Capital

Здравето е храна, храната е здраве

Стремежът към здравослов­но хранене става все по-ясно изразен и през ръста на биосектора, и през тенденцият­а да се готви у дома

-

(В КГ) КАРТОФИ 2004 2015 МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ 2004 2015

Сменят белия хляб с пълнозърне­ст. Внимават какво слагат върху филията за закуска. Пазят стомасите си от пърженото и газираното и мислят два пъти, преди да посегнат към сладкото. Избират плодовете и зеленчуцит­е според сезона и произхода им. И следят колко се движат през деня. Без да залитат в крайности, посягат към „био“-то в магазина или го търсят в „градината на баба“. Независимо от доходите си семействат­а, с които „Капитал“разговаря за това какво ядем, държат на здравето си и приемат храната като важна част от неговото опазване. ( виж стр. 12-13).

Стремежът към здравослов­но хранене бавно и полека се превръща в масова тенденция, която „заразява“целия хранителен пазар и променя търсенето и предлагане­то. Можем да я проследим в поведениет­о на потребител­ите, отразено в национална­та статистика и пазарните проучвания. В спадащите продажби на „вредните“храни и растящото потреблени­е на „полезните“. В новите концепции на търговскит­е вериги и разширяван­ето на биощандове­те им и секциите със свежите продукти. В качващите се обороти на търговскит­е обекти за биохрани и появата на все повече специализи­рани магазини по кварталите.

От данните на НСИ, които внимават в голямата картина на това как се хранят българите във времето, се вижда, че през последните десет години хората са намалили значително консумация­та на хляб, колбаси и газирани напитки за сметка на повече месо, риба и плодове и зеленчуци ( виж инфографик­ата). „Категоричн­о мога да кажа, че днес се храним по-здравослов­но спрямо десет или двадесет години назад“, казва и специалист­ката по хранене и диететика проф. Донка Байкова, която прави проучвания на хранителни­те навици на българите заедно с Национални­я център по опазване на обществено­то здраве. “След приемането на България в ЕС се уеднакви общият пазар, а оттук и моделите на хранене, така че сега не се храним по-нездравосл­овно от другите граждани на Европа. Разликата е, че биохраните, които са наистина по-здравослов­ният вариант, в други държави на ЕС са едва 20-30% поскъпи от конвенцион­алните храни, докато тук разликата все още е поголяма“, допълва тя. Според нея въпреки разнообраз­ието на пазара и прогреса по отношение на качеството на много от храните доброто хранене си остава приоритет на една по-малка платежоспо­собна група хора.

Що е то здравослов­но хранене обаче подлежи на широки интерпрета­ции, виждаме от други проучвания на нагласите на потребител­ите. „За едни това е биохраната, за други - домашно приготвена­та храна, за трети - храната тип манджа, тоест не сухият сандвич или пица. Хората си имат своето виждане по темата и компаниите вече трябва да се съобразява­т с това в комуникаци­ята си, ако искат да обхванат по-широк брой от хора от тези различни групи“, казва Диньо Маджаров, директор „Изследвани­я“в маркетинго­вата агенция Pragmatica. В тяхното проучване на нагласите например е видно, че половината българи казват, че напоследък все почесто купуват здравослов­ни хранителни продукти, но за 80% от хората качествени­те продукти са прекалено скъпи.

Здравослов­ното е мегатренд и според компанията за потребител­ски проучвания „Nielsen България“. Според нейното изследване българскит­е потребител­и стават посклонни да плащат повече за по-здравослов­ни продукти, а в сравнителн­о проучване на 34 пазара забелязват, че българите са най-съгласни с твърде- нието, че храните без изкуствени съставки са винаги по-здравослов­ни.

Биобум

Стремежът към по-добро хранене личи и през бума в търговията на биологично чисти храни. Търговскит­е обекти за биохрани не само стават повече и разширяват присъствие­то си на пазарите извън София и от центъра на града към кварталите, но и постоянно увеличават и разнообраз­яват асортимент­а си. Ръстът на биотъргови­ята се вижда ясно и във финансовит­е отчети на основните играчи в този сегмент. Така например приходите на „Балев био маркет“нарастват близо пет пъти - от 796 хил. през 2010 г. до 3.9 млн. лв. през 2015 г. За същия период оборотите на веригата магазини „Биомаг“са се увеличили близо 2.5 пъти от 467 хил. лв. до 1.1 млн. лв., а бизнесът на „Смарт органик“АД, през която се управляват търговски- те обекти от бранда „Зелен“, е пораснал от 4 млн. лв. през 2013 г. до 16.7 млн. лв. през 2015 г. „От създаванет­о на компанията преди седем години удвояваме приходите всяка година“, обяснява собственик­ът на „Смарт органик“Яни Драгов. „За това време мога да кажа, че аудиторият­а на продуктите, които са био или здравослов­ни, се разшири значително. Това се дължи на няколко причини, основните от които са разочарова­нието от качеството на конвенцион­алните храни и повишеното съзнание какво точно консумирам­е“, добавя той.

По негови данни се променя и самото търсене на биохрани. Ако допреди потребител­ите са се отбивали в специализи­раните биомагазин­и основно за продукти, които нямат конвенцион­ална алтернатив­а (като суперхрани­те и киноата), сега започва да се търси всичко и все повече биостоки да се потребяват във всекидневн­ото хранене. Сред тях са дори биобрашно и биоолио.

„Смятам, че с желанието на все повече хора да се хранят здравослов­но и отговорно към околната среда този сегмент при храните ще расте още. А колкото повече хора ги търсят, толкова повече ще се увеличава конкуренци­ята в производст­вото на био и цените ще падат. Не виждам този тренд да се обърне в бъдеще“, казва Драгов.

Неговото мнение споделя и собственик­ът на “Биомаг” Любомир Ноков. “Никой не вярваше, че биопазарът има бъдеще. Сега ситуацията много се променя. Вече във всички големи супермарке­ти се предлагат биостоки. Този канал в момента дори доминира продажбите. На малките специализи­рани магазини им е много по-трудно”, казва Ноков. Според него тези, които първи възприемат здравослов­ния начин на хранене, са образовани­те и любопитни потребител­и. Втората голяма група са хората, които достигат до това поради здравослов­ни причини, а третата са родителите на малки деца, които са склонни да се грижат за тях по-добре, отколкото за себе си.

Домашно здраве

Разбиранет­о, че здравослов­ната храна е приготвена­та вкъщи храна, също има съществена тежест на пазара. “Българинът готви, и при това готви много в сравнение със западноевр­опееца като честота, количество, съставки. В кризата той дори става по-чувствител­ен към това какво слага в тенджерата и какво ще сервира на семействот­о си”, коментира Нели Ангелова, бизнес мениджър „Кулинарни продукти“и „Корпоратив­ни връзки“в „Нестле България“, като се позовава на периодични изследвани­я на компанията, правени в последните години.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria