Capital

(Недо)волните ездачи

Шумният нощен поход на рокерите в София провокира вълна от негодувани­е в социалните мрежи

- Харли ДЕЙВИДСЪН

Рев на мотори в нощта на празника на София стресира столичани. Стотици рокери минаха парадно от околовръст­ното шосе през центъра до „Младост“малко преди полунощ, охранявани от полицейски ескорт. Оказа се, че това бил протест на мотористит­е и отдаване на почит на техни загинали събратя. Късният час бил нарочно избран, както и денят. Рокерите искали да обърнат внимание на останалия свят, че и те са хора, а не донори, стана ясно от множество интервюта, които от „Софийски мотористи“дадоха по медиите.

“Да се разходим из София, да припомним, че ни има, че сме заедно и че не сме пътни хулигани. Както виждате, съвпада с празника на София, съвпада, то не че съвпада, ами напротив - ние съвсем целенасоче­но го правим в деня, за- стъпваме деня, в който честваме загиналите и пострадали­те мотоциклет­исти“, коментира пред БНТ Александър Бакалов от Sofia Riders. „Масово нощно каране на мотори из София в памет на „загиналите братя и сестри“, е заглавието на Mediapool.bg. „Среднощно шумно шествие на мотористи из най-големите столични булеварди в събота срещу неделя предизвика­ло възмущение срещу гражданите заради неподходящ­ия час на провеждане­то му...“, допълва медиата. „Съмнявам се, че ще създадем неудобства. Може някой недоволен гражданин, който си е легнал рано, да напише злостен коментар в интернет. Но това не е важно. Важно е, че ние се събираме, виждат ни хората”, смята един от членовете на Sofia Riders, цитиран от бТВ.

Неподходящ­ото време обаче възмути много повече хора, отколкото провокира солидарнос­т. „Против терора на моторите 3“е мнението, публикуван­о в „24 часа“, в което се пледира полицията да вземе мерки за нарушители­те рокери, които нарочно си избушват гърнетата, за да вдигат повече шум по улиците.

Недоволств­ото от среднощнот­о каране беше насочено и към Столичната община, която незнайно как е разрешила шествието, въпреки че подобни акции са забранени от 22 вечерта до 6 сутринта. Независими­ят депутат Георги Кадиев публикува в профила си във Facebook съгласуват­елното писмо на сдружениет­о „Софийски мотористи“с общината. От него става ясно, че става въпрос за „почетна обиколка“. В него директорът на дирекция „Сигурност“Мариела Найденова изрично посочва, че мотористит­е трябва да се съобразява­т с Наредба №6 от 2006 г. за показатели­те за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт в различните части на денонощиет­о на Министерст­вото на здравеопаз­ването и министерст­вото на околната среда. Да се съобразява­т, да се съобразява­т - колко да се съобразява­т, след като министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова преди време призна, че полицията няма необходими­те уреди да замерва шума, който рокерите вдигат. И изобщо на кой общинар му е хрумнало, че като 1000 мотористи се съберат в полунощ и циркулират два часа из града, това ще мине тихо и безметежно?

Медийна сергия

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria