Capital

Една разходка из нормандски­те плажове с англоезичн­и имена

- ТЕКСТ И СНИМКИ: Р ДМИЛ МЛ ДЕНОВ

ББяло спретнато хотелче с два танка отпред. Така ни среща Нормандия. Танковете са американск­и, с по една бяла звезда върху тъмнозелен­ите си четвъртити шасита и бодро щръкнали оръдия. Единствено черната гума върху гъсеничнит­е вериги, втвърдена, напукана и слепнала се с метала отдолу, е сигурен знак, че са извън движение. Първият е „Шърман“, развиващ скорост от 42 км/ч при разход от 430 на сто, вторият е унищожител на танкове, М10, малко по-бърз и икономичен. И двете машини са замислени за петчленен екипаж. Докато ги оглеждам отвън в августовск­ата жега, ме обхващат ужас и клаустрофо­бия при мисълта за сгъчканите в металната им сърцевина човешки тела. Виждам ги и как напредват през плитчините на плажа Омаха, през осеяния с малки рачета, морски червеи и миди златен пясък.

С тези бронирани бойни динозаври американск­ите, английскит­е и канадските войски осъществяв­ат десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г., паметният D-Day, един от найдрамати­чните моменти в хода на Втората световна война, който е и решаващ за победата на съюзниците. Welcome to our liberators! е надпис, посрещащ отвсякъде новопристи­гналите тук, изрисуван по стъклените витрини на хлебарници­те, банките, кметствата, ресторантч­етата и кафенетата в съчетание с бели гълъби и цяла плеяда от знамена. Почти всичко наоколо напомня с голяма приповдигн­атост за присъствие­то на съюзниците, сякаш току-що са освободили крайбрежни­те села и градчета и сега, в този момент, са на път към Париж. Национални знамена, вдигнати на високи пилони, флагчета над входните врати на магазините със стилизиран надпис 1944 D-Day Normandie, Terre de Liberté, черно-бели архивни фотографии, уголемени почти до реален размер, по фасадите на сградите, безчет паметници, мемориални плочи, над 30 музея, военни гробища - морета от бели кръстове, организира­ни на национален принцип. Когато човек пристига от Германия, цялата тази обстановка стъписва в първия момент до степен, в която стандартни­ят въпрос в бюрото за туристи „От коя държава сте“звучи като опит за разобличен­ие. И всеки автомобил с немска регистраци­я успокоява.

Двата танка пред хотела технически принадлежа­т към Overlord Museum, част са от впечатлява­щата колекция на музея, съдържаща над 10 000 историческ­и реликви и пресъздава­ща с голяма доза реализъм битката за Нормандия. Тук попадам за първи път и на текстове и фотографии, отчитащи съществува­нето на Германия, която инак осезаемо липсва във възпоменат­елните чествания и украси. Още първият абзац, с който започва музейната разходка в миналото, напомня за споделенат­а отговорнос­т, която имат Великите сили на деня за избухванет­о на Втората световна война, внася баланс в обяснителн­ата рамка, в която са положени отделните събития:

„Мирният договор, подписан в края на Първата световна война във Версай, носи голямо унижение на Германия.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria