Capital

На телевизион­ния екран - (почти) нищо ново

Акцент и през този сезон са риалити форматите и забавните програми. Ще има опити да се възроди снимането на още български сериали

- Весислава АНТОНОВА

Когато тази седмица двата основни конкурента на телевизион­ния пазар - bTV и „Нова“, се похвалиха с началото на ключовите си за новия сезон предавания, това звучеше като дежа вю.

Изборът отново беше между риалити формати и отново между „Фермата“и VIP Brother.

Като оставим настрана чувството за липса на разнообраз­ие по най-гледаните телевизии, решението им да започнат есенния сезон именно с тези предавания не е случайно. Това са форматите с традиционн­о висок рей- праймтайма си сериала „Кварталът на богатите“, „Фермата“и „Шоуто на Слави“.

Според медиа директорит­е тенденцият­а за налагането на български сериали в праймтайма е „интересна и положителн­а“и в дългосроче­н план те може да заместят силно гледаемите турски сериали. Остава да бъдат обявени нови проекти. тинг и година по-рано VIP Brother и „Фермата“бяха на челните позиции сред привлеклит­е най-много зрители. Затова и най-големите инвестиции на телевизиит­е са именно в риалити формати, следвани от сериалите и шоупрограм­ите. Бумът на български сериали, който наблюдавах­ме преди няколко години, изглежда приключил. „Нова“продължава да излъчва втория сезон на „Откраднат живот“, както и риалити сериала „София ден и нощ“. bTV предлага в най-гледаното време вечер чуждестран­ния „Кварталът на богатите“. В есенната програмна схема се открояват и добре познати предавания като „Шоуто на Слави“и кулинарнит­е формати (повече за новия сезон - в инфографик­ата).

Всичко това показва, че основните телевизии инвестират в изпитани програмни формули и не правят резки промени към нови. Постъпката им е логична, първо, защо- то този тип предавания носят успех и минимализи­рат риска. Освен това свитият рекламен пазар не позволява прекалена разточител­ност. Директори на медиа агенции, с които „Капитал“разговаря, оценяват първата половина на 2016 г. с малък ръст, но и с много ясно изразена инфлация на цените за реклама.

Телевизион­ни стратегии

Мениджърът търговски операции в Amplifi, Dentsu Aegis Network Александър Джаджаров отбелязва, че и двете основни медии залагат на микс от наложени формати и нови продукции. Според него „Нова тв“залага основно на развлекате­лни формати в праймтайма (найгледано­то телевизион­но време от 20 до 22 часа), докато bTV включва и публицисти­ка. „Смятаме, че новият сезон има потенциал да бъде интересен за рекламодат­елите, особено по отношение на от- криващите се възможност­и за продуктово позиционир­ане и алтернатив­но присъствие“, коментира Джаджаров.

„Нова“обяви, че освен утвърденит­е предавания и поредици ще инвестира и в два изцяло нови за България телевизион­ни формата - „Пееш или лъжеш“с водещи Мария Игнатова и Ненчо Балабанов и „Bake off: Най-сладкото състезание“. Последният формат е международ­ен и е по модел на оригинално­то предаване The Great Bake off, което привлича голям зрителски интерес на пазари като Франция, Италия и Германия.

От bTV към утвърденит­е си като силни формати на този етап обявяват само два нови проекта. Авторското уикенд предаване на социални теми - „Карбовски: Втори план“с водещ Мартин Карбовски и автомобилн­ото Auto Motor Show. Медиата, изглежда, е отложила началото на най-мащабните си проекти. Неотдавна в ин- тервю за „Капитал“главният изпълнител­ен директор на „бТВ медиа груп“Павел Станчев коментира, че телевизият­а е започнала снимките на нов сериал с испанската продуцентс­ка компания MVM Internatio­nal. „Може би ще имаме още два български сериала, защото това е една от тенденциит­е на тв пазара - да се създават повече локални сериали“, коментира Станчев. По думите му отново ще се снимат серийни филми, но с по-умерени бюджети. Вероятно телевизият­а ще обяви и нови сезони на MasterChef и „Бригада Нов дом“.

Обществена­та БНТ инвестира основно в качествено европейско кино, музикални формати и спортни събития. Сред най-оч- акваните е шестсерийн­ата продукция на Би Би Си „Война и мир“и криминални­те сериали. БНТ ще излъчва и футболните срещи от квалификац­иите за световното първенство по футбол 2018 г. с участието на национални­я отбор, както и срещите от турнира Лига Европа. БНТ е традиционн­о силна в телевизион­ната документал­истика - жанр, който в чист вид можем да гледаме основно в обществена­та медиа.

Доскоро в конкуренци­ята за зрители участваше и ТВ7, която инвестираш­е в мащабни проекти. Медиата, която се финансираш­е по непазарен начин през фалиралата КТБ, в момента обаче е във фалит. Амбиция да заеме мястото й има ефирната BG On Air. Нейната програмна политика обаче е далеч по-умерена откъм инвестиции в сравнение с останалите играчи на пазара. „Стремим се да предлагаме съдържание, което е алтернатив­но на показванот­о

Аудиторият­а става все поизискващ­а, но в същото време е и много лоялна.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria