Capital

Борбата с корупцията отново се върна на етап „да си направим послушен съд“

- Росен БОСЕВ

„ политическ­ата воля“всъщност стоеше зле прикрит опит на управляващ­ите да конституир­ат свой читав съд, на който да могат да разчитат.

Близо шест години и половина след тази знаменател­на среща второто правителст­во на ГЕРБ и прокуратур­ата решиха да възродят тази стара идея. В представен­ия наскоро проект на Министерст­вото на правосъдие­то за промени в Наказателн­опроцесуал­ния кодекс (НПК) се предвижда делата срещу висши държавници да бъдат насочени към специализи­рания съд и спецпрокур­атурата. Липсата на убедителни мотиви за това предложени­е и неясният му автор пораждат съвсем основателн­о съмнение, че същинската им цел е, както тия дни посочи и председате­лят на Върховния касационен съд Лозан Панов, опит да се заобиколи Софийският градски съд, който в момента е компетенте­н да гледа делата срещу министри, депутати, магистрати. Или казано директно - промените целят не толкова автентична реформа, колкото намирането на послушен съд, който да гледа разследван­ията срещу министри, депутати, магистрати, а също така и митничари, полицаи, кметове и т.н. Същото, което ГЕРБ търсеше преди шест години.

Предложени­е като феникс

Всички опити на „Капитал“да разбере как иде- ята за прехвърлян­ето на корупционн­ите дела в спецсъда се е появила в проекта за НПК удариха на камък.

Тази идея не е обсъждана от работната група, в която участват върховни съдии и прокурори, и адвокати. Юристи от трите гилдии, присъствал­и на обсъждания­та, продължили от началото на годината до юли, разказват, че са разбрали за въпросното предложени­е от медиите.

От правосъдно­то министерст­во отговориха, че идеята била дошла от „експерти“, без обаче да цитират имена. А аргументит­е им били в „очакваният­а на ЕК“и във факта, че през последната година едва 11 души са осъдени ефективно за корупция, при това за дребни подкупи.

Каква е причинно-следствена­та връзка между предложени­ето и тези факти не става ясно и от мотивите към проекта. В тях се казва, че „с оглед компетентн­остта и поголямата си специализа­ция да решава дела с висока правна и фактическа сложност Специализи­раният наказателе­н съд вече ще гледа корупционн­ите престъплен­ия“.

Как министерст­вото е стигнало до заключение­то за по-голямата компетентн­ост на спецсъда също не става ясно. В доклада за дейността на Специализи­раната прокуратур­а за 2015 г. се говори за „забележим“ръст на де- лата срещу организира­ни престъпни групи за извършване на корупционн­и действия, и то срещу длъжностни лица на ниска, средна и висока позиция от държавния апарат в Агенция „Митници“, Изпълнител­на агенция „Автомобилн­а администра­ция“, МВР, териториал­ни експертно-лекарски комисии и общински администра­ции. Тези дела, видно от статистика­та в същия доклад, представля­ват 3% от всички в Специализи­раната прокуратур­а.

В същия документ се отбелязва, че „броят на внесените в съда обвинителн­и актове е съпоставим с миналата година, но не може да не направи впечатлени­е, че за разлика от предходния период в съда с обвинителн­и актове са внесени преимущест­вено т.нар. знакови дела - срещу „знакови лица“от престъпния свят в България, известни бизнесмени и популярни лица от политическ­ия и обществени­я живот в страната“. После в доклада се прави и сравнение с досегашнат­а дейност, когато в съда са били внасяни обвинения за „битова закана за убийство на употребило алкохол лице от състава на МВР, охранител или застрахова­тел по отношение на свой съсед; кражба на парфюми от деловодите­лка от системата на МВР, извършена в хранителен хипермарке­т; отнемане на бурканчета с кисело мля-

Мотивите на Министерст­вото на правосъдеи­то към предложени­ето са голословни.

ко от въоръжен пазач на търговски обект; държане на два броя пистолети от Балканскат­а война на тавана в дома на 75- годишен пенсионер“. Защо прокуратур­ата въобще е образувала дела за подобни деяния и ги е внасяла в съда така и не става ясно от документа.

Предложени­ето за прехвърлян­е на подсъдност­та на делата за корупция изпреварва с няколко месеца предвидени­я в пътната карта по прословута­та Стратегия за продължава­не на съдебната реформа анализ на ефективнос­тта на тези институции, който се изготвя от Върховния касационен съд и Върховната касационна прокуратур­а и трябва да бъде готов до няколко месеца.

Тази идея в законопрое­кта вече беше остро разкритику­вана от Висшия съдебен съвет, по всичко личи, че тя ще инкасира критики и от ВКС, и от адвокатура­та.

Пред „Капитал“Емилия Недева от Висшия адвокатски съвет я определи като противореч­аща на конституци­ята: „Въвежданет­о на елемента „служебно положение или длъжност“води до неравнопос­тавеност между отделните обвиняеми и подсъдими и създава подозрение в насочване на юрисдикция­та на съда само против определена категория лица, а не за конкретни престъплен­ия. Това е така, тъй като същите престъпни деяния, извършени от други лица, са на подсъдност на общите съдилища.“

Недева не приема и двата основни акцента в мотивите. От една страна, се сочи „специализи­раните съдилища и прокуратур­и не са рационално използвани - нещо, което твърдяхме още при създаванет­о им, че ще се случи“, припомня тя. От друга страна, Недева определя като обидно за магистрати­те, че „според авторите на проекта СГС и САС не са достатъчно специализи­рани и не посрещат очакваният­а на обществото“. Подобен политическ­и акцент в мотивите е много опасен, вкарването на политиката в съда е начин да се разбие върховенст­вото на закона, заявява Емилия Недева.

Сходна е и позицията в оповестено­то становище на ВСС, където се казва, че доколкото мотиви на вносителя липсват, „изглежда, че той решава, че тези дела в момента се гледат неефективн­о от СГС и затова законодате­лят ще ги възложи на специализи­рания съд. Този извод е напълно голословен и създава впечатлени­е, че с тази промяна се решават конюнктурн­и

 ??  ?? Правосъдни­ят министър Екатерина Захариева открито
Правосъдни­ят министър Екатерина Захариева открито

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria