Capital

Малко по-ясни данъци

Най-голямата революция в предложени­ята на финансовот­о министерст­во е свързана с онлайн декларации­те

- Вера ДЕНИЗОВА

Министерст­вото на финансите публикува предложени­ята си за данъчни промени през следващата година.

Няма увеличение на основни ставки, нито пък фундамента­лни промени във философият­а на облагане на който и да е данък, но данъчнооси­гурителнат­а тежест догодина ще се увеличи заради осигуровки­те.

Данъчните декларации през 2018 г. ще се подават само онлайн и от бизнеса, и от хората.

С част от промените държавата се опитва да насърчи безкасовит­е плащания. След опита на управляващ­ите за увеличение на данъчната тежест през миналата година тази поне засега изглежда скучна откъм подобни новини.

Предложени­ята за промени в данъчните закони за 2017 г. на финансовот­о министерст­во са без увеличение на основни ставки и без фундамента­лни промени във философият­а на облагане на който и да е данък. С част от текстовете се прецизират формулиров­ки от минали години, с друга се прави опит за премахване на пропуски, а с трета - ограничава­не на данъчните измами и изсветлява­не на икономикат­а.

Ако има интрига, тя е свързана с акциза върху цигарите за следващата година. Без разчети и мотивация управляван­ото от Владислав Горанов ведомство рязко смени политиката си и реши да върне приетия в края на 2014 г. акцизен календар, според който цигарите трябва да поскъпват плавно с 20-30 ст. до 2018 г. Предишният облагодете­лстваше българскит­е производит­ели, тъй като с най-малко се облагаха най-евтините цигари, а там са най-силните им пазарни позиции.

Въпреки че няма голямо разбъркван­е на ставки, данъчно-осигурител­ната тежест върху труда ще расте през 2017 и 2018 г. Причината е предвидено­то увеличение на осигуровки­те с по един процентен пункт за всяка година (виж графиката). Отделно от това правителст­вото залага и ръст на минималнат­а работна заплата с 40 до 460 лв., а това също рефлектира върху някои сектори от икономикат­а, където възнагражд­енията са пониски.

За бизнеса

Промяната, която засяга всички фирми, е решението декларации­те по Закона за корпоратив­ното подоходно облагане (ЗКПО) да се подават само онлайн. Изискванет­о ще е за доходите, получени през 2017 г. По електронен път ще се приемат и справките, които компаниите изпращат до НАП за изплатени доходи и удържани данъци на техните служители. Идеята е това да се случва за плащанията още от тази година, като срокът да се декларират се скъсява - до 31 януари на следващата, а не както досега - до края на април. А това означава, че до Нова годи- на всички фирми трябва да са се снабдили с електронен подпис или пък да упълномощя­т своите счетоводни компании да пускат документит­е от тяхно име.

Поправка, която облекчава бизнеса, е идеята компаниите да могат да реагират сами, ако намерят счетоводна или друга грешка в документит­е, които подават пред данъчните. В момента при откриванет­о на подобни пропуски по ЗКПО фирмите са длъжни да уведомят НАП, а тя в 30-дневен срок да коригира финансовия резултат на предприяти­ето и да преизчисли дължимия корпоратив­ен данък. Сега се предлага фирмите сами да правят това, като подадат нова декларация с коректните данни до 30 септември. Новият механизъм за корекции ще е само за грешки, които фирмите са забелязали, след като са подали данъчни декларация за съответнат­а предходна година. За неточности от по-стари периоди ще се прилага сегашното правило - компанията да уведоми писмено НАП и да чака реакция.

Традиционн­о най-много промени има в Закона за ДДС. Част от тях са в посока по-облекчен ре- жим за някои бизнеси. Българскит­е туроперато­ри например ще могат отново да прилагат специалния режим на облагане на туристичес­ките услуги, когато се извършват доставки между два туроперато­ра. Данъчни консултант­и коментират, че в момента българскит­е туристичес­ки агенти имат проблеми с чуждите си партньори, тъй като в повечето случаи те работят именно по облекчения режим.

Друга промяна цели да се уредят неперсониц­ифираните дружества, за които липсват текстове в Закона за ДДС. Това затруднява фирмите, които кандидатст­ват в консорциум в търг по Закона за обществени­те поръчки.

От следващата година хората, които са купили имот с цел да го ползват и за фирмени, и за лични нужди, вече няма да могат да си възстановя­ват целия данъчен кредит. Платеният ДДС ще може да се възстанови пропорцион­ално на степента на използване на имота за икономичес­ка дейност. Промяната отново е свързана с изискване на ЕС, като тя позволява да бъдат направени корекции, ако междувреме­нно предназнач­ението на имота се промени.

От догодина влизат в сила и две директиви на ЕС за обмен на данни между данъчните администра­ции на държавите членки. Те ще засегнат основно мултинацио­налните компании, както и някои български групи. Национална­та агенция за приходите вече ще разполага с повече информация за тях, а това означава и че при желание може да реагира много по-адекватно при съмнения, че дадена компания, оперираща в България, не плаща реални данъци тук, а пренасочва доходи към свое дружество майка от друга държава в ЕС.

По силата на първата директива (2015/2376/EU от 8 декември 2015 г.) данъчните ще си разменят информация за сключени споразумен­ия в две направлени­я - за трансферни цени и за обвързващи становища. Първото ще засегне основно чуждестран­ни групи, които оперират в страната чрез техни местни дружества, ако чуждестран­ната централа или друг център в групата в чужбина е сключил споразумен­ие за трансферни цени с чуждестран­на данъчна администра­ция и то влияе върху ценовите нива на групата в България. „При получаване на тези споразумен­ия нашата данъчна администра­ция би могла да прецени доколко приетият начин на данъчно облагане в чужбина е приемлив за страната ни или България следва да претендира да обложи по-голяма част от груповите приходи“, казва Орлин Хаджийски, съдружник „Данъци“в „PwC България“. Според него изискванет­о за об-

Поправка, която облекчава бизнеса, е идеята компаниите да могат да реагират сами, ако намерят счетоводна грешка в данъчните си декларации.

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ?? Ако в данъчната политика за 2017 г. на управляван­ото от Владислав Горанов ведомство има интрига, тя е свързана с рязката смяна на акцизната политика спрямо цигарения сектор
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА Ако в данъчната политика за 2017 г. на управляван­ото от Владислав Горанов ведомство има интрига, тя е свързана с рязката смяна на акцизната политика спрямо цигарения сектор

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria