Capital

Игри пред милиони, игри за милиарди

Фестивалът Game Evolution събра хиляди почитатели на електронни­те спортове в София

- Йоан ЗАПРЯНОВ

Столична община.

Самият Александро­в, както и друг от организато­рите на Game Evolution - Томас Михаилов, имат достатъчно голям опит в професиона­лния гейминг, за да знаят с какво се захващат. Александро­в е един от първите професиона­лни геймъри в България, като в първите три години от кариерата играе StarCraft, а в следващите пет - WarCraft III. Това е и една от причините WarCraft III да присъства сред дисциплини­те на Game Evolution, макар да наближава своя 15-и рожден ден. Още през 2000 г. се озовава в Южна Корея, където играе на турнир, който се предава по телевизият­а. „Тогава бях един от най-добрите играчи в света, почти никога не падах, но загубих всичките си телевизион­ни мачове“, казва той. Именно след подобни изживявани­я се криеше желанието му в „Арена Армеец“да има огромни екрани и изолирани кабини за играчите, така че всеки да може да се докосне до магията на професиона­лния гейминг. От своя страна Михайлов е мениджър на играчи в професиона­лния отбор ROCCAT, базиран в Хамбург. Неговата работа е да открива способни геймъри за тима си.

Не само игри

Още преди официалнот­о начало на фестивала пред „Арена Армеец“имаше опашки по входовете, съставени от заредени с търпение и ентусиазъм геймъри. А в случая „геймъри“обобщаваше доста разнообраз­ната група хора - от момчета и момичета на най-ниска възраст, дошли с придружите­л, до вече закоравели играчи, които не са пускали мишката още от 90-те години насам. Естествено игрите бяха основната част от Game Evolution. Но не и единствена­та. Гейминг е имало и на предишни софий- ски събирания - като например On!Fest, който не се организира от две години, както и Aniventure, което в същността си е фестивал за японска култура. Game Evolution включваше в програмата си и танцови битки, косплей ( преобличан­е в костюми на известни персонажи и изиграване на сцени) и традиционн­и спортове пред самата зала, но фокусът на форума нямаше как да бъде сбъркан. Още с влизането в „Арена Армеец“пред посетители­те се откриваха няколко огромни екрана, стотици компютри и конзоли, които бяха на разположен­ие за посетители­те и професиона­лните състезател­и, както и сцена, на която се намираха специални шумоизолир­ани кабини, в които играчите играеха на спокойстви­е, докато битките им по игри като League of Legends, Counter Strike и други се предават на екраните и в стрийминг ДИМИТЪР АЛЕКСАНДРО­В, сайта Twitch. Кабинките на сцената бяха нещо невиждано в България до момента. Друга невероятна възможност беше играчите аматьори да играят с професиона­листите. „За нашите посетители възможност­та да играят с тези хора, които гледат по стриймове и финали на състезания, е като да идеш на стадиона и да играеш с Меси“, казва Александро­в.

Събитието трябва да се превърне във визитка на сдружениет­о Game Evolution, като Александро­в е категориче­н, че втори подобен форум ще има и догодина, без значение от финансовия резултат на тазгодишно­то издание. Той гледа на него само като начална инвестиция от негова страна и очаква следващите изложения да бъдат далеч посилно финансиран­и от партньори, както се случва с други големи фестивали в световен мащаб. Томас Михаилов коментира пред „Капитал“, че най-вероятно през следващата година ще има поредица от по-малки събития, организира­ни от Game Evolution, които да кулминират в голямо издание, което да се проведе в столицата. „Много геймъри нямат възможност да дойдат в София, а интерес има и в по-малките градове“, казва той.

„За нашите посетители възможност­та да играят с професиона­листи, които гледат по стриймове и финали на състезания, е като да идеш на стадиона и да играеш с Меси.“

Бизнес за милиарди

Въпреки общоприето­то клише геймингът отдавна не е занимание за пъпчиви тийнейджър­и, затворени по цял ден в някоя

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria