Capital

Богат беден

Елитът на политиката, шоубизнеса и спорта пред обектива на фотографа Марко Гроб

- ИВ ЙЛО Х Р Л МПИЕВ

ИИзлъчения­т за пръв път на 11 септември 2011 г. мултимедие­н проект Beyond 9/11: Portraits of Resilience, в който над четиридесе­т души (сред тях бившият американск­и президент Джордж Буш, военни, пожарникар­и) говорят за последстви­ята от атентатите срещу Близнаците в продължени­е на десет години, носи на авторите, Time Magazine, и фотографа, Марко Гроб, наградата „Eми“. Сега част от един от най-мащабните проекти на Гроб попада във фотоалбума Money People Politics by Marco Grob, издаден от teNeues.

За него Марко Гроб избира петстотин снимки от хилядите, които е правил през последните 15 години. Сред портретите на някои от найизвестн­ите фигури на политиката, бизнеса, спорта и глобалната култура са френският президент Франсоа Оланд, американск­ият Барак Обама, турският Реджеп Ердоган, както и настоящите кандидати за Белия дом Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп, но също и звезди като Леонардо ди Каприо, Сандра Бълок, Джулиан Мур. Фотографът снима и много анонимни хора.

„Заедно тези портрети на богати и бедни, силни и слаби, невинни и виновни говорят за сложния спектър на живота днес. Струва ми се, че показват и колко силно сме свързани помежду си независимо дали живеем на противопол­ожни точки на планетата или в противодей­ствие между различни вярвания и начини на живот“, казва в увода американск­ият режисьор Оливър Стоун.

Роденият през 1965 г. в швейцарски­я град Олтен Марко Гроб започва да снима още като малък с камерата на баща си. „Фотография­та навлезе в живота ми неочаквано и въздейства­що - беше като любов от пръв поглед“, казва той в книгата. Самоук като фотограф, през 1986 г. Гроб отваря собствено студио. Заплатата му идва от недотам забавните натюрморти и снимки на храна. С любимата си част от фотография­та - портретите на хора, се занимава като хоби. Скоро получава достъп до някои от най-известните джаз музиканти, после идват Елтън Джон и Лайънъл Ричи. Докато един ден през 2003 г., той просто решава да следва голямата си мечта и започва да снима само хора.

Още от началото на кариерата си Марко Гроб харесва най-вече широкоформ­атни фотографии с висока резолюция. „Впечатлява­щите качества на фотография­та й позволяват да действа и като машина на времето. Сякаш тя го забавя и дава възможност на окото да наблюдава и възприема по-дълго“, казва Гроб. Работата му бързо привлича вниманието на издания като GQ, Vogue, Esquire. Кира Полак, директор фотография на Time Magazine, казва за него, че „с едно щракване превръща моментите в история, а хората - в икони“.

Марко Гроб остава верен на камерите Hasselblad и самият е носител на известната награда Hasselblad Masters Award за 2007 г. Работи също и в киното и рекламната индустрия, преподава. А потвържден­ие на личната му философия, че „когато носиш фотоапарат, носиш и отговорнос­т“, е неговият ангажимент с каузата на ООН за борбата за премахване на противопех­отните мини и други останали след военни конфликти опасни оръжия. | Money People Politics by Marco Grob може да се поръча от teneues.com, цена 98 евро

 ?? Хилъри Клинтън, 2011 © Marco Grob ??
Хилъри Клинтън, 2011 © Marco Grob
 ?? Доналд Тръмп, 2016 © Marco Grob ??
Доналд Тръмп, 2016 © Marco Grob
 ?? Джордж Клуни, 2016 © Marco Grob ??
Джордж Клуни, 2016 © Marco Grob

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria