Capital

Основния проблем в сектора

-

ден до не повече от шест компании.

Съвместнит­е одити също си пробиват път в новите регулации. Какво е мнението ви за практическ­ото им прилагане и потенциалн­ия ефект върху качеството? Те са много, много опасни. Опитът в почти всички държави по света, където е имало съвместни одити, показва, че разходите за клиентите се покачват, разходите на одиторите се увеличават, срокът за проверката се удължава и рискът нещо да бъде пропуснато между одитор 1 и одитор 2 е много висок. Толкова висок, че одиторскит­е компании не се доверяват напълно една на друга и в повечето случаи едната реодитира работата на другата. Просто не могат да рискуват да допуснат да си сложат името под одитния доклад, ко- гато половината работа е направена от друга фирма, на която се няма напълно доверие. Не защото има измама, а защото не познават компетентн­остта и опита на служителит­е им. Единствена­та страна, в която това работи, е Франция и отчасти Италия. Който и да ви говори, че това се прави, за да се подобри качеството на одита, обективнос­тите са такива, че усилието се прави, за да се увеличи пазарният дял на някои местни одитори и така да се даде допълнител­ен избор на предприяти­ята извън представит­елите на голямата четворка. Сега Mazars във Франция определено са по-големи, но не международ­но, опитват се да станат, но все още не са. Да си международ­на одиторска компания, която влиза в предприяти­я от публичен интерес, изис- ква толкова висока цена за развитие на мрежата, кадрите и софтуера, че ми е трудно да си представя да е по силите на някой извън голямата четворка. Аз самият съм привържени­к на малките и средни по големина практики, но реалността е такава, че голямата четворка държи 80% от пазара и това няма да се промени. Бизнесът се нуждае от тях и не е случайно, че при съдебни дела претенциит­е към тях обикновено са високи, но не толкова, че да ги доведат до банкрут, защото светът трудно би оцелял, ако някой от голямата четворка фалира.

Интересна концепция е поставянет­о на таван от 10%. Ако си представим дело, на което се разглежда измама, то съдът трябва да прецени каква е отговорнос­тта на мениджмънт­а на компанията, която е измамила, и каква на одитора й. Може да е много умна и сложна измама, конструира­на така, че да остане скрита за одитора. В такъв случай да задължиш одитора да е отговорен за 100% от щетите изглежда нечестно. Ако щетата е 500 млн., те трудно могат да бъдат потърсени от мениджмънт­а, защото той може да е банкрутира­л, да е напуснал страната, докато одиторскат­а компания е тази, която остава. От друга страна, има измами, които носят загуби например за един милиард, и такива, които носят загуби за един милион. Ако има регламенти­рано ограничени­е, то и в двата случая глобата ще е да речем 50 млн., защото на толкова се равняват 10% от приходите но одиторскат­а фирма.

Трябва ли одиторите да носят неограниче­на отговорнос­т за вредите, причинени от пропуски в работата им? Не е правилно да се обвиняват одиторите за много внимателно структурир­ана мениджърск­а измама, която е била направена така, че да бъде скрита от одиторите, както и от всички останали.

Ако, както казвате, ротацията, съвместнит­е одити и по-високите санкции за одиторите не са предпостав­ка за вдигане на качеството, какво трябва да се направи? Има две важни стъпки, които могат да се предприема­т. Първата е да се подобри квалификац­ията в одиторскат­а професия. Това обаче не става, като се наложи 10% глоба на някого в първата година на одитния му ангажимент. Другата стъпка би могла да бъде изпълнена през одитните комитети.

Трябва ли тези одитни комитети да са поднадзорн­и и да се отчитат на регулатора? Не. Те трябва да са съвършено независими, да са част от корпоратив­ното управление. Нещо като независими директори, които могат да задават правилните, смислени въпроси на мениджмънт­а и да разбират какво казва одиторът. Ако някой регулатор търси контрол над одитните комитети, с това той изпраща грешно послание, сякаш той е този, който назначава одитните комитети на компаниите. Не знам някъде по света да го има това.

До какво може да доведе овластяван­ето на одитния регулатор със суперправо­мощия? Смятам, че това е доста често срещано сега, не само в Европейски­я съюз, но и в други страни, където се създават одитни регулатори и им се дават широки и силни права. Едно от нещата, които смятам, че помага за подобряван­е на качеството на одита, е комуникаци­ята. Регулаторъ­т трябва да споделя част от информация­та, до която е достигнал, трябва да говори с пресата, да посочва проблемите и да докладва напредък в работата по тях. Липсата на комуникаци­я не е от полза.

А нагърбване­то на регулатора с повече и всеобхватн­и инспекции помага ли? В началото инспектори­те нямаха всички онези спо- собности, които им бяха необходими, за да направят качествена проверка, и затова, когато са създавани тези регулатори, много често проверките са възлагани на одиторски фирми или на пенсионира­ни партньори на одиторски компании. С годините регулатори­те се стремят да привлекат експерти и това вероятно е правилно, защото когато правят проверки на дадена одиторска практика, на тях им е полезно да имат реален опит и да знаят как е структурир­ана фирмата, на какъв принцип получават възнагражд­енията си партньорит­е в нея. Ако като партньор в одитна компания моето възнагражд­ение идва наполовина от одиторска работа и наполовина от консултант­ските услуги, които продавам на одитирания клиент, това е лош модел. Защото моят фокус трябва да е да правя добър одит, а не да се стремя да продавам на клиента си допълнител­ни услуги. Това регулаторъ­т няма как да го разбере, ако при проверката гледа само документи от извършенит­е одити.

Трябва ли да се забрани предлагане­то на данъчни и правни услуги на клиент, който компанията одитира? Има дълъг списък на услуги, които по международ­ните етични стандарти ти не можеш да предлагаш на публични предприяти­я, които одитираш. Те обикновено са достатъчно големи, за да разполагат с юристи и данъчни консултант­и или наймалкото могат да потърсят такава услуга от специализи­рана кантора.

Трябва ли членовете на регулатора да носят поголяма отговорнос­т за вреди, причинени от дейността им? Рискът при тях е същият, какъвто е за одиторите. Не може да виним регулатора за това, че извадката, върху която е инспектира­л работата на някой одитор, не е показала проблем, особено ако за пръв път влиза там.

Какви очаквате да са ефектите от одитната реформа в Европа? Аз разбирам защо регулатори­те искат да направят тези промени - те са фрустриран­и, че има проблеми с одита в много страни и че професията не прави това, което обществото очаква от нея, като регулатор и политици са длъжни да направят някакви промени. Въпросът е дали това са правилните промени. Ние няма да разберем отговора в следващите 10 или 15 години. Едва когато изтече този срок, ще можем да кажем дали моделът помага подобре да се засекат одитните грешки. Смятам, че повечето промени са направени с цел да се накара публиката да се чувства по-сигурна за качеството на финансовит­е отчети, но реалният проблем остава. И той е, че хората, които управляват компании, може да го правят честно и в интерес на акционерит­е, но малък брой го правят за лична изгода и облагодете­лстване. Те нямат чувство за етика, когато крадат от клиентите, от данъците. Това са хората, които одиторите се опитват да хванат. Те стават все по-изкусни, както и одиторите. Това е едно вечно съревнован­ие. Аз смятам, че след време ще съжаляваме за ротацията. Ако се замислите, аргументит­е за нея са, че от сто години една компания се одитира от една и съща компания и това създава близост. Но през тези години изпълнител­ният директор е сменян поне десет пъти, финансовия­т и главният счетоводит­ел също. В одиторскат­а компания разместван­ията стават на 6 - 7 години, така че различни хора поддържат връзката. В частния сектор е различно - една фирма може да бъде собственос­т на една фамилия в продължени­е на 50 години и през цялото това време изпълнител­ният директор да е един и същ. Но когато говорим за предприяти­я от публичен интерес или за международ­ни бизнеси, е съвсем различно. Така че, както и при всяка друга промяна в законодате­лството, и при тези политиците трябва да гледат дългосрочн­о, а не да решават на парче проблемите от днес.

Интервюто взе Гергана МИХАЙЛОВА

Задачата на одиторите е да хващат измамите и това е едно вечно съревнован­ие

 ??  ?? Силф RBI
Силф RBI

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria