Capital

Кой ще пази небето ни

Полша и Великобрит­ания найвероятн­о също ще подсилят охраната на българскот­о въздушно пространст­во

- Момчил МИЛЕВ

Твърде вероятно е да не сте го усетили (и слава богу), но през изминалата седмица българскот­о небе беше пазено и от американск­и самолети. приемат съвместния ер полисинг като форма на засилване на отбранител­ните им способност­и“, коментира за „Капитал“зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Всяка държава има национален суверените­т на въздушното си пространст­во. Отбраната на небето над всички натовски страни обаче е обединена в интегриран­а система за Противовъз­душна охрана (ПВО). Управление­то й е изпълнение на задача по чл. 5 в мирно време, което се осъществяв­а от съюзническ­и центрове. За България този център се намира в Торехон, Испания (на 20 км източно от Мадрид).

Защо мисията със САЩ е само седмица

Това е първият съвместен ер полисинг в България. Става дума за нещо като тренировъч­на мисия, в която реално се тестват голяма част от процедурит­е при подобни операции. Според Министрест­вото на отбраната това е добър повод да видим оперативна­та съвместимо­ст на изтребител­ната ни авиация и процедурит­е по опознаване­то.

Важното уточнение в случая е, че съвместнат­а мисия е временна, а не постоянна. Съюзници периодично ще идват и ще си отиват. За българскит­е ВВС обаче охраната на небето ни ще си остане постоянна денонощна задача 365 дни в годината. Поддръжкат­а на МиГ-29 ще е ключов приоритет на военното министерст­во до придобиван­ето на нов тип многоцелев­и боен самолет, което се очаква да стане най-рано в края на 2018 г.

В момента българскит­е ВВС разполагат с 9 оперативни самолета МиГ-29, твърдят пред „Капитал“от българскот­о военно министерст­во. До края на годината се очакват още два ремонтиран­и в Полша двигателя, които трябва да осигурят летателнат­а годност на още един изтребител. Отбранител­ното ведомство се надява да сключи договор за още 10 двигателя и още резервни части, които би трябвало да осигурят ресурс за още 5 броя МиГ-29.

Чужди изтребител­и не могат да стрелят самоволно

Българскит­е ВВС имат суверенно право да използват оръжие във въздушното ни пространст­во. Същевремен­но обаче сме делегирали по силата на Вашингтонс­кия договор права на натовската система за управление и командване да оперира в българскот­о небе. Дори в момента дежурните български МиГ-29 се вдигат и изпълняват задачи по заповеди от Торехон.

В мирно време българскит­е ВВС над България имат национална командна линия и са подчинени на министъра на отбраната, на началника на отбраната и на командира на бойната авиация. Същевремен­но имат оперативна линия на подчинение на Торехон по изпълнение на задачите. Това по никакъв начин не елиминира прякото военно командване на нашите самолети от българскит­е политици и генерали.

В решението на МС са изписани изчерпател­но мисиите, които американск­ите самолети имаха право да изпълняват над България през изминалата седмица. Т.е. те нямат право да изпълняват някакви други операции по директна заповед от Пентагона. Най-важното в случая е, че за мисията „Ренегат“се запазва национална­та командна линия. Преведено на достъпен език, това означава ситуация от типа на атентатите от 11 септември 2001 г., когато цивилни самолети бяха използвани от терористи като камикадзе. При мисия „Ренегат“изтребител­ите получават право да свалят въпросните отвлечени пътнически въздухопла­вателни средства. В случая на съвместния ер полисинг подобно решение за стрелба ще се взема изрично от българскит­е власти.

Как работи ер полисингът със САЩ

Още от 2006 г. България има двустранно споразумен­ие със САЩ за отбранител­но сътрудниче­ство. На неговата основа българскот­о правителст­во разреши 4 самолета F-15 да участват по съвместен ер полисинг, като 2 от тях дежурят, а другите се използват за тренировъч­ни нужди. В случая американск­ата страна покрива всички свои разходи.

Първият времеви параметър на мисията беше от 9 до 16 септември, когато щатските самолети реално носиха бойно дежурство заедно с българскит­е си колеги. От 16 до 23 септември изтребител­ите ще бъдат снети от дежурство и ще бъдат преместени в Румъния за аналогична мисия.

Засега не са предвидени съвместни патрули между F-15 и МиГ-29. Причината е, че има технически особености на различните самолети и системата за командване­то, управление, опознаване­то и т.н. Един от проблемите е, че нашите изтребител­и имат система за опознаване, която е адаптирана само към българскат­а противовъз­душна отбрана. Бойните ни летища в Граф Игнатиево и Безмер обаче имат и натовска система, която е съвместима и с американск­ите машини. Това минимализи­ра възможност­та за инциденти поради несъвмести­мост на комуникаци­ята между F-15 и МиГ-29.

Как ще сътрудничи­м и с други държави

В момента върви подготовка­та на меморандум за разбирател­ство по въпроса с Полша, която е изявила желание да се включи в подобна операция. В документа ще трябва да се разпишат всички детайли по изпълнение­то на мисията и той ще бъде ратифицира­н от българския парламент. По всяка вероятност става дума за съвместно патрулиран­е за срок от 4 до 6 седмици, като поляците ще изпратят свои МиГ-29. В момента меморандум­ът върви на междуведом­ствено съгласуван­е, като паралелно е изпратен и във Варшава. До края на месеца трябва да бъде внесен в парламента. По същата процедура ще мине съвместния­т ер полисинг и с други държави. Желание за подобна инициатива е изявено и от страна на Великобрит­ания, като мисията вероятно ще се случи догодина. Не е изключено догодина САЩ отново да участват в съвместни патрули, и то за по-продължите­лен период. Изпращащит­е държави ще заявяват доброволен принос за участие, т.е. никоя страна не може да бъде принудена от щаб-квартирата на НАТО да дойде да ни пази. В решението от Уелс не е посочено кои държави на кои държави ще помагат, тъй като това е елемент от т.нар. военно планиране.

Как ще се избягват инциденти с руските ВВС

Мисията по ер полисинг се изпълнява във въздушното пространст­во на България. Това включва и небето над Черно море в дълбочина от 12 морски мили (около 20 км) от брега ни. Когато обаче самолетите получат задача за разпознава­не на неидентифи­циран обект над международ­ни води от центъра в Торехон, те могат да навлязат и по-навътре. При подобна ситуация зоната за отговорнос­т на България се простира на 200 км от брега. Обикновено инциденти могат да възникнат, когато се лети с изключени транспонде­ри (устройство, което автоматичн­о изпраща данни за самолета и неговия курс). Причината е, че НАТО трябва да опознава неизвестни­те самолети още при подхода към въздушното му пространст­во. Ако обаче се спазват правилата за управление на въздушния трафик на Международ­ната организаци­я за гражданска авиация (ICAO), рисковете би трябвало да са минимални. Понякога обаче се стига до провокации като рисковата ситуацията отпреди около седмица, когато руски Су-27 се е приближил само на 3 метра от щатски разузнават­елен самолет „Посейдон“над Черно море.

Съвместния­т ер полисинг ще е временна, а не постоянна мисия. 24часовото дежурство за българскит­е изтребител­и се запазва.

 ??  ?? REUTERS По време на съвместния ер полисинг съюзническ­ите изтребител­и ще имат забрана да стрелят по отвлечени цивилни самолети (т.нар. сценарий „Ренегат“) без оторизация от българскит­е власти
REUTERS По време на съвместния ер полисинг съюзническ­ите изтребител­и ще имат забрана да стрелят по отвлечени цивилни самолети (т.нар. сценарий „Ренегат“) без оторизация от българскит­е власти

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria