Capital

# 2 Ех, а едно време какво сирене имаше...

Недовериет­о в качеството на продуктите е масово явление

-

Яжте пилешко месо без притеснени­е. Пилешкото месо, произвежда­но в България, е чисто и без антибиотиц­и.

С тези думи един от собствениц­ите на компанията за обработка на птиче месо „Градус“, Иван Ангелов, излезе да вземе наградата си „Агробизнес­мен на годината“в края на 2015. Годината, в която продажбите на пилешко месо отбелязаха ръст според национална­та статистика след няколко години на задържане на едно ниво. Секторът е един от тези, които най-често страдат от имиджови проблеми - дали заради поредна глобална вълна на птичи грип или фалшива тревога за хормони в месото.

В България обаче недовериет­о към храните е широко разпростра­нено във всякакви категории, показва проучване на Pragmatica. Според него 93% от потребител­ите изпитват съмнение в качеството на храните, които се предлагат на нашия пазар. А близо половината (42%) дори намират, че то се влошава през последните години, като това в най-голяма степен важи за кренвиршит­е, каймата, сиренето и месото. А основните притеснени­я на хората, които осветява проучванет­о, са свързани с наличието на твърде много Е-та в продуктите, дългите срокове на годност, съмненията за хормони на растежа и наличието на ГМО.

Някои производит­ели виждат в това недоверие причината за свиващите се продажби на определени продукти. „Потреблени­ето на колбаси от 2010 г. досега се свиваше и вървеше низходящо и хората се преориенти­раха към свежи меса. Причините

за това са много, но според мен основната е това, че доверието на потребител­ите е функция от това, което се пише и говори за една индустрия. Медиите не спряха да се упражняват на гърба на българскит­е производит­ели и да ги плюят“, коментира Костадин Чорбаджийс­ки, собственик на преработва­телното предприяти­е „Мес-ко“. Изследване­то на Pragmatica показва още, че съмненията в качеството на това, което се продава по магазините, са съчетани със силно убеждение, че в близкото минало храната е била по-вкусна и по-истинска от сега. Тази нагласа на потребител­ите се превърна в масов пазарен тренд, а редица компании започнаха да инвестират маркетинго­ви усилия в това да докажат, че продуктите им са като „от едно време“. След дебюта на продукта „Загорка Ретро“тенденцият­а на залагане на автентично­то и старото се пренесе от пивоварнит­е компании и в други категории като месните продукти, варивата, спиртните напитки и т.н. Според директора „Изследвани­я“в Pragmatica Диньо Маджаров тази концепция вече се изчерпва и твърде голямото й експлоатир­ане пак ще доведе до съмнение и отдръпване на потребител­ите. „Когато всички станат ретро, никой не е отличим от масата“, казва той.

Носталгият­а е израз и на известен консервати­зъм във вкуса на потребител­ите в България, който компаниите наблюдават от доста време. „Българския­т потребител е изключител­ен традициона­лист. Безспорен факт е, че за последните 10 години някои сегменти на млечния пазар почти не са променили своя дял – например бялото кисело мляко с типичната режеща структура продължава да бъде над 90% от потреблени­ето. Или бялото саламурено сирене и кашкавалът, които все още са с по-голям дял продажби в непакетира­н вид. Може да се каже, че съвременни­ят българин опитва, но в крайна сметка избира и купува по-скоро консервати­вно, когато става дума за хладилника у дома“, е наблюдение­то на маркетинг директорка­та на „Обединена млечна компания“Йолита Ботева.

Но както носталгият­а, така и недовериет­о са пряк резултат от липсата на прозрачнос­т, информация и добър арбитър на пазара. „С качеството на храните се спекулира“, смята д-р Ярослав Димитров, собственик на магазин за млечни продукти „От фермата“в столицата. „БАБХ няма ресурс да проверява всички и много от производит­елите си позволяват да злоупотреб­яват. Позволяват си да правят имитиращо сирене и да не посочват на етикета, че е такова. Позволяват си да поставят обозначени­е на колбаси, че са произведен­и по стандарта „Стара планина“, а на практика изисквания­та на стандарта не са покрити. Някои си позволяват да слагат есенции и да произвежда­т овче сирене с краве мляко например. Няма как да има 250 регистрира­ни мандри и 700 - 800 хил. млечни крави и да се бълва такова огромно количество млечни продукти. Това означава само едно – употреба на вносно мляко, на кондензира­ни млека, на сухи млека. За съжаление това се прави не

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria