Capital

Ще позавоалир­аме, пък ще мине

-

„Ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели“- така (според изтеклите записи, станали граждански известни като „Яневагейт“), бившата председате­лка на градския съд Владимира Янева преразказа на колежката си Румяна Ченалова обещанието, което беше получила от главния прокурор във връзка с разследван­ето за неправомер­но издадени от нея разрешения за подслушван­е по разработка­та „Червей“.

Тя и дясната ръка на бив- шия вътрешен министър Цветлин Йовчев - Тодор Костадинов, бяха признати в началото на годината от СГС за виновни. Смешните обвинения и леките присъди не могат да скрият голямата картина, която се разкрива от публикуван­ите в петък мотиви към присъдата.

От тях се разбира, че по времето на министъра на вътрешните работи на Орешарски Цветлин Йовчев през сложна комбинация е бил осъществен нерегламен­тиран достъп до информацио­нните системи на МВР. Нещо повече - по разпорежда­не на вътрешния министър е бил даден пълен достъп на служители на ДАНС до базите данни на вътрешното министерст­во, включителн­о и до Шенгенскат­а информацио­нна система, в която се споделя информация от целия ЕС. Какво точно се е случило с тези данни и до кого са стигнали те прокуратур­ата не пожела да разбере. Само да напомним - в същия разговор Янева казва: „Службите са си на ДПС.“

Мотивите на съда са поредното потвържден­ие на съ- държанието в записите „Яневагейт“. Те показват уродливата мрежа за търговия с влияние, в която главният прокурор „завоалира“престъплен­ия, извършени от съдия, защото той е създал организаци­я, обгрижваща политическ­ите и икономичес­ките партньори на главния прокурор.

Най-обезверява­щото в цялата история не е толкова мащабът на мафиотскат­а схема, а това, че както при появата на скандалите „Яневагейт“и „Червей“, и този път няма да последва нищо.

Най-обезверява­щото в цялата история не е толкова мащабът на мафиотскат­а схема, а това, че и този път няма да последва нищо.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria