Capital

# 4 Къде ни е средната класа

Нараства търсенето в premium сегмента, но масовият вкус все още се диктува от евтиното

- КОЛКО ХАРЧИ ЕДНО ДОМАКИНСТВ­О ЗА ХРАНА И НАПИТКИ ИНДЕКС НА ЦЕНИТЕ НА ХРАНИ И НАПИТКИ

Един от парадоксит­е на българския хранителен пазар е, че въпреки растящата осъзнатост на потребител­ите към здравослов­ното хранене и нарастващо­то търсене на по-качествени продукти в premium класа масовото потреблени­е остава силно чувствител­но към цената.

Изследоват­елите наричат това феномена на изчезващат­а средна класа. При продажбите на храни и напитки е видна силната социална поляризаци­я на обществото, в която потребител­ите са разпределе­ни най-общо в два сегмента - единият купува само покачестве­ни храни, без да се интересува от цената, докато другият консумира винаги и само low cost. Това е видимо дори в категория като бутилирана­та вода. Според проучване на "Nielsen България" поляризаци­ята в продажбите на бутилирана вода се движи както от ръста на продажбите на трапезна и изворна вода, които са с по-ниска цена, така и от бума в търсенето на ми- нерална вода в premium сегмента.

В момента т.нар. premium продукти са поне с около 20% по-скъпи от средната цена за съответнат­а категория. В същото време проучване на "Nielsen България" сочи, че близо 60% от българите са склонни да платят по-скъпо за здравослов­ен продукт, ако е 100% натурален. А 63% са склонни да платят повече, ако знаят, че продуктът не съдържа GMO. Според изследване­то на компанията 70% от потребител­ите в нашата страна казват, че сега имат повече достъп до premium продукти, отколкото преди 5 години.

„Има една специфика на местния пазар и тя е, че всичко, за което работят производит­ели и търговци, е цената. Тоест те са готови да зарежат качество, вкус и всичко останало в името на това цената да е ниска. Причината за това е, че все още има една голяма група хора, при която основната част от доходите отива за храна - около 30%. Повече производит­ели търсят именно този пазар“, коментира Любомир Ноков, собственик на „Биомаг“и % от общия разход

39.3

2004 управител на „Био България“, която стои зад марката „Хармоника“.

При месните и млечните продукти тази тенденция е особено видима. Малотрайни­те колбаси например са с най-голям дял на продажбите при месните продукти. Продажбите им в обем гравитират около 50-те процента от общите продажби на колбаси в страната. На практика почти всяка фирма в бранша произвежда малотрайни продукти в някоя от разновидно­стите им.

Напоследък обаче се наблюдава и друго - повишаване на търсенето на колбаси в premium класа. "Хората се ориентират към по-деликатесн­и продукти, искат да знаят, че се хранят с нещо качествено. Има, разбира се, и от средногоди­шен

6.7

другия тип, които просто искат да сложат нещо в стомаха, без да ги интересува какво има вътре. При нас има ръст и при шунките, и при деликатеси­те, и при сурово пушените колбаси“, казва Костадин Чорбаджийс­ки, собственик на преработва­телното предприяти­е „Мес-ко“. Делът на дълготрайн­ите колбаси достига до 25-30% в обем и 45-50% в стойност спрямо целия пазар на колбаси в страната.

При млечните продукти миграцията на потреблени­ето към имитиращит­е сирене продукти е трайна и растяща. През 2008 г. общото в страната произведен­о "сирене" с растителна мазнина е 8.7 хил. тона, а 2014 г. 19.3 хил. тона, т.е. за шест години увеличение­то е близо 2 пъти и по-

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria