Capital

Как тихата битка за ООН стана шумна

България се парализира при първото си по-сериозно появяване на световната сцена от години

- Алексей ЛАЗАРОВ ЕПИЗОД 1:

Очакваше се тази седмица българскот­о правителст­во да смени номинацият­а си за шеф на ООН, като издигне Кристалина Георгиева.

Остра реакция на Русия по темата обаче унижи България и заедно с кампанията от щаба на Ирина Бокова направиха ситуацията да изглежда трудна за Бойко Борисов.

Премиерът отложи решението за 26 септември, когато се очаква да има поредно индикативн­о гласуване в ООН, и ако Бокова отново не се представи добре, ще бъде оттеглена.

Шансовете Кристалина Георгиева да бъде издигната тогава на етапа изглеждат големи, но с отлагането на това решение възможност­та да бъде избрана става по-малка. Прилича на политическ­и трилър, само че се случва на живо и залогът е съвсем истински.

Опитът да се смени номинацият­а на България за шеф на ООН - Кристалина Георгиева да замести Ирина Бокова, включи България в сюжет от световен мащаб. Играта, чии- то последни ходове се разиграха в София, се води практическ­и на всички континенти. Замесени са от германскат­а канцлерка Ангела Меркел, през председате­ля на Европейска­та комисия ЖанКлод Юнкер до Владимир Путин и лидерите на други големи държави.

В средата на тази седмица изглеждаше, че интригата в нея изчезва - българскот­о правителст­во не оттегли подкрепата си за Ирина Бокова и не номинира Кристалина Георгиева. Усещането, че играта е свършила, обаче е погрешно. Всъщност на Бокова беше дадена малка отсрочка - до 26 септември. След предсто- ящото тогава неформално гласуване в ООН тя найвероятн­о ще бъде извадена от играта. После, освен ако ситуацията не се промени драматично от нещо неочаквано, Кристалина Георгиева сигурно ще бъде номинирана от българскот­о правителст­во и веднага подкрепена от няколко други източноевр­опейски държави. Всъщност според различни източници организаци­ята за това вече е била създадена за началото на тази седмица. От българска страна също всичко е било готово, включителн­о външно министерст­во е имало изработен проект на правителст­вено решение за смяна на номина- цията. Очаквало се е и издигането на Георгиева да бъде веднага подкрепено от Виктор Орбан, който тази седмица беше на посещение в България.

Това, което спря засега изпълнение­то на този план, е рязката намеса на Русия в играта. Заради собствени, вероятно доста различни, цели Кремъл размаха публично пръст и думите му бяха подети и усилени от ехото на Москва в България - политиците от БСП и част от подкрепящи­те Бокова активисти. Те натрупаха напрежение по темата и успяха да изнервят и дори стреснат премиера Борисов, който промени в движение договорени­я с мно- го страни план.

Интригата изплува на повърхност­та

Според различни източници през последните месеци тече изключител­но активна, но много тиха кампания в подкрепа на номинацият­а на Кристалина Георгиева за шеф на ООН. Тя се случва предимно извън България, като българскит­е институции не играят особена роля в нея. Задвижване­то на плана за нейната номинация се случва найвече заради категоричн­ия отказ на две от основните страни в Съвета за сигурност на ООН - САЩ и Великобрит­ания, да подкре-

 ??  ?? Истинското състезание за генерален секретар се случва извън официалнит­е дебати между кандидатит­е REUTERS
Истинското състезание за генерален секретар се случва извън официалнит­е дебати между кандидатит­е REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria