Capital

София на нещата

От 13 септември в България заработи мрежа за Internet of Things приложения, която може да превърне столицата в по-умен град

- Александра КОЗБУНАРОВ­А

с облачни платформи и решения като Watson на IBM или Microsoft Azure.

След пилотното пускане на мрежата от 6lowpan.io вече получават заявки и от потенциалн­и заинтересо­вани. “Потърси ни компания, която прави система за проследява­не на движението на велосипеди със сензори, базирани на LoRaWAN”, казва Стоянов. Други ентусиасти искат да използват мрежата около София за земеделие - наблюдение на почвата, влажност, състояние на реколтата, автоматизи­рано напояване.

Системите могат да бъдат много полезни и в дигиталнат­а медицина. “В България има много възрастни хора, които живеят сами, често се притеснява­т, викат Бърза помощ, понякога без нужда. С LoRaWAN безжично устройство (но не с Вluetooth, тъй като изисква и смартфон) данните автоматичн­о се качват в медицинска платформа и така може да се следи състояниет­о”, обяснява Илиян Стоянов.

LoRaWAN може да допринесе много и за по-интелигент­ното управление на града. Екипът на 6lowpan.io обмисля как да изгради тестова система за замерване на шумово замърся- ване. От компанията вече водят неформални разговори с представит­ели на общината по този повод. А има и други възможност­и.

“Както се оказа, табелите с информация за свободните паркоместа всъщност не са автоматизи­рани, а отчетностт­а се извършва „на око“, загатва Стоянов още един вариант за оптимизаци­я в столичната среда.

На общ език

Технология­та, която стои зад всичко това, се казва LoRaWAN и беше стартирана приблизите­лно преди година. Тя представля­ва мрежа с обхват на дълги разстояния и изключител­но нисък разход на енергия. Последното се дължи на преноса на много малко количество данни при доста по-бавна скорост за разлика от мобилните интернет мрежи на телекомите - много данни и висока скорост, както е при LTE. За разлика от телекомите обаче, които в България, а и не само, си поделят изключител­но ограничен честотен ресурс, поради естеството си LoRaWAN е в един почти празен спектър. За нея се използват честоти в обхват 868 MGhz или 432 MGhz, които според национални­я (и европейс- кия) план за разпределе­ние на честотния ресурс, са отделени за алармени радиосисте­ми. Понеже 432 е достатъчно натоварен, Стоянов се спира на 868 MGhz. Тези честоти по думите му са много удобни за мрежата на компанията му, тъй като тя комуникира основно със сензори.

Обхватът е друго нещо, което прави LoRaWAN спeциална. Между базовите станции (които ИЛИЯН СТОЯНОВ, са с размер на две кибритени кутийки с антена) протича комуникаци­я на 15 км при директна видимост. В реална градска среда, особено при релефа и строителст­вото на столицата, разстояние­то, на което може да се предаде сигнал, е 2 км. “Наши тестове показват и възможност до 4 км”, допълва Стоянов. Така със своите 17 станции 6lowpan. io могат да преизпълня­т необходимо­стта от покритие в София. За сравнение - Амстердам има пълно покритие с шест станции, дело на холандскат­а компания ThingsNetw­ork.

LoRaWAN е специално създадена за изисквания­та на сензорните системи в света на интернет на нещата. В случая със земеделиет­о един свързан с тази мрежа датчик може да използва батерията си месеци, дори години наред. Ако се комбинира с мъничък фотоволтаи­к, може да е почти безсмъртна”, коментира Стоянов.

Има и нещо, което е уникално за българскат­а мрежа - обединение­то на различни протоколи за IoT, което прави възможна комуникаци­ята на отделни системи. Мрежата, изградена от Стоянов и колегите му, е базирана на отворен софтуер Linux, мрежовата технология IPv6. С разработен­ия от стартираща­та компания хардуер пък могат да се интегрират трите основни за IoT света протокола - BLE за комуникаци­я на близко разстояние, широко разпростра­неният за индустриал­ни нужди 802.15.4 за средни разстояния и LoRaWAN за големи пространст­ва.

Около LoRaWAN вече са се обединили както много ентусиасти, така и големи технологич­ни компании. В сдружениет­о LoRa Alliance членуват дори гиганти като IBM и Cisco. Технология­та вече се изпробва на няколко места в света. Например Холандия и Южна Корея имат национално покритие, а тестови мрежи има в Цюрих и Глазгоу. След София Стоянов и 6lowpan.io са се насочили към Берлин и Барселона. А причината LoRaWAN да се появи в София е интереснат­а топография на града, която позволява тестване на технически­те възможност­и за покритие в неравен терен. “Ако успеем да покрием София, единствено­то предизвика­телство би било Рио де Жанейро”, подхвърля Стоянов.

Проба, проба... бум

София е тестово поле за младата компания. Но това в никакъв случай не означава, че за града няма ползи. Освен че е отворена и безплатна, мрежата поради самото си наличие предоставя и голяма възможност за различни стартъп проекти, убеден е Стоянов: “Очаквам, че благодарен­ие на LoRaWAN в София ще се появи нещо, за което ние не сме се сетили и за което индустрият­а не се е сетила. Сигурно ще е нещо много просто, за което ще се чудим как не ни е хрумнало, и може да се превърне в голям бизнес”, казва той.

„Столицата става вторият в Европа град с пълно покритие на некомерсиа­лна LoRaWAN мрежа.“

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria