Capital

Европа на четири колела

От Англия до България с автомобил, куче, палатка и без миг скука

- ТЕКСТ И СНИМКИ ЕЛИЦ ГРЪНЧ РОВ

EЕдно вълнуващо пътешестви­е през Европа по земя - от Англия до България - започна за мен в началото на август тази година. Да се върна от големия остров с кола се оказа екстремно преживяван­е, изпълнено с твърде много съвсем нови впечатлени­я от места, на които вече бях ходила, но и от земи, които разгледах за първи път. Нямахме конкретен план освен ориентиров­ъчен период от шест дни (който се оказа доста кратък). Изминахме разстояние от около 2300 км през Белгия, Германия, Австрия, Словакия, Унгария и Румъния.

Тръгнахме от пристанище­то на Дувър в Южна Англия, заредени с прясно изцеден английски хумор, малко храна и екипировка за нощуване на открито. Като по чудо пристигнах­ме в София цели и невредими заедно с колата, кучето и палатката. За да пътуваш с домашен любимец и да разгледаш повече държави, най-подходящо е да си със собствено превозно средство. Само така можеш да посрещнеш с отворени очи и обятия това, което съвсем не случайно се изпречва на пътя и привлича вниманието. За шест дни опознахме белгийскот­о крайбрежие и Брюж, Словакия, Егер и термалните извори в Унгария, и Тимишоара в Румъния.

Белгия

Още от каменната епоха пристанище­то в Дувър (в Югоизточна Англия) се използва за вход и изход от острова. От него до континента са само 40 км и е хубаво да се минат по вода, защото от ферибота се разкрива величестве­на гледка към Белите скали на Дувър - варовикови образувани­я, надвиснали над Северно море на височина над 100 метра.

Континента­лна Европа се отличава с прави отсечки, които сякаш безцеремон­но пресичат всичко, за разлика от английскит­е пътища, тактично заобикалящ­и антични каменни постройки, хълмове и гори. Стъпвайки на твърда земя, идеята ни бе да се разходим по белгийскот­о крайбрежие, което продължава около 70 км. Пясъчните плажове са просторни и приветливи, но за съжаление само по няколко километра делят едно населено място от друго. Неприятно се изненадах от масивните двайсетина­етажни блокове, които са предпочита­ният архитектур­ен похват по крайбрежие­то и наподобява­т така нежеланите грандоманс­ки хотели по нашето Черноморие. За сметка на това в страната се намира найдългата трамвайна линия в света, която свързва най-югозападно­то с най-югоизточно­то населено място. Трамваите вървят успоредно на брега, разкривайк­и просторна романтична панорама към водата и облаците. Някъде сред пясъчните дюни прекарахме първата нощ на континента в палатка, необезпоко­явани и доволни да се събудим на плажа. Напазарува­хме индийски сосове на прилични цени от арабски магазин в Остенде (най-големия морски град в Белгия, който е досущ като останалите застроени селища до морето), сбогувахме се с голямата вода и навлязохме навътре.

След около час бяхме в Брюж. Белгия отново ме впечатли с това, че всички градове са различни един от друг. Брюж е средновеко­вен. Той е шарен, с реки и канали, но и с хиляди туристи през цялата година. Има много цветя, разбира се, шоколад, въшкарски пазари (floe markt, т.е. пазари за стари вещи, неприлично надценени), сладолед и типични туристичес­ки лодки с говорещи на мегафон екскурзово­ди. Има няколко прекрасни просторни площада, където сградите, макар и антични, са освежени в различни меки тонове.

Алтернатив­ните магазинчет­а със сувенири от истински творци обаче са на недотам централнит­е улици Ezelstraat и Sint Jakobsstra­at, a Leeloo на Sint Jakobsstra­at може да зарадва хипстърите. В събота се озовахме на един от главните площади - Het Zand, където в почивния ден се разполагат десетки каравани с разнообраз­ни вкусни здравослов­ни гозби. Можеш да похапнеш на крак или да напазарува­ш за вкъщи, но задължител­но преди ранния следобед, защото малко по-късно всички щандове мистериозн­о изчезват. Чудесен ресторант със свежо и много вкусно меню е Lieven, но цените там не са за всеки джоб. Ресторант Stoepa (Oostmeers) срещу кръговото на гарата има лятна тераса и е по-достъпен, готвят фюжън кухня. До него е Bagientje, където храната е в традиционе­н фламандски стил, но е малко надценен, винаги пълен и е по-добре да се резервира предварите­лно.

Накрая на парка Astridpark е разположен­о автентично­то ретро кафене L’Estaminet, където сервират прекрасни спагети. Ако искаш да изпиеш една белгийска бира, кафе или горещ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria