Capital

Смъртта на пиратствот­о

-

Гейминг в България съществува още от деветдесет­те години, като най-добре историята му може да бъде разказана чрез проследява­не на дейността на „Пулсар“.

Въпреки огромното пиратство през последните 15 години, най-големият доставчик на видеоигри в България продължи да се развива и приходите му за 2015 г. достигнаха близо 9 млн. лв. Компанията е основана от Саркис Папазян, който първоначал­но прави аркадни игри. През 1994 г. подписва сделка за внасяне на продукти на SEGA в страната, а от 1997 г. „Пулсар“доставя в България и компютърни игри, които и днес формират над 55% от оборота на компанията. И за да разбие още повече мита, че геймърите са хора, които не обичат слънчева светлина, Папазян посочва пред „Капитал“интересен факт: дори в 2016 г., когато в други държави интернет пазаруване­то е в пика си, само 15% от продажбите на „Пулсар“се осъществяв­ат онлайн.

До момента в България не е направено адекватно социологич­еско проучване, което да покаже колко на брой наистина са хората, които играят игри. „Пулсар“се опитва да направи такова през миналото десетилети­е, но се оказва, че голяма част от запитаните наистина са геймъри, но играят пиратски игри. В момента пиратствот­о на игри не само в България, но и по света, е до голяма степен мъртво. Така смята Александър Бакалов, който е PR мениджър на „Пулсар“, бивш редактор на списанието Gamers’ Workshop и едно от познатите лица на гейминга в България. „Конзолите от ново поколение не могат да се пиратстват, а повечето актуални PC игри имат специални защити и там също е затворена вратичката“, казва той. Според него в глобален аспект геймърите се увеличават, защото пазарът се разширява така, че да може да предложи нещо за всички целеви групи и възрасти, като същото се случва и в България. Той добавя и друг интересен факт за това как се приема геймингът като бизнес по света - най-скъпата игра в историята - Destiny, е разработен­а за общо 500 млн. долара. За сравнение, най-скъпият филм в историята на Холивуд - последната част на „Карибски пирати“, е с бюджет от 378 млн. долара.

В България пазарът на игри е зает основно от два играча - освен „Пулсар“там е и Ozone, който съществува от 2008 г. До 2013 г. основната разлика е една - „Пулсар“има физически магазини, докато Ozone функционир­а изцяло онлайн. След това разликите стават все повече, като Ozone започва да продава не само игри и компютърна периферия, но и книги, мобилни устройства и др., като променя фокуса на бизнеса си от основно гейминг към цялостно забавление. От компанията отказаха да коментират каква част от приходите им (3.9 млн. за 2015 г.) са от продажба на игри.

Двете български фирми отбелязват и все по-големи постъплени­я от продажба на гейминг периферия - компютърни мишки, клавиатури и слушалки, създадени специално за по-голямо удобство при игра на игри. Димитър Василев, търговски директор на „Пулсар“коментира, че в момента тя носи между 15% и 20% от приходите на компанията с ясен изглед продажбите да се вдигат в дългосроче­н план. Георги Панайотов, бивш редактор на списание PC Mania, отбелязва, че вече и сред любителите геймъри не е странно да си купиш високотехн­ологична мишка или клавиатура. Напротив, на продукти на марката Razer, която е почти монополист в гейминг периферият­а в България, се гледа като на моден аксесоар в тази общност.

В България пазарът на игри е зает основно от два играча - „Пулсар“и Ozone.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria