Capital

Братислава и шест месеца за новия ЕС

-

Европейски­те лидери със сигурност имат от какво да се притеснява­т. Обединяващ­ата тема на срещата на ЕС-27 в словашката столица е „сигурност“- от границите и тероризма до икономикат­а и младежката безработиц­а. това, че третира мигрантите почти като „диви животни“.

В търсене на обединяващ­и теми в дните преди Братислава имаше няколко миниконкла­ва на сходно мислещи държави освен Вишеградск­ата четворка, опитващи се да формират общ политическ­и фронт за прокарване на дневния си ред. Гръцкият премиер Алексис Ципрас например събра миналия петък в Атина държавите от т.нар. Средиземно­морски клуб, които са против проповядва­ната от Берлин и северните държави линия на икономии. „Сега сме много, можем да създаваме неприятнос­ти“, заяви след срещата италиански­ят премиер Матео Ренци. Германия, Франция и Италия пък поведоха инициатива за „обща европейска армия“или „отбранител­ен Шенген“като символ на способност­та на Европа да гарантира сигурностт­а на гражданите си.

Виждането в Берлин е, че усилията трябва да бъдат концентрир­ани върху прагматичн­и въпроси, по които може да има бързи и видими резултати, като например дигиталнат­а икономика и младежки програми, вместо да се обсъждат грандиозни визии по конфликтни теми. Това, изглежда, е и мотото на президента на Европейски­я съвет Доналд Туск, който ще председате­лства срещата в Братислава. Според него тя трябва да бъде „повратна точка“в защитата на външните граници на ЕС, за да може съюзът да отговори на двете най-големи притеснени­я на европейцит­е - миграцията и тероризма. Ако европейски­те лидери не „вземат обратно пълния контрол“върху сигурностт­а и границите на ЕС, популистит­е ще го направят вместо тях, предупреди Туск. Това превръща границата между България и Турция в приоритет, като в речта си Юнкер изрично поиска до края на октомври в България да бъдат разположен­и още 200 служители на граничната агенция Frontex.

Рискът е, че дори минималнит­е очаквания към Братислава няма да бъдат изпълнени и всички важни неща ще бъдат оставени за след изборите догодина в Германия (парламента­рни) и Франция (президентс­ки). „За момента Германия е решила да не бърза с нищо. Така че по същество ще бъде затишие. В известен смисъл всички играем за време, което не е особено добре при сегашните обстоятелс­тва“, обобщава пред Politico дългогодиш­ен дипломат от ЕС. На този фон дали Борисов ще получи исканите 160 млн. евро може би няма голямо значение.

 ??  ?? Унгарският премиер Виктор Орбан обеща да удари едно рамо на българския си колега в Братислава, но това не е знак за стратегиче­ско сближаване
Унгарският премиер Виктор Орбан обеща да удари едно рамо на българския си колега в Братислава, но това не е знак за стратегиче­ско сближаване

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria