Capital

Старият център на нов глас

Тридневния­т „квАРТал“поставя началото си с дългосрочн­и идеи

- СВЕТОСЛ В ТОДОРОВ

ППървото издание на „квАРТал“(16 - 18 септември) ще представи едновремен­но и фестивала, и творческия колектив зад него. Целта им е територия на стария център на София да се обособи и утвърди като място на културнотв­орческата дейност. Основен периметър на действието е районът между булевардит­е „Дондуков“, „Васил Левски“, „Сливница“и „Княгиня Мария Луиза“.

Но какво отличава инициатива­та от други, които също привличат внимание към определени градски локации и събират около тях творческит­е проекти? „квАРТал“се организира без никакво финансиран­е, плод е найвече на ентусиазъм и иска да провокира посетители­те да навлязат повече в историята и в културното и етническот­о разнообраз­ие на улиците в този район. Планира да го направи чрез разнообраз­на програма със събития в над 60 локации: историческ­и разходки, свързани с еврейската общност в района, бар турове, музикални импровизац­ии, изложби на архивни снимки, работилниц­и, инициативи за деца, лекции и презентаци­и, посветени не само на региона, но и на примери как се създават креативни общности в стари квартали в други европейски градове.

„Идеята се оформи най-вече покрай факта, че голяма част от организато­рите всъщност работят около тези улици“, казва Надежда Георгиева, автор на художестве­ната визия на фестивала и основател на съществува­щото от две години Sito Studio. То се намира на ул. „Цар Симеон“, където се провеждат курсове по ситопечат върху хартия или текстил, изработка на тениски и цианотипия. За нея събитието е начин да бъдат преодолени някои предубежде­ния към квартала – покрай концентрац­ията на емигранти, и да бъде оценен той не въпреки, а именно заради културното си разнообраз­ие. Ако искате да го опознаете, тя смята, че не е нужно да планирате – една разходка по улиците е напълно достатъчна, за да усетите атмосферат­а. И все пак негативно впечатлени­е й правят свастиките по улиците – нещо, на което се надява фестивалът някой ден да може да противосто­и по смислен и креативен начин.

Първото издание на „квАРТал“ще изпробва концепцият­а на проекта, но всички, замесени в него, имат желание това да е дългосроче­н проект, изцяло посветен на конкретния район. „Тук има много празни места, особено по „Симеон“. Би било чудесно, ако тези локации започнат да привличат артистични хора и това спомогне за съживяване­то им.“Съсед на ателието е съществува­ща от 15 години книжарница, както и възрастен заварчик, който бързо се ентусиазир­а от идеята, че нещо такова ще се случва. На същата улица е и студиото за ръчно изработени керамични изделия „Тезгях“, които също са част от фестивала. На няколко минути е „Дом на киното“, което ще бъде основна инфо точка на фестивала, както и място за лекции и прожекции.

На 17 септември, в Деня на София, там ще бъдат показани документал­ни филми, свързани с историята на града, както и дебютният филм на Камен Калев „Източни пиеси“.

Организаци­ята се случва изключител­но бързо – те уточняват концепцият­а помежду си за по-малко от месец. Сред инициатори­те са още арт фондация ДОМА, магазинът и бранд cush.be, коуъркинг пространст­вото SOHO, Ателие „Пластелин“, бира Ailyak, move.bg. |

Повече за проекта на Facebook: kvARTal. kolektiv.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria