria