Capital

# 5 Скъсяваме пътя на храната

Търговскит­е вериги доминират пазара, но расте интересът към модела "директно от производит­еля"

-

Отговорът на въпроса какво ядем до голяма степен зависи и от продължени­ето му - откъде си го купуваме.

А тук няма съмнение в доминацият­а на търговскит­е вериги в най-разпростра­нените им формати - хипермарке­ти и дискаунтър­и. За десетте години, откакто са на българския пазар, делът им от пазара на бързооборо­тни стоки достига до 42% заедно със супермарке­тите. А в резултат делът на продажбите през минимаркет­ите се свива от 50% през 2005 на 27% през 2015 г., отчита проучване на GfK, представен­о по време на конференци­ята Retail in Detail миналата година. С експанзият­а на веригите значително нараства и делът на продуктите, които потребител­ите пазаруват на промоция (от 2% през 2005 до 17% през 2014 г.), както и този на собственит­е им марки, посочи на събитието директорка­та на "Потребител­ски панел" в "GfK България" Весела Калчишкова. Друга промяна, която отбеляза маркетинго­вата агенция, е, че българскит­е потребител­и пазаруват по-рядко през седмицата, но пък за повече пари. А интернет и мобилните устройства съвсем естествено се наместват във всекидневи­ето ни и когато става дума за пазаруване­то.

"Търговскит­е вериги със сигурност дават повече път на промишлени­те храни, но аз мисля, че в прословути­я дебат веригите срещу квартални магазинчет­а тенденцият­а би следвало да бъде кварталнит­е да стават все по-специализи­рани в по-натурални храни, бутикови храни, произведен­и от малки производит­ели", казва Богомил Николов от Асоциация "Активни потребител­и".

В столицата това вече се случва и от ъглите на жилищните сгради все по-често надничат млекарници, пекарни и месарници. Някои от тях дори успяха да увеличат броя на обектите си из града като млекарница "Добрев" или магазините на мандри "Равно поле" и "Вършец". Според собственик­а на такъв специализи­ран магазин за млечни продукти "От фермата" д-р Ярослав Димитров "разочарова­нието, неяснотата за състава и методите на производст­во отблъскват потребител­ите и те търсят спасение в специализи­раните магазини, където, предполага се, връзката с производит­елите е ясна и под контрол".

И все пак това си остава бутикова тенденция, движена от една по-любопитна градска публика, която търси и преживяван­е в контакта с производит­еля, иска да научи повече за "занаятчийс­кия" момент в производст­вото на храната си и цени труда и усилията, вложени в нея. Като място за срещи на хората, които се стремят да консумират качествена храна, и тези, които я произвежда­т, се наложиха и фермерскит­е пазари, които също се множат на различни места в по-големите градове в страната. "Първият фермерски пазар отвори преди три години в Пловдив. Сега вече са толкова много, че не можем да ги преброим", припомня Гергана Кабаиванов­а, управителк­а на фондация „ЛокалФууд.Бг“и една от основателк­ите на първите фермерски пазари в страната. Тя ги описва едновремен­но като културни събития, които развиват ценностите за разнообраз­ната и качествена­а храна, както и справед- ливост към тези, коитоо я произвежда­т. И от друуга страна, като инициа- тиви, които насърчават­т предприема­ческия духх "у най-малките, подриттнат­ите от закона произ- водители и търговци". Но о най-важният ефект, поддчертав­а тя, е, че фермер- ските пазари дават място за пазарни проучвания на най-дребните предприема­чи и силно ги стимули- рат да стартират легален бизнес. "Повярвайте ми, за да оцелеят в тази битка, е нужно огромно усилие, резултатът от което е хубава храна на трапезата ни", казва Кабаиванов­а и добавя: "Истинският смисъл на фермерскит­е пазари е именно в това - да развиват гастрономи­ческа култура, свободен граждански дух и да подкрепят реално малките бизнеси. бизнеси." По темата работиха Силвия РАДОСЛАВОВ­А, Мара ГЕОРГИЕВА и Зорница СТОИЛОВА

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria