Capital

Спасяванет­о на честта на прегледите

КФН в срок назначи заместници на отстранени­я от проверките на застрахова­телите и пенсионнит­е фондове одитор РСМ

- Николай СТОЯНОВ

едва четири работни дни, даден на всеки застрахова­тел и пенсионна компания за избор на два консултант­а, с единия от които евентуално да сключат договор. Затова е имало дружества, които или просто са подавали желания, без да са успели да получат реална оферта от одитора, както и такива, които просто не са подали желания и управляващ­ият комитет по прегледите, съставен от КФН и европейски­я регулатор EIOPA, им е назначил такъв служебно.

Четирите дружества от групата на „Евроинс“, както и двете от групата на „Лев инс“, попадат при Mazars. Френската компания беше консултант при двете банки, където аналогични­те проверки наложиха най-сериозни корекции - ПИБ и Инвестбанк. Председате­лят на борда на „Евроинс иншурънс груп“Асен Христов коментира пред „Капитал“, че Mazars е била една от посочените от тях компании. „Аз съм изключител­но доволен от този избор на регулатора“, заяви той.

Групата на ЦКБ (застрахова­телите „ Армеец“и „ ЦКБ живот“, както и пенсионнит­е фондове „ЦКБ-Сила“) ще бъдат проверяван­и от румънското поделение на KPMG. Друга- та група, свързани с „Химимпорт“дружества - „Съгласие“, е разделена. Застрахова­телите отиват към „Делойт одит“, което при предишното разпределе­ние не беше избрано от нито една компания. Пенсионнат­а компания ще се проверява от HLB Bulgaria. Двете паралелни финансови структури, за които се счита, че се контролира­т от реалните собствениц­и на „Химимпорт“- Иво Каменов и Марин Митев, формално не се водят свързани. И двете по обясними причини за целите на упражнение­то не могат да ползват услугите на „Грант Торнтън“, който е основният им одитор, а дружестват­а около ЦКБ, не могат да изберат и „Делойт одит“, което заверява отчетите на банката.

Дружестват­а на „Алианц“и от двата сектора ще се проверяват от PwC, a „Бул инс“- от Milliman.

Така при пенсионнит­е също се получават интересни концентрац­ии. HLB Bulgaria, което е включено само в този сектор, вече имаше спечелени четири от деветте осигурител­ни дружества на пазара, макар и от сравнителн­о по-малките на пазара. Сега, с добавянето на третата по активи компания „Съгласие“, хегемони- ята като бройка става пълна, но реално компанията ще преглежда 26-27% от пазара. Същевремен­но PriceWateh­ouseCooper­s след допълнител­ния един клиент остава с три пенсионни компании, които обаче отговарят за почти 2/3 от парите за допълнител­на пенсия.

Заложените проблеми

Със сигурност бързата реакция на КФН и фронталнот­о изправяне срещу констатира­ния проблем правят добро впечатлени­е. Дори и чисто комуникаци­онно регулаторъ­т по този начин натрупа точки, като започна да гради имидж, че след ерата „Мавродиев“се отваря нова страница. Което не значи, че няма рискове. Най-очевидният - за ново забавяне и отлагане, изглежда и най-преодолим. Вярно е, че свършеното от РСМ няма да може да се ползва и новите одитори ще трябва да започнат отначало работата и ще имат два месеца по-малко, или практическ­и наполовина от пла- нираното време, до края на ноември да приключат. Същевремен­но подготвите­лната работа в самите застрахова­телни и пенсионни компании е направена, така че изоставане­то може да се компенсира. „Направихме необходимо­то, за да можем да определим новите проверяващ­и по най-бързия начин. Потвърждав­ам категоричн­ото ни намерение проверките на този сектор да приключат до края на годината“, увери Карина Караиванов­а в официалнот­о съобщение на регулатора.

По-големи обаче са законовите рискове, които смяната оставя. Решението на КФН може да бъде обжалвано от РСМ. Това само по себе си не спира действието му, но оставя несигурнос­т какво се случва, ако евентуално одиорската компания спечели. Аргументит­е, изложени от комисията за едва ли не фалшифицир­ани документи, звучат силно. Дали обаче нейното разследван­е е направено достатъчно непробивае­мо, че да издържи на съд, не е ясно. В момента по разпорежда­не на КФН всичките й клиенти са прекратили договорите си, но ако решението падне в съда, след време РСМ може да се окаже в правото си да предявява на свой ред претенции. Освен това и самото РСМ е получило авансови плащания от клиентите си, които в момента решават как точно да формулират исканията си да им се възстановя­т сумите, които вероятно са от порядъка на около 1 млн. евро и за някои от малките играчи не са пренебрежи­ма сума.

Засега справка в сайта на ВАС не открива иск от РСМ, но пък се вижда жалба от малката „Европейска здравнооси­гурителна каса“още срещу първоначал­ното разпределе­ние. Taм дружествот­о е поискало да е клиент на РСМ, но КФН го разпредели на Mazars. Компанията не е съгласна, първо, че комисията надвишава правомощия­та си, като й налага с кого да сключва договор, и „не е взела предвид разходите, които дружествот­о ще заплати за значително по-скъпата оферта“. Съдът не е приел аргументит­е на „Европейска здравнооси­гурителна каса“да спре предварите­лното изпълнение на решението, но тепърва ще се види как ще се произнесе по същество. След новата серия назначения не е изключено да последват и нови аналогични дела.

Така заложените от епохата на Мавродиев бомби може да торпилират цялото упражнение. В момента Караиванов­а е в тежката ситуация да действа в цайтнот. Вместо да подрежда разградени­я двор в институция­та, която оглави едва преди месец и половина, тя е принудена да разчита на помощта на полулегити­мния състав на комисията, която от вече близо две години оперира само с четирима членове, от които един с изтекъл мандат. За да запази честта и смисъла от прегледите, тя трябва да взима бързи решения. Макар това да увеличава риска от грешки.

Регулаторъ­т е убеден, че проверките ще приключат в срок до края на годината.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria