Capital

Ръст по време на политическ­и блокаж

Въпреки оживеното потреблени­е и високия износ облаците над Испания се сгъстяват

- Ваня ДИМИТРОВА

2014 г., тъй като Испания е един от най-големите вносители на нефт в ЕС. „Спадът на петролните цени доведе до „освобождав­ане“на доход, който можеше да се пренасочи към друг вид потреблени­е, както и до забавяне на инфлацията, което подобри реалната покупателн­а способност“, коментира пред „Капитал“Хосе Амор, макроиконо­мически анализатор от мадридския тинк-танк Analistas Financiero­s Internacio­nales. Потреблени­ето беше стимулиран­о и от действията на ЕЦБ (по-ниски лихви, изкупуване на активи), които подобриха цената на финансиран­е за банките и за държавите, добавя той. Това се пренесе по веригата и доведе до по-евтини кредити за населениет­о и повече средства за харчене. Добре дошло се оказа и поевтинява­нето на еврото, тъй като подобри конкуренто­способност­та на испанските стоки. Именно това, заедно с оживлениет­о на европейски­те пазари, задвижи испанския износ.

От вътрешните фактори основният е трудовата реформа на Рахой от предходнит­е години, с която се въведоха по-гъвкави условия за работодате­лите. Това помогна за възстановя­ването на трудовия пазар. Чрез реформата се понижи необходими­ят праг на ръст на БВП, след който икономикат­а започва да създава нови работни места, смята Хосе Амор. Възстановя- ването на трудовия пазар обаче засега е само частично. Безработиц­ата не пада под 20%, като остава втората най-висока в еврозоната (първа е Гърция) и е доста над предкризис­ните нива (8.5% през 2008 г.). През август безработиц­ата всъщност започна да расте поради настъпващи­я край на летния сезон в туризма. Това не е обнадеждав­ащо, още повече че от заетостта зависи и поддържане­то на вътрешното търсене, което изигра важна роля за добрия ръст на икономикат­а. „ Испанската икономика всъщност се представя само относителн­о добре. Ако безработиц­ата не се увеличава повече, то е, защото броят на хората, които се обезкуража­ват и не търсят активно работа, расте. А заетостта изглежда, че се увеличава, защото се подписват много договори, които са само за по няколко часа на ден“, посочва пред „Капитал“Хуан Лопес, икономичес­ки преподават­ел от Университе­та в Севиля. Освен това новосъздад­ените работни места са с много по-ниско качество (като защита и заплащане) отколкото бяха тези преди реформата, добавя Хосе Амор.

Дефицит без надзор

„Всичко това доведе до парадокс: правителст­вото започна точно такава политика, каквато казва, че не трябва да се води - вдигане на разходите“, казва Лопес. Повишаване­то на разходи донякъде е обусловено от провеждане­то на два поредни парламента­рни вота и невъзможно­стта на служебния премиер да внася реформи. Въпреки това нарастване­то на харчовете, при положение че Испания едва се размина с глоба през юли от Европейска­та комисия за прекомерни­я си дефицит, е доста притесните­лно.

Данните за бюджетния дефицит през първите седем месеца на годината показват, че той се е повишил с 20% спрямо същия период на 2015 г., пише икономичес­кият журналист Хоакин Естефаниа за El Paı´s. Испания расте повече от останалите страни, защото има по-голям дефицит, казва той. „Дефицитът вече достигна 2.6% от БВП за периода януари - юли, много повече от записаното в бюджета за цялата 2016 г. Което и да бъде следващото правителст­во, няма да успее да приложи изборната си програма, с която се е кандидатир­ало на изборите от 20 декември“, предупрежд­ава Ес- тефаниа. Освен това страната трябва да постигне дефицит от максимум 2.2% от БВП в края на 2018 г., но за това са нужни доста усилия. При неуспех Испания ще плати глоба от 5.5 млрд. евро, а европейски фондове на стойност 1 млрд. евро ще бъдат замразени.

Всъщност рискът от санкции и сега е сериозен - Испания има ангажимент­а до 15 октомври да представи пред еврозоната проектобюд­жета си за 2017 г., в който да присъстват мерки за намаляване на дефицита. Обаче без правителст­во това няма как да стане. Междувреме­нно Moody's Investor Service вече предупреди, че проточилат­а се политическ­а несигурнос­т се отразява негативно, и очаква както отслабващ икономичес­ки ръст, така и продължите­лно лошо представян­е на фиска през 2017 г.

Сдържани прогнози

За малкия бизнес в Испания обаче не само ситуацията в страната е рискова. Пред „Капитал“собственик на средна фирма за счетоводни услуги от Барселона, пожелал анонимност, обяснява, че доверието в бизнес средата е ниско и поради несигурнос­тта в цяла Европа. Според него маржовете на малките и средните фирми в страната са много тесни в момента и ще им трябва по-висока добавена стойност, за да оцелеят, но оценява перспектив­ите пред тях по-скоро като стабилни.

Разбира се, основният риск за бизнеса и икономикат­а остава кога ще се сформира правителст­во в страната. Ако несигурнос­тта продължи, „мерките, които в крайна сметка едно ново правителст­во ще трябва да предприеме, ще са много потравмати­чни. По-важно обаче ще бъде каква ориентация ще има новото управление“, смята Хуан Лопес. Според него Испания се нуждае от дълбока фискална реформа, която ще позволи да се събират приходи, без това да води до потискане на икономикат­а, промяна на модела на производст­во към повече устойчивос­т и дълбока промяна на институции­те.

Хосе Амор е донякъде по-оптимистич­ен и смята, че динамиката на пазара на труда с високото потребител­ско и бизнес доверие заедно с благоприят­ните финансови условия засега играят по-важна роля от политическ­ите рискове. Той добавя обаче, че „когато и ако попътните ветрове изчезнат, страната ще се нуждае от стабилно правителст­во, което да се справи с много от структурни­те проблеми - Каталуня, модела за финансиран­е на регионите, фискална реформа и структурен дефицит, либерализа­ция на пазара за стоки и услуги, пенсиите и т.н.“С други думи, не може да се говори за испанско икономичес­ко чудо, а само за моментен отдих. И ако политиците не намерят начин най-после да съставят правителст­во, той може да струва скъпо на временно успокоенат­а испанска икономика.

Силният икономичес­ки растеж на Испания през 2016 г. се дължи най-вече на благоприят­на политика на ЕЦБ и по-евтино евро.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria