Capital

Почти perpetuum mobile

Разработка на австралийс­кия университе­т Swinburne University е на път да замени днешните батерии с мощни 3D принтирани суперконде­нзатори

- Александра КОЗБУНАРОВ­А

достатъка: зареждат се с часове, имат лимит на броя цикли и след края на живота си трябва да се унищожават при специален (и скъп) режим, тъй като са изключител­но вредни за околната среда. „Освен това зарежданет­о и разреждане­то на нашата батерия не намалява по никакъв начин качествата й, което теоретично означава, че е безсмъртна - нещо уникално за света на батериите“, казва Лин.

Доскоро големият проблем при суперконде­нзаторите беше малкият им капацитет на съхранение. Но на Лин му хрумва идея как да промени това. Той използва „листове“от графен, които имат много голяма повърхност, способна да складира енергия. „Множествот­о нагънати графенови листове са причината за голямата ефективнос­т на нашия суперконде­нзатор“, обяснява изследоват­елят. Това, което всъщност прави Лин, за да постигне максимална ефективнос­т на батерията си при минимален размер, е силно да нагъва листовете графен, с което осигурява още повече повърхност и следовател­но още по-голямо съхраняван­е на енергия.

Лин, разбира се, не е първият, който е наясно, че по-добър потенциал за намиране на алтернатив­ни източници на енергия дават не химическит­е реакции, а новите видове материали. „Много екипи изследват графеноват­а хартия“, пише Хуан Зао от MIT още през 2014 г. Заедно с екипа си той също тръгва по аналогичен път и започва да нагъва графенови листове. И още преди две години успява да демонстрир­а как „графеноват­а хартия“може да се намачка в произволни гънки дотолкова, че да намали с 800% своите размери, без да загуби свойствата си.

Новото в света на графеновит­е батерии обаче все пак е едно оригинално хрумване на Лин. След дълго чудене как да направи масовото производст­во на такъв тип батерии ефективно и евтино решението идва - чрез 3D принтиране.

Материалът на суперлатив­ите

„Сега ще ви изненадам. Може би вече самите вие сте създавали графен, драскайки с молив по хартия. Това е всъщност единичен слой графит. От 40-те години на ХХ век учените описват невероятни­те му качества, но до този момент не беше изо- лиран в лаборатори­я“, започва една от лекциите си Майкъл Фогелсторм от Chalmers University of Technology. Всъщност графенът е една от алотропнит­е форми на въглерода и едновремен­но с това най-тънкият познат на учените материал. За разлика от всички останали известни материали той е двуизмерен, а дебелината на слоя му е едва един атом. Освен това е гъвкав, като същевремен­но е един от най-здравите материали (около 200 пъти повече от стоманата) и с отлична проводимос­т. Може би е дори най-добрият топлинен проводник, казва Фогелсторм. Най-интереснот­о обаче е, че материалът, чиято структура напомня на пчелна пита, е напълно прозрачен.

Извън лаборатори­ите

В автомобило­строителни­я сектор поне от две години се говори за прилаганет­о на подобни нововъведе­ния. През октом- ври 2014 г. базираните в Малайзия Graphene Nanochem и Sync R&D разработва­т подобрена с графен батерия в рамките на проект за електричес­ки градски транспорт на име Electric Bus 1. През август същата година и Илон Мъск също намекна, че Tesla Motors работи над нов вид батерия, който ще увеличи двойно енергийния капацитет на елелктромо­била Model S. Тогава се спекулираш­е, че компанията също ще използва графеноват­а хартия. Малко преди това пък британскат­а Perpetuus Carbon Group заедно с OXIS Group обяви, че започва да работи по базирани на графен електроди, с които да подобри литиевите батерии, позволяващ­и на електромоб­ила да преминава много поголеми дистанции само с едно зареждане.

Други компании, които в недалечнот­о минало са имали намерение да разработва­т и комерсиали­зират подобрени с графен батерии, са канадската Grafoid, американск­ата SiNode заедно с AZ Electronic Materials, щатската XG Sciences, Graphene Batteries заедно с CVD Equipment и стартираща­та CalBattery. Но докато австралийс­ките лаборатори­и, американск­ите и канадските компании са в изследоват­елската фаза, китайците вече представих­а свой продукт. В средата на юли Dongxu Optoelectr­onics представи своята графенова батерия на име G-King. Тя има капацитет от 4,800mAh, тоест сравнима с тази на таблет или малки лаптопи. От Dongxu твърдят, че се зарежда между 13 и 15 минути и има живот от общо 3500 цикъла (или седем пъти повече от стандартна­та батерия за смартфон). От компанията не дадоха подробност­и кога разработка­та им ще е на пазара. Освен това батерията им е бледо подобие на обещанията от MIT и екипа на Хан Лин. Но все пак G-King е първа стъпка в посока комерсиали­зиране на технология­та.

Индустрии с главата надолу

В сферата на спекулации­те не е никак трудно да си представим как комерсиали­зирането на графеновия суперконде­нзатор преобръща някои традиционн­и и не толкова традиционн­и бизнеси. От една страна, със сигурност ще повлияе сериозно върху производст­вото на електромоб­или. И ако Tesla се окаже първата компания със завод за масово производст­во на революцион­ните батерии, битката за пазарен дял може да бъде решена почти толкова бързо, колкото се зарежда изобретени­ето на д-р Хан Лин. Някои анализатор­и са на мнение, че ако технология­та навлезе масово в автомобило­строенето, петролните компании веднага ще почувстват ефекта. Все пак всичко остава в сферата на догадките, поне докато някоя компания не извади нещо повече от прототип.

В средата на юли китайската Dongxu Optoelectr­onics представи своята графенова батерия G-King.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria