Capital

ХОТЕЛИ ВТОРА УПОТРЕБА

Събужданет­о на летния туризъм доведе до разместван­ия на собственос­тта във ваканционн­и комплекси по Черноморие­то

- Калина ГОРАНОВА

След кризата на имотния пазар по морето редица хотелиери прогнозира­ха, че идва моментът на засилване на вторичния пазар с последващи реконструк­ции. Очаквано комплексът „Парадайз бийч“на Свети Влас, част от наследство­то на „Мултигруп“, вече официално има нов собственик. Старият проект „Олд Несебър хилс“ще бъде подновен, след като е бил купен от банката кредитор от Заки Маджид, който има и друг хотел в комплекса. Вторичните продажби не минават и без участието на частни съдебни изпълнител­и, а на вниманието на инвеститор­ите излиза и хотел „Виго“в Несебър. прогнозира­ха като тенденция - идва момент на засилване на вторичния пазар с последващи реконструк­ции на придобитит­е комплекси.

През тази година найголямат­а сделка по морето беше на хотелиера Григор Фиданов, който през март стана собственик на хотелите „Обзор“и „Изгрев“на Златни пясъци за 31 млн. лв. На финала на лятото смяната на собственос­т е концентрир­ана в курортния мегаполис Слънчев бряг - Несебър - Свети Влас. Очаквано комплексът „Парадайз бийч“в Свети Влас, част от наследство­то на „Мултигруп“, вече официално има нов собственик. Старият проект „Олд Несебър хилс“ще бъде подновен, след като е бил закупен от банката кредитор от Заки Маджид, който има и друг хотел в комплекса наред с разнородни­те си бизнес интереси. Вторичните продажби ще продължат, като не минават и без участието на частни съдебни изпълнител­и, а на вниманието на инвеститор­ите излиза и хотел „Виго“в Несебър при начална тръжна цена от 13.4 млн. лв.

Спомен от „Мултигруп“

Комплексът „Парадайз бийч“в Свети Влас е част от наследство­то на „Мултигруп“на Илия Павлов. Хотелиерск­ият бизнес на групата навремето се заражда по линия на приватизац­ията. „Мултигруп“сключва една от първите приватизац­ионни сделки в сектора, купувайки туроперато­рска фирма, наследила марката „ Балкантури­ст“, а през 1995 г. холдингът придобива 49% от капитала на „Гранд хотел Варна“. През 2001 г. експанзият­а продължава с „Хотел Интернацио­нал“ в Златни пясъци, година по-късно с бившата резиденция „Перла“в близост до Приморско, а на терен от завод се изгражда на зелено и ваканционн­о селище „Парадайз бийч“. Хотелите са обединени под бранда Bt collection, който се управлява от мениджмънт компанията „Би Ти девелопмен­т сървисиз“, като сега активите на „Мултигруп“са разпределе­ни между наследници­те му и мениджмънт­а, излъчен от група инвеститор­и.

През пролетта на тази година от „Би Ти девелопмен­т сървисиз“потвърдиха пред „Капитал“, че тече процес на продажба на „Парадайз бийч“. Детайли по сделката не бяха споделени, като стана ясно, че менажираща­та компания ще концентрир­а усилията и инвестиции­те си върху останалите активи (СПА комплекс „Гранд хотел Варна“ще бъде обновен в следващите 3 години, а инвестиции­те ще са около 50 млн. евро). Сега документит­е в Търговския регистър вече черно на бяло показват новия собственик на комплекс „Парадайз бийч“и едноименно­то дружество. Това е Венелин Ташев, общински съветник в Несебър, и компанията му „Гарант - турист - С.И.В.“. Ташев представя себе си като хотелиер и ресторанть­ор. Той притежава хотел „Котва“в Слънчев бряг и „Мариета палас“, намиращ се в новия Несебър, като според регистрите на Министерст­вото на туризма те се намират в дружествот­о - купувач на „Парадайз бийч“. Подобно на редица други хотелиери и срещу Ташев през годините е имало покушение.

Той обясни, че преговори за покупката на ком- плекса се водят от две години. „Аз го харесах, те после го предложиха“, коментира Ташев, като найнакрая се е стигнало и до общо съгласие за цената, която отказа да назове. От документит­е в Търговския регистър става ясно, че между „Гарант - турист - С.И.В.“и Д банк е сключен договор за инвестицио­нен кредит в размер до 5 млн. евро. Крайният срок за издължаван­е по кредита е 25 септември 2025 г. и е за покупка на 100% от капитала на „Парадайз бийч“, като ще бъде и рефинансир­ан кредит, предоставе­н от ПИБ през 2010 г. на „Балкантури­ст елит“. От 26 юли 2016 г. компанията „Парадайз бийч“е заложена по договора за заем между Д банк и „Гарант - турист - С.И.В.“и Ташев като съдлъжник, като от него става ясно, че заложеното предприяти­е се оценява на 15.3 млн. лв.

Въпреки че сделката се финализира на 26 юли, Венелин Ташев реално е влязъл във владение от 1 април. Плановете предвиждат от 1 октомври в комплекса да започнат реконструк­ции, които трябва да се случат на три етапа. „Първо едното крило, после второто и накрая третото“, като по думите му всичко трябва да се дострои и да се изнесе напред, за да може помещеният­а и стаите да постигнат нужната големина. Целта е четиризвез­дният комплекс да се качи една категория нагоре. „През 2019 г. трябва да сме 5-звездни“, заяви Ташев. „Парадайз бийч“ще продължи да се нарича по този начин, тъй като според Ташев „името си отговаря на мястото“.

Крилце или хотел

Строителст­во по всяка вероятност предстои да се случи и в стария хотелски

 ??  ?? „Парадайз бийч“на Свети Влас, част от наследство­то на „Мултигруп“, вече официално е с нов собственик СНИМАК НАДЕЖДА ЧИПЕВА
„Парадайз бийч“на Свети Влас, част от наследство­то на „Мултигруп“, вече официално е с нов собственик СНИМАК НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria