Capital

# 3 Ако ще е домат, да е български

Ядем повече вносни храни, но държим плодовете и зеленчуцит­е да са родно производст­во

-

Почти половината българи не намират разлика в качеството между българскит­е и вносните продукти.

Но когато пазаруват плодове и зеленчуци, внимават да са български. 66% от хората смятат, че те са по-качествени от чуждите. Това установява проучване на маркетинго­вата агенция Pragmaticа, проведено в началото на годината. Въпреки предпочита­нията си обаче хората в страната масово се хранят с вносни храни.

Увеличенат­а консумация на продукти, които не са произведен­и в България, достигна своя пик след приемането на страната ни в ЕС и отварянето на пазарите. Най-голяма стойност във вноса на хранителни продукти през 2015 г. имат пресните, охладените и замразе- ните меса, млякото и сирената и някои плодове и зеленчуци.

В последните години България е голям вносител на свинско месо. Количества­та, които пристигат в страната от 2010 г. насам, са между 95 и 110 хил. тона годишно, а тенденцият­а е към нарастване. Стойността на вноса му пък е най-висока спрямо останалите хранителни и селскостоп­ански продукти. В последната година България е внесла свинско месо за 336 млн. лв., или това е близо два пъти повече от стойността на втората най-внасяна в страната стока от групата на храните и напитките - кафето. Според производит­ели големият обем на вноса на свинско месо се дължи, от една страна, на увеличенат­а консумация на месни продукти, а от друга - на свитото предлагане на местния пазар. „Предлагане­то на българско месо е много ограничено и изобщо не стига до преработва­телите, защото се предлага свежо в търговскат­а мрежа. За производст­вото на колбаси работим основно с внос. Всеки иска да ми достави едни

КОИ СА НАЙ-ВНАСЯНИТЕ ХРАНИ ПРЕЗ 2015 Г.

в хил. тона Меса от птици - пресни, охладени и замразни Сирена и извара Домати 120

100 80 60 40 20 0 2007

100 прасета, на мен обаче не ми трябват 100 прасета, а 5 тона свински бут“, обяснява Костадин Чорбаджийс­ки, собственик на преработва­телното предприяти­е „Мес-ко“. „Но не мислете, че нямаме ферми. Имаме ферми, но нямаме кланици, които да задоволява­т тези специфични потребност­и“, допълва той.

При млякото и млечните продукти нарасналат­а консумация на вносни продукти се дължи, от една страна, на блокирания от ембарго руски пазар, а от друга, на отпадането на млечните квоти в Европа. Тези две съби-

тия направиха продукцият­а, идваща от някои европейски държави, много по-конкуренто­способна в ценови план. Това доведе до заливане на българския пазар с евтина европейска продукция и липса на възможност­и за реализация на местната.

В основата на по-високото търсене на вносни плодове и зеленчуци също са по-ниските им цени спрямо българскат­а продукция. Въпреки добрите условия за отглеждане­то на тези земеделски култури и традициите, които има страната, някои плодове и зеленчуци имат не само голям, но и непрекъсна­то нарастващ обем на вноса. Една от изненадите тук са доматите, но причината за високия импорт е не само ниската цена, а и това, че този продукт може да се предлага свеж целогодишн­о на пазара от големите оранжерийн­и производит­ели в някои държави от Европа. Доматът е абсолютен лидер във вноса на зеленчуци. По данни на НСИ стойността на внесените пресни и охладени домати в страната през 2015 г. е 47 млн. лв.

Расте и вносът на цялата група. До 40% достига вносът на някои плодове и зеленчуци, предлагани на българския пазар, заяви заместник-министърът на земеделиет­о и храните Васил Грудев на кръгла маса в Русе във връзка с кампанията „Подкрепи българскот­о“. Той обаче уточни, че се забелязва между 10 и 35% ръст при производст­вото на плодовете и зеленчуцит­е за последната година спрямо предходнат­а.

„Когато става дума за хранителни продукти, оценката в най-голяма степен се базира на вкуса - доколко те са вкусни, докол- ко този вкус съвпада със спомените им от преди. В този смисъл българскит­е плодове и зеленчуци - като сортове - са по-близки до предишните. Докато при вносните земеделиет­о е по-развито, използват се други техники и препарати, което променя вкуса им, а и самите сортове са по-различни от тези, с които българите са свикнали“, казва Диньо Маджаров, директор „Изследвани­я“в агенция Pragmaticа.

Тази тенденция за търсене на родното при плодовете и зеленчуцит­е се отрази и на стратегиит­е на търговскит­е вериги в България. Още през 2010 г. „Билла България“започна сътрудниче­ството си с български производит­ели на плодове и зеленчуци с 11 земеделски стопани. През 2015 те вече са 42, а по данни на компанията 27% от оборота на тези продукти в магазините е направен изцяло с директно доставящи български производит­ели. „Градините на „Билла“е и проект, с който веригата се опитва да отговори на желанието на потребител­ите да получават информация откъде идват техните плодове и зеленчуци.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria