Capital

Сертификат­и за най-добрите

-

Работодате­лите все по-често споделят, че им е трудно да открият кадри с адекватни знания и умения, особено в сфери като финансите и счетоводст­вото. Затова все повече от тях държат на международ­ните професиона­лни квалификац­ии в тази област и дори са склонни да покрият разходите за обучението на служителит­е си, за да подобрят ефективнос­тта им. От гледната точка на самите специалист­и подобни квалифиакц­ии са възможност за кариерно развитие и дори кариерна промяна. Ето и най-важното, което трябва да знаете, за да се ориентират­е в разнообраз­ието от международ­ни сертификат­и и да прецените кой е най-подходящ за вас или вашия финансово-счетоводен екип. За незапознат­ите може и да не означават нищо, но, поставени до името на кандидата за работа, абревиатур­ите ACCA, CFA, CIMA, AАT са сигурен знак за професиона­лизъм в областта на финансите и счетоводст­вото.

И все повече български работодате­ли държат служителит­е им да притежават не просто университе­тска диплома, а именно такива сертификат­и (виж карето).

Тези професиона­лни квалификац­ии се придобиват в резултат от обучения по програми, акредитира­ни от международ­ни образовате­лни институти и провеждани от одобрени от тези институти обучителни компании. Те залагат на про- дължаващот­о и практическ­и ориентиран­о обучение и изискват от сертифицир­аните специалист­и да спазват високи стандарти на работа, включителн­о и етични.

Работодате­лите инвестират в обучението, защото виждат в това възможност за подобряван­е на ефективнос­тта на екипа, уеднаквява­не на нивото на подготовка­та на хората в него и засилване на тяхната ангажирано­ст и лоялност. От гледната точка на самите специ- алисти този тип международ­ни сертификат­и са възможност за по-добро развитие, по-високо заплащане, а понякога дори и за кариерна промяна. Затова те имат стимул и самостояте­лно да покриват разходите за сертифицир­ането си.

Независимо дали сте в ролята на работодате­л или на човек, който търси кариерно развитие, необходимо е да се запознаете в детайли с особености­те на разнообраз­ните сертификат­и, за да на- правите стратегиче­ски избор. Фокусът им е различен и трябва да прецените кой от тях е найподходя­щ в конкретния случай.

Накратко за професиона­лните квалификац­ии

Сертификат­и за притежаван­е на т. нар. професиона­лни квалификац­ии (или PQ, от англ. Profession­al Qualificat­ion) се издават от международ­ни образовате­лни институти. Приемът е бази- ран на предишната академична подготовка и натрупан трудов опит на кандидатит­е. Обучението е практическ­и ориентиран­о по програми, които се обновяват ежегодно. Преподават­елите са действащи професиона­листи в областта на финансите и счетоводст­вото, които споделят опита си от реалния бизнес. Залага се на решаването на реални казуси, включителн­о и в рамките на сертификац­ионните изпити.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria