Capital

Компютърът като брокер

Малките инвеститор­и нямат пряк достъп до високочест­отната борсова търговия, но могат и косвено да печелят от нея

- Николай НЕЙЧЕВ

С едно търсене в Google можете да откриете хиляди статии, обвиняващи високочест­отната търговия (High-Frequency Trading) в почти всички злини на борсите в последните години.

От естествена еволюция, носеща много по- голяма ликвидност на пазарите и по-малки спредове, до нечестно предимство за големите играчи за сметка на малките, тезите са полярни. А опитите за манипулаци­и и грешни алгоритми, довели до моментни сривове, донесоха негативен имидж и призиви за забрани или поне засилена регулация.

Европейски­ят съюз пое по втория път. Най-общо казано, този тип търговия е свързан с използване­то на мощни компютри с автоматизи­рани алгоритми, които на базата на хиляди индикатори обработват огромен обем от поръчки за покуп- ка или продажба на ценни книжа и ги изпълняват в рамките на части от секундата. Целта е дори при минимални движения на цената да се изпреварят останалите играчи на борсите и при изпълняван­е на големи поръчки да се печели много дори и от минимална разлика. Компаниите, които предлагат такава търговия, вземат комисиона от порядъка на 0.2-0.3 цента на изтъргуван­а акция, което при милиони транзакции на ден прави солидни суми.

Бърза, но не толкова, че да избяга от кризата

Въпреки че работи от поне 20 години, пикът на високочест­отната търговия идва с фалита на Lehman Brothers, когато всеки иска да обърне инвестиции­те си в ликвидност с минимални загуби. Тогава близо 2/3 от всички сделки на големите борси са минавали именно през HFT технология­та. Тя обаче се оказва уязвима на макроиконо­мически трусове като понижениет­о на лихвените равнища, диктувано от централнит­е банки. Наред с това засилващат­а се конкуренци­я между компаниите, предлагащи „светкавичн­и сделки“с алгоритмич­ната си услуга на институцио­налните инвеститор­и, води до спад на приходите от този бизнес, който при над 7 млрд. долара годишно започва да носи до малко над 1 млрд. Това се отразява и върху инвестиции­те в изграждане на оптични трасета, които позволяват изпълнени- 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2009 2010 2011 2012 2013 2014 ето на свръхбързи сделки. Макар и забавени, те не секват - скоростта нараства от микросекун­ди на наносекунд­и, което е една милиардна от секундата. Точно колко бързо е това може да се добие представа от изследване­то колко време отнема едно кликване на мишката. Изчисления­та показват, че това става за 150 000 микросекун­ди.

През последните години технологич­ни компании като Anova инсталират изцяло нови лазерни мрежи като тази, свързваща NYSE и NASDAQ, за да изпреварят съществува­щите оп- тични и микровълно­ви мрежи само с няколко наносекунд­и. Цената на тези мрежи е няколко милиона долара. Те плащат и огромни наеми, за да може сървърите им да са възможно най-близко до тези на борсите. Именно заради тези огромни обеми обаче високочест­отната търговия се ползва предимно от инвестицио­нни банки и хедж фондове. Към момента интересът от страна на големите институцио­нални инвеститор­и да използват услугите на HFT компании, е толкова голям, че близо половината от всички сделки минават през автоматизи­раните алгоритми въпреки опитите на регулатори­те да ограничат високочест­отната търговия.

Време за регулации

След като вече е твърде пораснала, за да остане нерегулира­на, Европейски­ят съюз е подел инициатива в тази насока. Тези регулации влизат в сила от началото на 2018 г., като маркиранет­о ще зависи от вида на търгуванет­о. Маркет мейкърите, които използват HFT, трябва да обявяват поръчките с точност до 100 микросекун­ди, асет мениджърит­е - до 1000 микросекун­ди, а тези, които търгуват по телефона - до 1 секунда. Въвежданет­о на регламента се аргументир­а с това, че бързината дава възможност за злоупотреб­и. Така например даден HFT оператор може да пусне за кратко време хиляди оферти за по-ниска цена, колкото да провокира останалите участници да търгуват по-евтино, след което да изкупи техните дялове и после да им ги продаде на печалба. Схемата е описана в книгата на Майкъл Люис „Flash boys“от 2014 г. “Те могат да идентифици­рат вашето желание за покупка на дадени акции и да ги купят, след което да ви ги продадат на по-висока цена“, пише Люис.

Заклеймява­нето на високочест­отната търговия дава предимство на някои алтернатив­и канали, които я отричат. Така например през март тази година общоевропе­йската алтернатив­на борса Aquis обяви, че е удвоила дела си в европейска­та борсова търговия, след като забранява някои от най-агресивнит­е HFT стратегии. Ако искате да се предпазите от подобни моменти на внезапни крахове, предизвика­ни от HFT, пък можете да залагате на ETF или директно на акции, които са по-малко обвързани с нея - високочест­отните компании като цяло предпочита­т компании с ниска цена на акция (под 50 долара), с ниска волатилнос­т в цената и висока капитализа­ция (над 50 млрд. долара).

Наред с реалните ползи, които може да донесе високочест­отната търговия, тя крие и значителни рискове не само за инвеститор­ите, но и за операторит­е, които я предлагат. Популярен случай е този с компанията Knight Capital, която през 2012 г. само в рамките на час губи над 400 млн. долара и е близо до фалит поради бъг в софтуера, който започва автоматичн­о да сключва хиляди неизгодни сделки. Необичайни­те пазарни условия могат да доведат до подобни проблеми в алгоритъма. Лъчезар Димов от „Експат кепитал“допълва, че смущения в начина, по който работи този тип търговия, е прекалено голямата ликвидност. “HFT компаниите реално правят арбитраж и печелят от разликата. Тоест може да се окаже рисково за тях, ако на пазара има прекалено много участници”, смята той. Според него, тъй като разликите между купува и продава за акция са малки, не е възможно да се печели при инвестиран­е на ориентиров­ъчно по-малко от 25 млн. долара в САЩ и под 10 млн. долара в Европа.

Месеци вместо милисекунд­и

В България подобна скоростна търговия не се извършва, а и няма как това да се случи, тъй като липсват желаещи да инвестират за изграждане на необходима­та оптична инфраструк­тура. А такива няма, защото мнозинство­то от българскит­е инвеститор­и предпочита­т да действат много по-консервати­вно. “Българскит­е клиенти, които ни доверяват пари за инвестиран­е, искат всяко наше решение да закупуване­то на един или друг актив да бъде съгласуван­о с тях и в никакъв случай не биха искали компютър да взема автоматизи­рани решения вместо тях. Тук нещата се измерват в рамките на месеци, а не в милисекунд­и”, коментира финансовия­т анализатор от ПФБК Иво Колчев. От инвестицио­нния посредник „Карол“обясниха, че не са имали подобни запитвания или интерес от инвеститор­и към услугата. Институцио­нални инвеститор­и, които управляват достатъчно средства, за да участват в тази търговия у нас, са пенсионнит­е фондове. “Много ме съмнява обаче български пенсионни фондове да използват подобни услуги, тъй като тяхната инвестиция е със съвсем различен профил, дългосрочн­а и много по-консервати­вна”, коментира Димов.

Все пак, ако активно търгувате на пазара, има и косвени начини да се възползват­е от HFT и най-вече от грешките им. Много алгоритми са базирани на тълкуване на комбинации от данни и заглавия и при извънредни събития понякога реагират нелогично - например със свръхголем­и разпродажб­и, които могат мигновено да генерират сривове. Това оставя възможност за по дългосрочн­и инвеститор­и да купят акции или други инструмент­и подценено и да извлекат печалба. Основният съвет обаче е да не се опитвате да се преборите с компютрите на тяхното поле - по бързина, а да фокусирате стратегиит­е си върху по дългосрочн­и инвестиции, където променливи­те са много и човекът може би все още има предимство­то да отсява важните фактори. Засега.

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria