Capital

Меглена и съдът в Хага

-

Меглена Антонова не е учила в България - завършила е международ­но право в университе­та в Хага и след това магистрату­ра по международ­но право на околната среда и енергията в Осло. В момента работи за Грийнпийс България.

Докато учи в Норвегия тя участва в отбора на университе­та по международ­но публично право Telders, което се провежда в Хага. Когато се връща в България в края 2013 г., решава в свободното си време да помага в организаци­ята, а след това става треньор на отборите.

Telders е второто най-голямо състезание по международ­но публично право в света и е фокусирано върху европейски университе­ти, като в него участват около 30 държави.

„Тъй като се провежда в Хага, в междунарoд­ния съд на ООН, както и в други институции, експертите от тях участват като съдии. Затова нивото е много високо“, разказва Меглена.

Финалът се провежда в голя- мата зала на международ­ния съд, където по принцип държавите се явяват на дела пред истински съдии.

За казусите Меглена разказва, че нямат правилен отговор, а студентите защитават двете страни. „Накрая се оценява колко добре си се аргументир­ал, а не дотолкова кое е найправилн­ият отговор.“

За студентите, които са мотивирани да участват, тя разказва: „Обикновено са хора, които не ги е страх от повечко работа. Защото самата подготовка е доста тежка – това е едно от нещата. Много ми се се иска образовате­лната система да признае участието в такива състезания и дава кредити за тях. Така беше в Норвегия. А все пак подготовка­та отнема време колкото за цяла година в университе­та.“

Меглена разказва, че в подготовка­та на студентите се опитват да ги научат „да предават информация­та като на малки деца – да си представят, че съдиите нищо не разбират и те с най-простите думи трябва да им обяснят за какво иде реч. Ако не можеш да го обясниш – съответно не си го разбрал.“

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Меглена Антоновa
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Меглена Антоновa

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria