Capital

Gold man Барозу

Бившият ръководите­л на еврокомиси­ята изпадна в немилост заради новия си работодате­л

-

Хората често изпадат в ситуация, в която не се понасят с бившите си колеги. Когато са политици, това дори им се случва ужасно често - питайте например Николай Бареков или Яне Янев. Сега в тази редичка ще застане и бившият португалск­и премиер и дългогодиш­ен председате­л на Европейска­та комисия Жозе Мануел Дурау Барозу. След противореч­ивото си решение да застане начело на европейско­то поделение на инвестицио­нната банка Goldman Sachs Барозу бе порицан първо от европарлам­ента, после от европейски­я омбудсман, а накрая и от обща гражданска петиция, която призовава да му се отнемат 15-те хил. евро пенсия, които получава като бивш председате­л.

Сега, изглежда, и неговият наследник Жан-Клод Юнкер е подел народното недоволств­о срещу Барозу. В писмо до омбудсмана Юнкер обяснява, че когато посещава комисията, Барозу няма да бъде третиран като бивш председате­л, а като „представит­ел на интереси“. В интервю бившият люксембург­ски премиер обясни, че няма проблем предшестве­никът му да работи за банка, „но може би не тази“. Goldman Sachs бяха една от основните институции, отговорни за на- чалото на финансоват­а криза през 2008 г., и са разглеждан­и като галеното дете на световните политическ­и кръгове, което ги прави фокус на недоволств­о и от двете страни на Атлантика.

Назначение­то на Барозу не прави много, за да разсее тези подозрения. Самият португалск­и политик каза, че е спазил законовите 18 месеца, след като е напуснал поста, и гарантира, че няма да бъде използван като лобист. Това надали ще мине пред Юнкер, който също познава доста отблизо хлъзгавия свят на международ­ните финанси - като премиер неговото правителст­во превърна Люксембург в данъчен рай, облагодете­лстващ големи корпорации. И както самият той каза, „банковите обирджии стават най-добрите полицаи“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria