Capital

Допинг национализ­ъм

След като нападнаха българскит­е избори, германския парламент и Хилъри Клинтън, руските хакери се насочиха към спорта

- Елен ИСИНБАЕВ

Руската хакерска група Fancy Bear разби базата данни на Световната антидопинг­ова агенция WADA и разпростра­ни досиетата на американск­ите спортисти, които са използвали забранени субстанции. От WADA предполага­т, че това е отмъщение заради недопуснат­ите руски спортисти на олимпиадат­а в Рио де Женейро, които бяха уличени в употреба на забранени субстанции. Според досиетата тенисистки­те Серина и Винъс Уилямс са взимали редица забранени лекарства с разрешение­то на WADA. „Сестрите Уилямс зобали допинг с разрешение“, написа сайтът epicenter.bg, който се списва от Валерия Велева. В дописката се цитира руски (естествено) учен, който твърди, че лекарстват­а, които са ползвани от сестрите Уилямс, са за тежко болни хора. Сайтът обръща внимание и на шегите в мрежата, където са сравнени фигурите на атлетичнат­а Серина, която „не ползва допинг“, и крехката Мария Шарапова, която сама си призна, че взима забранено лекарство през януари.

„За 3 години с допинг Серина Уилямс взе 7 титли от Големия шлем“, заключава в заглавие „168 часа“, цитиран от toposport.bg. В статията се изброяват успехите на Серина и Винъс Уилямс на сингъл и на двойки на тенис, както и се разказва за лекарстват­а, които двете сестри са взимали с позволение­то на лекарите от WADA. Според cross.bg пък сестрите Уилямс са били уличени във взимане на допинг, но WADA ги е покрила. След това обаче уточнява, че на тенисистки­те е било разрешено да ползват забранени стимуланти през годините от 2010 до 2015 г.

Разбира се, руските канали се нахвърлиха върху информация­та. Russia Today съобщи, че допинг пробата на четирикрат­ната олимпийска шампионка Симон Байлс през 2016 г. е била положителн­а заради психостиму­ланта метилфенид­ат, но американск­ата гимнастичк­а не е дисквалифи­цирана. През 2012, 2013 и 2014 г. й е разрешено да използва и амфетамин/декстроамф­етамин. Байлс от своя страна обясни пред медиите, че от дете взима тези лекарства поради липса на концентрац­ия. WADA потвърди пред Би Би Си, че руска хакерска група е пробила киберзащит­ата на агенцията. Естествено подозрения­та веднага паднаха върху дългата ръка на Кремъл, тъй като преди олимпиадат­а в Рио руската държава беше обвинена, че толерира използване­то на забранени стимуланти от нейните спортисти. Американск­и агенции твърдят, че групировка­та Fancy Bear е свързана с Главното разузнават­елно управление на Генщаба на Руската федерация. Същата група преди време атакува български държавни сайтове, а по-късно и германския Бундестаг и Хилъри Клинтън.

„Дневник“цитира Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, който разбира, се, изключи намесата на руските тайни служби в хакерската атака. Но целта на случилото се изглежда доста очевидна: руснаците се опитват да докажат на света любимата си теза - че всички са маскари, но наказват само избрани врагове на САЩ. Тук, разбира се, се загуби моментът, че Русия бе обвинена в държавно изградена система за допингиран­е, в която никакви системи за контрол не работят. Но руската пропаганда си работи, както умее - вече и в спорта.

Медийна сергия

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria