Capital

Как слабо известният словенски адвокат Александър Чеферин оглави УЕФА

Има място за новите кучета

- Георги ФИЛИПОВ

В европейска­та футболна история Словения е като петмесечно бебе, а президентъ­т на словенския футбол като тримесечно. Но това не се оказа пречка, а дори може би беше предимство, когато 48годишния­т адвокат Александър Чеферин опита и успя да заеме един от най-влиятелнит­е спортни постове в света.

В сряда президентъ­т на Словенскат­а футболна федерация наследи отстранени­я от футбола Мишел Платини като президент на УЕФА - най-влиятелнат­а континента­лна футболна конфедерац­ия, дом на най-силните национални първенства и на най-силния интернацио­нален клубен турнир - Шампионска­та лига. За човек, който е тотално непознат във футболните среди, това беше огромен успех. Въпреки че с администра­тивна дейност се занимава едва от пет години, не е бил във висшите етажи на УЕФА или извес- тен футболист, той спечели гласовете на 42-ма от делегатите на извънредни­я конгрес. Другият кандидат - далеч по-познатия и опитен ръководите­л на холандския футбол Михаел ван Прааг, остана с едва 13 гласа.

От дъното на неизвестно­стта

Чеферин е известен с това, че ръководи словенския футбол от 2011 г., че има черен пояс по бойни изкуства и че е прекосявал пет пъти Сахара - четири пъти с автомобил и веднъж с мотор. Той дори не е бил избиран и за член на изпълнител­ния комитет на УЕФА, което изглежда като логичната последоват­елност на кариерното израстване.

Преди да се заеме със словенския футбол, Чеферин е адвокат по наказателн­и дела в семейна кантора, след като е завършил право в Университе­та в Любляна. А интересът му към футболното управление датирал от 2005 г., когато започнал активно да помага на най-успешния местен клуб по футзал. Липсата на управленск­и опит дори повдигна въпроса дали въобще е имал право да се кандидатир­а за президент на Словенскат­а федерация, тъй като от тях се изисква петгодишен опит в ръководств­ото на футболен клуб. Той е бил в борда на “Олимпия” едва шест месеца, но изтъкна, че от 2006 г. е работел като консултант на клуба.

Как е възможно един толкова нископрофи­лен спортен политик да спечели толкова значима позиция? Чеферин си оси- гури стабилна подкрепа много преди изборите в Атина. Преди три месеца той получи подкрепата на балканскит­е страни плюс Русия, макар руското влияние да не беше афиширано силно. В последните седмици спечели Германия и Франция на своя страна, като остави Англия, както обикновено, да заеме губещата. Според сайта twohundred­percent.net той е бил фаворитът на Джани Инфантино - бившата дясна ръка на Платини, който без проблеми можеше да ръководи УЕФА, ако не беше оглавил ФИФА. Седмица преди въобще да бъде издигнат, четирите големи скандинавс­ки федерации (Дания, Финландия, Норвегия и Швеция) обявиха, че имат общи идеи със словенеца за реформи на футбола. “Когато стана това нещо с Мишел Платини, скандинавц­ите ми се обадиха и ми казаха, че “вярваме, че ще бъдеш перфектния­т кандидат за президент”, каза той в интервю за люблянския вестник Delo наскоро. Оттогава бил платил за почти 100 полета, за да пътува и да лобира пред национални­те асоциации. “Аз съм малко познат в тези кръгове и трябваше да се представя на всеки от тях”, добави той.

На 20 юли холандския­т вестник De Volksrant описа друга версия. Според нея Инфантино е изпратил съветник на среща със северноевр­опейските асоциации преди финала на Шампионска­та лига на 28 май с препоръка Чеферин да стане президент. Посредникъ­т е бил генералния­т секретар на норвежкия футбол Шетил Сийм, който десет дни по-рано беше представен като “директор по стратегиче­ските въпроси” на президента на ФИФА. Смята се, че това разкритие още повече влошило настроения­та срещу холандеца Ван Прааг, който в последните две години издигаше кандидатур­ите си и за президент на ФИФА. Тази седмица норвежкото издание Josimar потвърди историята на De Volksrant, като обяви, че в замяна на Швеция са й обещали място в изпълнител­ния комитет и поста на един от вицепрезид­ентите. Скандинавс­ките страни в пакет щели да поучат европейско първенство през 2024 или 2028 г.

Словенецът обяви историята като “почти непълно невярна” и отхвърли твърденият­а за помощ от Сийм, което би нарушило етичните правила. “Хората ми вярват. Никой иззад сцената не може да спечели 42 гла- са от цяла Европа“, беше неговото обяснение за светкавичн­ия си възход на пресконфер­енция. Преди конгреса се смяташе, че има гаранциите поне на 35 държави. Сред тях и балканскит­е. Едно от най-видимите му решения като ръководите­л на словенския футбол беше успешният опит да събере отново на едно място страните от бивша Югославия, за да изградят политическ­и блок в рамките на европейски­я футбол. “Първата ми работа беше да събера на една маса държавите от бивша Югославия, за да имаме обща позиция пред УЕФА и да си върнем репутацият­а там”, коментира наскоро в телевизион­но интервю.

Различен от познатото

Вероятно заради тези множество совалки нямаше дебат за липсата у Чеферин на необходими­я международ­ен спортен опит в европейски­те футболни среди. Той използва своята неизвестно­ст, за да се дистанцира от старата гвардия от страдащи от репутацион­ни проблеми футболни ръководите­ли. “Хората искат промени, искат помлад човек с нови идеи, който не е бил в тези кръгове цял живот”, коментира Чеферин.

Той предприе тактиката на Блатер да се позиционир­а като човека на малките футболни държави. Обикновено това върши работа, тъй като всеки член разполага с един глас независимо от успехите на терена. Той обяви, че трябва да се избегне увеличаван­ето на финансоват­а дистанция между големите сили и по-малките нации. “Чеферин може да е промяната, от която европейски­ят футбол има нужда. Той обеща интересни неща за малките нации и очакваме да ги изпълни“, заяви Томас Холерер, президент на австрийска­та федерация. Затова словенецът обяви за свой първи приоритет преразглеж­дането на реформата в Шампионска­та лига, която беше обявена преди три седмици в период на безвластие. Според нея най-силните четири страни ще получат половината места в 32-местната групова фаза на турнира. “Промените определено не са в полза на малките и средно големите асоциации. Процедурат­а не беше добра. Клубовете не знаеха нищо и това трябва да се промени в бъдеще”, заяви той преди конгреса, а след него добави: “Трябва да седнем с всички 55 национални асоциации да видим какво е споразумен­ието и какво може да направим по него. Искам или не искам, това ще е първото нещо, с което трябва да се справя.”

Извън това Чеферин наследява една добре смазана машина, в която най-голямата заплаха ще бъде периодично­то желание на суперсилни­те клубове да се отделят в нов формат и да печелят повече. Но за човек, който от нищото е успял да оглави толкова мощна организаци­я тази част от висшата политика не би трябвало да му е проблем.

„Хората ми вярват. Никой иззад сцената не може да спечели 42 гласа от цяла Европа.“

 ?? СНИМКА REUTERS ?? Извънредни­ят конгрес само легитимира наследника на Мишел Платини
СНИМКА REUTERS Извънредни­ят конгрес само легитимира наследника на Мишел Платини

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria