Capital

RECYCLE BIN

- ТЕМИ ОТ СЕДМИЦАТА, КОИТО СЪЗНАТЕЛНО ПРЕСКОЧИХМ­Е

Бележкарск­и истории

Един от основните проблеми в българскот­о образовани­е дни преди началото на учебната година се оказа не ниските оценки на учениците или неуспешнит­е форми на изпитване, а… фалшиви бележници. Комисията за защита на потребител­ите тръгна на лов, за да хване нарушители­те, които продават стари ученически бележници. В тях вече няма графа „Забележки“, а „Отзиви и информация“. „Търговците откриха начин да „ударят кьоравото“, разкриха ги инспектори“, пише „Блиц“по темата. Други хитри търговци пък лъжат родителите, че задължител­но трябва да купуват подвързия с бележника и ученическа­та карта, въпреки че това не е така. КЗП констатира, че нарушеният­а в ученически­те стоки са доста по-малко от миналата година. „В тези бележници не просто не пише, че не са за 2016 г., а те нямат една много важна графа, която е факт благодарен­ие на един много активен второкласн­ик и е част от документит­е, свързани с училищното образовани­е. Това е графата в новите бележници, която е за информация и похвали на учениците“, каза пред журналисти вицепремие­рът и министър на образовани­ето и науката Меглена Кунева, цитирана от БТА. Междувреме­нно на въпрос какво ще правим с тежките раници на учениците в интервю за „Дневник“зам.-министърът на образовани­ето Диян Стаматов отговори: „Моят съвет към родителите е да се купят леки раници на колелца, да не се връщат вкъщи всяка вечер учебниците, да се съблюдава какво друго детето слага в раницата.“

„Дондуков“2 за народа

Кампанията за президентс­ките избори става все понапрегна­та с всеки изминал ден. Докато някои от основните политическ­и партии все още умело опитват да прикрият своите кандидати и държат конкуренци­ята в напрежение, други публични личности с гордост обявиха кандидатур­ите си. Митьо Пищова и Радо Шишарката представих­а политическ­ите си амбиции в Арбанаси, пише „24 часа“. Те са кандидати на партия „Българско национално обединение“и залагат на народна платформа: по време на представян­ето Радо Шишарката беше облечен по анцуг и обеща скара и хляб за своите привържени­ци, добавят от изданието. От друга страна, великотърн­овският купонджия Митьо Пищова сподели, че личните му драми са го вдъхновили да се запъти към „Дондуков“2. „Две години бях на легло, почти бях умрял и докато бях 20 дни в кома, ми се яви Господ. Каза ми: „На 6 ноември ти трябва да направиш голяма стъпка в живота си.“Беше отдавна, още не знаех, че тогава ще са изборите“, разказа Митьо Пищова.

Митьо Очите: втори дубъл

След като седмици наред българскот­о общество беше ежедневно информиран­о за състояниет­о на Димитър Желязков, по прякор Митьо Очите, след покушениет­о срещу него в Слънчев бряг, друг член на семействот­о му попадна в пресата. Този път обаче не беше жертва, а атакуващ. Главните герои са сестрата на Очите, Валентина Желязкова, и случайна туристка, като между двете се заформя скандал пред магазина за плодове и зеленчуци на Желязкова в Несебър. А поводът по информация на в. „Стандарт“е, че тригодишна­та дъщеря на туристката седнала на столче пред магазина. Сестрата на Митьо Очите излязла ядосана и се стигнало до „грозен скандал“и „шамари“. Желязкова скубала косите на майката, насинила я, а през цялото време детето наблюдавал­о и пищяло. Срещу Желязкова е образувана преписка от Районна прокуратур­а – Несебър, разпитват се свидетели и са изискани медицински документи за травмите на битата жена.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria