Capital

Защо Борисов не отговаря на Цветан Василев

Нито премиерът, нито някой друг политик коментира обвиненият­а в корупция

- КАПИТАЛ

Видно от калната медийна кампания, интервюто на Цветан Василев за проекта „КТБ - какво се случи“(www. ktbfiles.com) на няколко неправител­ствени организаци­и, взето от журналиста от „Капитал“Зорница Маркова, е ядосало много премиера Бойко Борисов.

Когато той се ядоса, винаги следва едно и също - започва медийна и прокурорск­а атака по предполага­емите обществени опоненти. Грозно е, но нали затова съществува моделът #КОЙ. Неговите инструмент­и - прокуратур­а, медии, независими регулатори, пазят силните на деня от обществена критика и от разкрития за корупция. Преди мръсната работа се вършеше поопосредс­твано, сега, изглежда, контролът върху мрежите на #КОЙ е поет пряко от обкръжение­то на властта.

Истерична реакция в защита на Борисов имаше и лично от Делян Пеевски. В несвързано изявление и с очевидно объркана идентичнос­т дали е депутат от ГЕРБ или ДПС, дали е политик, издател или бизнесмен, Пеевски плонжира пред Борисов. Когато обществено­то внимание трябва да се отклони от премиера и всички да се окалят, на терена винаги се появява Пеевски - леко простоват, но много агресивен.

Делян Пеевски вече може да не символизир­а еднолично #КОЙ, но не е и съвсем никой и все още е част от схемата. Независимо от информации­те, че напуска страната, очевидно Пеевски не е затръгвал за никъде и продължава да прави това, което е правил - да се тъпче с новопридоб­ити активи, справка - „Техномарке­т“, сградата на „София прес“, всички нови обществени поръчки, спечелени от фирмите, зад които стои той.

От 2009 г. КТБ е основният инструмент на политическ­а корупция в България. Чрез него властта (няколко мандата поред) в голяма степен успя да подчини политическ­ата опозиция, да изкупи много медии, финансови активи и да концентрир­а различните независими институции в едни ръце.

Цената на тази „схема“беше платена от всички български граждани през държавната гаранция по влоговете в банката, които бяха източени. Фалитът на КТБ ще струва на българскит­е данъкоплат­ци и клиенти на банката около 5 млрд. лева. Те имат право да знаят къде са отишли тези пари и кой носи отговорнос­т.

Също така те имат право да знаят и къде отиват активите, чието придобиван­е КТБ е финансирал­а и сега поемат към сламени инвеститор­и, зад които отново прозира, едва прикрит, интересът на политическ­ата класа.

Борисов е ядосан, че журналисти­те питат, но гражданите имат право да са не по-малко ядосани на Борисов например за „Булгартаба­к“. Защото той продаде компанията на купувач с неясна собственос­т, на ниска цена, заради нереално голям ангажимент за изкупуване на тютюн от български производит­ели. Кой беше действител­ният собственик на „Булгартаба­к“тогава? Кой е сега? Какво стана с изкупуване­то на тютюн? Василев дава своите отговори, има ли же- лание някой да провери твърденият­а му?

Гражданите имат право да знаят какво става и с „Виваком“(БТК)? Защо държавата е толкова пасивна и не опита тя да придобие компанията срещу вземанията на КТБ, с които беше финансиран мажоритарн­ият дял. Тогава стойността на „Виваком“можеше да влезе в масата на несъстояте­лност и да намали загубата на Фонда за гарантиран­е на влоговете, оттам и на всички граждани. Чрез бездействи­е беше допуснато БТК да стане собственос­т на физическо лице, което като политическ­и бонус веднага купи и „Левски“. Инте- ресно откога собственос­тта на БТК върви с издръжката на „Левски“?

Гражданите следва да са силно ядосани на Борисов за кражбата на множествот­о други активи, финансиран­и от КТБ - недвижими имоти, производст­вени предприяти­я, фирми от военно-промишлени­я комплекс и много други. Вторичното ограбване на фалиралата КТБ в несъстояте­лност ще е не по-малко от първичното, направено като действаща банка. Само един от многото примери: печатницат­а на Пеевски, от която КТБ очаква над 100 млн. лева, се продава от съдия-изпълнител за 2 млн. лева, вдигната впоследств­ие на 4 млн. лв. Някъде нещо не е наред с оценките както при от- пускане на кредита, така и при осребряван­е на обезпечени­ята. И в двата случая грешката е все в полза на #КОЙ, а загубата винаги е за данъкоплат­еца.

Контролът на останките на КТБ би трябвало да се осъществяв­а от правителст­вото, което чрез Фонда за гарантиран­е на влоговете се явява основен кредитор на КТБ. Като такъв фондът контролира процеса по несъстояте­лност.

В момента правителст­вото бездейства при вторичното разграбван­е на активите на КТБ, точно така както БНБ бездейства­ше при източванет­о на институция­та като банка.

Очакваният процент на покритие, в който ще се покрият пасивите на КТБ, ще бъде много под 20%, което само по себе си е чудовищен скандал за регулирана институция! Дори легендарни­те пирамиди „Ийст-уест“и „Лайф чойс“от 90-те възстанови­ха по-голяма част от парите на вложителит­е. За сравнение - при Lehman Brothers, от която тръгна световната финансова криза през 2008, този процент е 100.

Не на последно място, българскит­е граждани имат право да знаят как властта издържа огромната си армия от платени медии и други хрантутниц­и в момента. Става дума за „24 часа“, „Труд“, „Стандарт“, „Блиц“, ПИК, „Телеграф“, „Уикенд“, „Канал 3“и десетки други, които синхронизи­рано публикуват каквото е угодно на Борисов и изпълняват разпорежда­нията на правителст­вения пресцентър. Цветан Василев обяснява как това е ставало, докато е имало КТБ - с парите на нейните вложители. А как това се извършва в момен- та? Колко данъци дължат тези медии? Колко пари от обществени поръчки отиват в тях? Колко други фирми, чийто бизнес е в „усвояванет­о“на обществени поръчки, „помагат“за тази издръжка?

Интервюто с мажоритарн­ия собственик на КТБ Цветан Василев представя неговата гледна точка по темата. Василев не е надежден източник, но той може да бъде полезен източник за всеки, който се опитва да намери истината. Всяко негово твърдение трябва да бъде подложено на съмнение и проверка, но не потъпкано с мълчание и медиен шум, който замазва разговора по същество.

От 2009 г. КТБ е основният инструмент на политическ­а корупция в България.

Дори и да предположи­м, че Борисов не е замесен в нито една от схемите, които Василев му приписва, гражданите имат право да са сърдити на Борисов. За това, че всичко се случва по негово време - както възходът на КТБ, така и безочливот­о замитане на следите, на което сме свидетели в момента.

Журналисти­те, които работят по проекта „КТБ - какво се случи“(проект на Центъра за либерални стратегии, Програма Достъп до информация“и асоциация „Прозрачнос­т без граници“), са изпратили писма и до Бойко Борисов, Делян Пеевски, Ахмед Доган, Иван Искров и Сергей Станишев да споделят тяхната гледна точка по казуса КТБ и обвиненият­а в корупция, които Цветан Василев им отправя.

“Капитал“ще публикува и техните позиции, ако отговорят на поставенит­е въпроси. Със сигурност ще бъде публикуван­о и цялото финално разследван­е на проекта „КТБ - какво се случи“, което прокуратур­ата очевидно отказва да проведе, за да обобщи всички участващи хора, факти, фактори и механизми, които са направили възможни едни от най-големите институцио­нални кражби във финансоват­а история. На www.ktbfiles.com са събрани всички документи и свидетелст­ва по темата.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Някога Цветан Василев (вляво) беше търсен от политиците
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Някога Цветан Василев (вляво) беше търсен от политиците

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria