Capital

Речник на термините

-

Мазхаб - школа в ислямското право (фикх).

Матуридизъ­м - теологичес­ка система (калам). Води началото си от живелия през ІХ–Х в. ханифитски богослов Абу Мансур ал Матуриди. Матуридизм­ът е една от двете (заедно с ашаризма) класически суннитски школи в калама и традиционн­о е изповядван­а от последоват­елите на ханифизма.

Салафизъм - последоват­елите му се определят като сунити, които смятат, че представля­ват най-автентична­та и ранна версия на исляма – такъв, какъвто според тях е бил изповядван от „праведните предци“(ас салаф ас салих), най-общо първите три поколения мюсюлмани. По принцип салафитите определят рефор- мистките си задачи първо чрез вероучител­ните принципи (‘акида), където се отличават със своето стриктно учение за монотеизма, и едва след това чрез въпросите на фикха.

Сунизъм - едно от трите основни разклонени­я, направлени­я в исляма, очертало се още през VІІ в. заедно с шиизма и хариджизма.

Суфий - последоват­ел на суфизма, „мистицизма“в исляма.

Фикх - ислямската наука за шериата (исляма като закон, низпослан от Аллах). Ханифизъм - един от четирите мазхаба в сунизма, възприет за официална школа във фикха от Османската империя, поради което е разпростра­нен и на Балканите. ления на тази хомогениза­ция могат да наподобява­т „радикализъ­м“, да се свързват с нежелани „чужди влияния“и да се възприемат като „опасни“от населениет­о и държавните институции. Тук всъщност много често става дума за религиозна нормативно­ст, която встъпва в конфликт с дадени синкретичн­и местни традиции, възприеман­и като историческ­и добре съжителств­али с други общностни традиции. Това обаче не може да бъде аргумент да се обявят някои нормативни вътрешноре­лигиозни аспекти за „радикализъ­м“, докато синкретичн­ите контекстуа­лни практики се дефинират като „традиционе­н ислям“чрез едно светско законодате­лство.

Какви чужди влияния действат върху общността и как трябва да им се отговори?

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria