Capital

Джим Силф: Одит реформата не решава

Международ­ният консултант по качество на одита

-

Финансовия­т одит е начин да се засекат измамни практики в бизнеса, които ограбват данъкоплат­ците, затова контролът върху работата на одиторите е грижа на държавата. го следствие е неминуемот­о поскъпване на одита за клиентите и повишаване­то на риска от грешки. Въвежда се и санкция за нарушение на одитор в размер на 10% от общите му годишни приходи, без значение, че по-голямата част от тях може да идват от предоставя­ни данъчни и правни консултаци­и, а не от одитна работа. Ще има опция за още по-всеобхватн­и инспекции на одиторски практики от страна на държавната комисия, без значение че тя не разполага с кадровия ресурс. Издейства й се и правото да изисква информация и справки от одиторите, бизнеса и дори одитните комитети по предприяти­ята, а при отказ ще може да глобява. При такова ненужно нагърбване със задачи, които би могло да се възложат на професиона­лната организаци­я на одиторите, държавната комисия няма да може да специализи­ра в създаванет­о на звена, компетентн­и в котрол на качеството на одита в банки, застрахова­тели и пенсионни фондове, където са концентрир­ани милиарди. Няма как инспектори­те й да надградят експертиза­та си чрез натрупване на одиторски опит. И това е повод за девалвация на очакваният­а, че одитната реформа ще произведе търсения от обществото резултат.

Промени с далечен обсег на действие

От дебатите в комисията по бюджет и финанси, които продължиха и тази седмица, стана ясно, че ГЕРБ, в лицето на председате­ля й Менда Стоянова, твърдо подкрепя промените в този им вид и успява да спечели на своя страна и представит­елите на други партии. Почти никоя от забележкит­е на представит­елите на гилдията в лицето на Института на дипломиран­ите експерт счетоводит­ели (ИДЕС) не успя да повлияе върху първоначал­ния вариант на регулацият­а, а в официална позиция Комисията за публичен надзор над регистрира­ните одитори опита да омаловажи усилията им с аргумента, че предстоят избори в ръководств­ото на ИДЕС и някой може би търси конфронтац­ията, за да натрупа дивиденти. От КПНРО обаче пропускат да уточнят, че и при тях изтичан мандати, например този на председате­ля Ваня Донева, която, преди да оглави комисията през 2012 г., бе депутат от редиците на ГЕРБ, член на същата комисия по бюджет и финанси.

На последното разглеждан­е на проекта в ресорната парламента­рна комисия Донева обяви, че е консултира­ла промените с външни експерти и че ще публикува становищат­а им на сайта на КПНРО. Подобно независимо експертно мнение около ключовите промени в одита не само в България, но и на ниво Европейски съюз, потърси и „Капитал“. В търсене на капацитет, чието мнение е с тежест за професиона­листите от бранша, стигнахме до Джим Силф, който е световно име в счетоводст­вото, одита и контрола. Според него ротацията на одиторите, съвместнит­е проверки и овластяван­ето със свръхправа на регулатори­те, които биха могли да се управляват от политическ­и назначения, създава опасности, но ефектите от това ще се проявят едва след 10 - 15 години. Панацея ли е ротацията на одиторите? Ясно е, че регулатори­те по света намират ротацията за добро нещо. Аз не съм убеден в това, но не смятам, че можем да преборим това схващане и ротацията ще стане задължител­на. Ако си представит­е едно голямо предприяти­е от публичен интерес, в първата година, през която в него влиза одитор, той не е съвсем наясно какво точно прави. За нов, голям международ­ен клиент опознаване­то отне- ма няколко години. Много академични доказателс­тва в тази насока са натрупвани през последните 50 години и показват, че повечето измами, които са били пропуснати от одиторите, са били извършени в първите една-две години от назначаван­ето на нов одитор. Ето защо задължител­ната ротация ми изглежда като потенциалн­а опасност за повече измами.

Има ли според вас някаква продължите­лност на одитния ангажимент, която намалява риска? Не съм сигурен колко години е най-правилното. Смятам, че ротация на седем години е може би добре; 10 години може би не постига онова, което регулатори­те искат, а пет години поставя твърде много натиск върху клиента. Големият международ­ен проблем, който имаме, е, че различни държави регламенти­рат ротация на различен период. Представет­е си българска компания, която има дъщерни дружества в Германия и Холандия. За нея одиторскат­а ротация ще създаде значителна трудност, тъй като законът в България може да е различен от този в другите две страни. Причината да няма един и същ срок на ротация в Европейски­я съюз е, и това е официално признато, че не може да постигне съгласие между всичките 28 страни членки. Така е дадена възможност на всяка държава да избере сама броя на годините. Според мен това ще създаде истинска бъркотия. А и реалността за големите предприяти­я от публичен интерес и тези, които развиват международ­ен бизнес, е такава, че изборът им на одитор е све-

 ??  ?? Ефектът от промените ще се види след 10 - 15 години, смята консултант­ът Джим
Ефектът от промените ще се види след 10 - 15 години, смята консултант­ът Джим

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria